Crypto nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

2024-04-19

Leestijd: 2 minuten

*

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

Ethereum behoudt kleine voorsprong

Op 17 april incasseerden Bitcoin miners $7,47 miljoen aan transactiekosten. Dat is circa $160.000 meer dan de $7,31 miljoen die naar Ethereum stakers ging.

Op 15 en 16 april hielden Bitcoin miners de overhand met respectievelijk $9,98 miljoen en $5,91 miljoen. Dit is aanzienlijk hoger dan de inkomsten van Ethereum-stakers.

Toch behoudt Ethereum op weekbasis nog steeds een kleine voorsprong met een gemiddelde van $8,55 miljoen tegenover $7,57 miljoen voor Bitcoin.

Bitcoin halving op komst

Transactiekosten bij Bitcoin worden bepaald door de grootte of het datavolume van de transactie en de vraag naar blokruimte op het moment van de transactieaanvraag.

Met de halvering op komst wordt de inzet voor Bitcoin miners nog hoger. Nu worden er dagelijks 900 Bitcoin gemined. Dat komt neer op $57,2 miljoen tegen de huidige prijzen.

Op 17 april vormden de transactiekosten 11,5% van de totale blokbeloningen in de Bitcoin mining industrie. Na de halvering worden er ongeveer 450 Bitcoin per dag gemined.

Daardoor zullen de transactiekosten een nog groter deel van de inkomsten uitmaken. Miners zullen dus in toenemende mate afhankelijk zijn van hogere transactiekosten.

Ook zijn ze afhankelijk van een aanhoudende stijging van de Bitcoin prijs. Dit om het verlies aan inkomsten op te vangen dat zij op korte termijn zullen ervaren door de halvering.

Ook nieuwe inkomstenbron

Intussen heeft de introductie van NFT-achtige Ordinals-inscripties in januari 2023 Bitcoin miners geholpen om meer inkomsten uit transactiekosten te genereren.

Bovendien zal er een nieuwe inkomstenbron beschikbaar komen als de nieuwe Bitcoin token standaard Runes wordt gelanceerd bij de halvering op blok 840,000.

Ordinals en Runes zijn bedacht door Casey Rodarmor. De standaard is volledig UTXO gebaseerd en zou Bitcoin niet in dezelfde mate moeten belasten als Ordinals heeft gedaan.

Stijging fee mogelijk ook door prijs BRC-20 tokens

De recente stijging van de Bitcoin fee kan deels zijn veroorzaakt door een daling van de prijzen van BRC-20 tokens. Sommige handelaren verleggen hun aandacht naar Runes.

Ordinals (ORDI) en Sats (SATS) zijn de 2 grootste BRC-20s qua marktkapitalisatie. Ze hebben respectievelijk dalingen gezien van 38% en 43% in de laatste week.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.