Crypto nieuws

Flitscrash Bitcoin veegt $1 miljard 'speculatief overschot' van de markt

Femke Wassink

2024-03-06

Leestijd: 2 minuten

*

In een paar uur tijd is een gigantisch bedrag van de crypto markt geveegd. Dat kwam doordat Bitcoin maar liefst 14% kelderde na het bereiken van een nieuwe recordhoogte.

$1 miljard armer

Crypto handelaren die gebruikmaken van opties en futures om blootstelling aan Bitcoin te krijgen zitten met de handen in het haar. Ze zijn maar liefst $1 miljard armer.

Dat gebeurde nadat Bitcoin met ruim 14% daalde vanaf de nieuwe recordhoogte van $69.200 op 5 maart. Op 6 maart deelde Santiment een bericht op X.

In het bericht is te lezen dat de totale open interest op exchanges voor Bitcoin, Ethereum en Solana aanzienlijk daalde. Dit na de recordhoogte van BTC de voorgaande dag.

OI Bitcoin daalde -12%

De Open Interest van Bitcoin daalde $1,46 miljard met -12%. Dat gebeurde in enkele uren. De OI van Ether daalde met $967 miljoen -15%. Solana kelderde met $424 miljoen -20%.

De prijs van Bitcoin bereikte op 5 maart kortstondig een nieuwe recordhoogte net boven de $69.200. Dat is een fractie hoger dan zijn vorige piek van $69.044 in november 2021.

Volgens Santiment kwam de prijsspeculatie van handelaren die lange posities openden. Dit in de verwachting dat BTC een record zou breken en boven de $70.000 zou blijven.

"Speculatief overschot"

Een kleiner deel van de afname kwam door het liquideren van korte posities toen Bitcoin kortstondig een nieuwe recordhoogte bereikte. Daarop zegt Santiment het volgende:

"We kunnen deze daling van de OI zien als een teken dat "speculatief overschot" tijdelijk uit de markten is verwijderd."

Open Interest verwijst naar het totale aantal open posities dat handelaren hebben ingenomen op een derivaten contract. De Open Interest kan echter ook toenemen.

Dat gebeurt wanneer een handelaar een nieuwe positie opent op een futures- of optiecontract. Wanneer een handelaar een bestaande positie sluit, neemt deze af.

"Liquideren derivaten onderdeel prijsbeweging"

In de afgelopen weken is de OI gestegen naar recordniveaus. Dit omdat handelaren hun inzetten op de prijsactie van Bitcoin verhoogden toen deze op weg was naar ATH's.

Hoewel de daling van de Bitcoin prijs de markt laat schrikken, leggen experts op X uit dat het liquideren van derivaten een normaal onderdeel is van prijsbewegingen. Zoals:

"Na het tijdelijk bereiken van de all-time highs, zagen we een scherpe daling die veel lange posities wegspoelde. Ongeveer $3 miljard aan OI ging verloren bij deze correctie."

Volgens gegevens werden ongeveer 312.500 handelaren geliquideerd met totale liquidaties van $1,13 miljard in de afgelopen 24 uur. Bitcoin wordt momenteel verhandeld voor $63.600. Dat is ongeveer 8% lager dan zijn nieuwe recordhoogte van gisteren.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.