Crypto nieuws

Blockchain gebaseerde leningen bereiken $582 miljoen: verdubbeling van 2022

Redactie

2023-12-18

Leestijd: 2 minuten

*

2023 begon met een opmerkelijke trend in de wereld van blockchain. Er werden meer privé leningen afgesloten. De waarde heeft op dit moment de $582 miljoen bereikt.

128% meer leningen via blockchain

De $582 miljoen is een verbazingwekkende stijging van 128% vergeleken met vorig jaar. Zeker voor starters zijn op blockchain gebaseerde leningen interessant.

De gemiddelde jaarlijkse rentevoet van deze leningen is 9,65%. Dat is lager dan de 11,5% rente van gemiddelde leningen. Dit kan een wereld van verschil betekenen voor leners.

Groeiende interesse blockchain alternatieven

Volgens een tracking van leningen die gebaseerd zijn op echte activa, is de markt nog ver verwijderd van haar piek van $1.5 miljard in juni 2022.

Maar de recente opleving zou kunnen wijzen op een groeiende interesse in blockchain-alternatieven voor traditionele financiële instellingen. Vooral nu de rentetarieven stijgen.

De omvang van de leningen zijn groot. Er is voor $4.5 miljard aan blockchain gebaseerde leningen getrackt over 1.804 deals. De gemiddelde lening komt dan neer op $2.5 miljoen.

Onder de leners bevindt zich het in het VK gevestigde vermogensbeheer bedrijf Fasanara Capital. Het bedrijf sloot een lening van $38.3 miljoen af bij Clearpool.

Dat tegen een basis jaarlijkse percentage opbrengst van minder dan 7%.

Centrifuge en Golfinch domineren

Het op Ethereum gebaseerde Centrifuge domineert meer dan 43% van de leningen markt met $255 miljoen. Dat is een stijging van 203% ten opzichte van $84M begin van 2023.

Goldfinch en Maple volgen als de grootste blockchain kredietprotocollen. Zij hebben op dit moment een respectievelijke $143 miljoen en $103 miljoen aan actieve leningen.

De Amerikaanse dollar-gekoppelde stablecoins Tether, USD Coin en Dai zijn 3 van de belangrijkste cryptocurrencies die gebruikt worden voor het faciliteren van deze leningen.

Consumenten en autosector de grootste leners

De grootste leners in de blockchain sector komen uit de consumenten en autosector. Gevolgd door fintech, vastgoed, carbon credits en cryptocurrency trading.

Hoewel het verkrijgen van leningen via blockchain protocollen voordelig kan zijn, komt het ook met risico's. Potentiële leners moeten rekening houden met insolventie risico's, onderpand, smart contracts en andere beveiligingsrisico's voordat ze lenen

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.