Crypto nieuws

13 apps verwijderd na blootleggen Trojaanse crypto wallets

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Cyber beveiligingsbedrijf ESET legt na onderzoek een geraffineerde regeling bloot. Deze verspreidt Trojaanse apps welke vermomd zijn als populaire cryptocurrency wallets.

Apps voor iOS en Android

De regeling is sinds mei 2021 in werking. Het richt zicht op Chinese gebruikers die gebruik maken van social media groepen en nep websites.

De kwaadaardige regeling richt zich op mobiele apparaten met een Android of iOS besturingssysteem. Die komt in gevaar zodra de gebruiker de nep app downloadt.

Trojaanse wallets

Volgens het onderzoek van ESET worden de apps verspreid via nep websites. Ze doen zich voor als legitieme crypto wallets. Zoals MetaMask, Coinbase, Trust Wallet en TokenPocket. 

Het cyber beveiligingsbedrijf ontdekt ook 13 schadelijke apps die zich voordoen als de Jaxx Liberty wallet. Deze is beschikbaar in de Google Play Store. 

Ruim 1100 downloads

De apps worden ruim 1100 keer gedownload. Google heeft de schadelijke apps inmiddels verwijderd. Toch liggen er nog veel meer op de loer via andere websites en social media.

De oplichters verspreiden hun applicaties via groepen op Facebook en Telegram. Het is de bedoeling om de crypto activa van hun slachtoffers te stelen. ESET ontdekt tientallen Trojaanse crypto wallet apps. 

Deze gaan terug tot mei 2021. het bedrijf verklaart dat de regeling het werk is van één groep oplichters. Ze hebben het vooral gemunt op Chinese gebruikers via Chinese websites.

Ook andere bedreigingen

Lukáš Štefanko is de onderzoeker die de regeling ontrafelt. Hij zegt dat er ook andere bedreigingen zijn. Zoals het verzenden van seed phrases naar de server van de aanvaller.

Dat gebeurt via onbeveiligde verbindingen. Lukáš Štefanko voegt daaraan toe:

"Dit betekent dat het geld van de slachtoffers gestolen kan worden door 2 individuen. Dat kan door de exploitant van de regeling en door een andere aanvaller die het netwerk afluistert."

Verschillend gedrag

De nep wallet applicaties gedragen zich iets anders. Dat is afhankelijk van waar ze zijn geïnstalleerd. Op Android richt het zich op nieuwe cryptocurrencies. Deze heeft de gebruiker nog niet eerder verhandeld. 

De gebruiker wordt gevraagd om de juiste wallet te installeren. Op iOS moeten de apps worden gedownload met code signing certificaten. Deze omzeilen de App Store van Apple. 

De gebruiker installeert dus 2 applicaties. Dit zijn de echte en de Trojan wallet. Deze app vormt een minder grote bedreiging. Dat komt omdat de gebruikers vertrouwen op de App Store verificatie.

VMTD systeem van Google

ESET adviseert crypto beleggers en handelaren om alleen wallets van betrouwbare bronnen te installeren. Deze moeten gekoppeld zijn aan de officiële website van het bedrijf.

In februari onthult Google Cloud het Virtual Machine Threat Detection systeem. Dit systeem scant en detecteert crypto jacking malware. Het systeem is ontwikkelt om bronnen te kapen en crypto te delven. 

Chain Analysis maakt in januari een rapport bekend. Daarin staat dat crypto jacking goed is voor 73% van de totale waarde die malware wallets tussen 2017 en 2021 ontvangen. 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.