Crypto nieuws

Energiebesparing Ethereum Merge maar vragen rond centralisatie blijven

Redactie

2023-09-15

Leestijd: 2 minuten

*

Het is één jaar na de overstap van Ethereum op een PoS mechanisme. Het energieverbruik is gigantisch gedaald en de inzetten schieten omhoog. Maar technische zorgen blijven opdoemen voor 's werelds op één na grootste cryptocurrency.

Proof of Stake

Het is één jaar geleden dat Ethereum overstapte op een proof-of-stake (PoS) mechanisme. De resultaten zijn veelbelovend. Er is sprake van enorme energiebesparing en meer toegang tot het netwerk. Ook zijn er flinke technische uitdagingen die moeten worden aangepakt.

De Merge

Op 15 september 2022 kwam de Ethereum hoofdketen samen met een aparte Proof-of-Stake blockchain, genaamd de Beacon Chain. Proof-of-Stake en Proof-of-Work (PoW) zijn consensus mechanismen. Ze bepalen hoe transacties worden geverifieerd.

De grote verandering hier was het dumpen van het energieverslindende PoW voor het efficiëntere PoS. Volgens cijfers van het Cambridge Centre for Alternative Finance is het energieverbruik van Ethereum met meer dan 99,9% gedaald. Een daling van circa 21 terawattuur.

Ethereum wordt deflatoir

Een andere interessante ontwikkeling is dat Ethereum economisch deflatoir is geworden. Er worden minder nieuwe Ether uitgegeven dan er voor altijd uit de voorraad worden gehaald. Cijfers tonen aan dat er sinds de Merge meer dan 300.000 ETH in rook is opgegaan.

De ETH hebben een waarde van $ 488 miljoen. Dit betekent dat de totale hoeveelheid ETH elk jaar met ongeveer 0,25% afneemt. Met PoW waren het de miners die het netwerk veilig hielden. Met PoS zijn het de stakers.

Na de Shapella-upgrade in april 2023 is er massaal ETH ingezet met liquid staking providers zoals Lido en Rocket Pool. Dit zorgt ervoor dat ook als je niet rijk bent je kunt deelnemen aan de governance van het netwerk. Centralisatie is dan de nieuwe uitdaging.

Issue: centralisatie

Lido is één van de grootste staking providers en beheert nu maar liefst 72% van alle ingezette ETH. Dat roept vragen op over de decentralisatie van het netwerk. Lachlan Feeny van Labry doet daar de onderstaande uitspraak over:

"Liquid staking is over het algemeen goed voor het netwerk. Maar er zijn veel uitdagingen die nog moeten worden overwonnen."

Regulatie en decentralisatie: dubbele dreiging

Aan de ene kant is er, met name in de VS, druk van regelgevende instanties. Zij vormen een bedreiging voor de blockchain-industrie. Aan de andere kant waarschuwt Vitalik Buterin van Ethereum dat centralisatie een ernstige bedreiging vormt voor de lange termijn stabiliteit.

De Ethereum Merge viert dus zijn éénjarige bestaan, maar er zijn ook nog serieuze obstakels die genomen moeten worden. Energie-efficiëntie en deflatie zijn goed, maar centralisatie en regelgeving kunnen nog roet in het eten gooien.

De toekomstige uitdagingen van Ethereum

De weg naar een volledig gedecentraliseerd en energiezuinig Ethereum is bezaaid met hindernissen. Zo is er de noodzaak van cliënt diversiteit. De meeste actieve Ethereum nodes wordt nu gerund via gecentraliseerde web providers zoals Amazon Web Services.

Experts waarschuwen dat dit de blockchain kwetsbaar maakt voor een gecentraliseerd falingspunt. Vitalik Buterin heeft dit ook benadrukt en ziet dit als een dringend probleem dat moet worden opgelost. Zijn oplossing luidt "stateless clients."

Stateless clients verwijderen de afhankelijkheid van gecentraliseerde servers door de datavereisten voor node-operatoren drastisch te verminderen. Maar Buterin laat ook weten dat dit misschien nog 10 tot 20 jaar kan duren.

Toezicht op staking providers

Wat betreft de dominantie van liquid staking providers zoals Lido, wordt het belangrijk om te zorgen voor een evenwichtigheid. Er is een beweging onder staking providers om een limiet van 22% in te stellen op het aantal validators dat één entiteit kan controleren.

Lido heeft besloten om niet deel te nemen. Amerikaanse regelgevende instanties lijken vastbesloten om de blockchain-industrie in te dammen. Deze dreiging is niet te onderschatten en zou impact kunnen hebben op Ethereum en de bredere crypto gemeenschap.

Ethereum heeft enorme stappen gezet in het afgelopen jaar, maar de uitdagingen voor de toekomst zijn niet gering. Centralisatie en regelgeving doemen op aan de horizon. De Ethereum gemeenschap is aan zet om navigatiestrategieën te ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.