Crypto nieuws

  $1,4 miljoen verloren in recente Bitcoin gerelateerde fraude

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Wereldwijd is de handel in cryptocurrency explosief gestegen. Dat geldt ook voor Bitcoin en cryptocurrency gerelateerde criminaliteit. Deze fraude en oplichting is gemeld aan autoriteiten over de hele wereld.

  Een stijging van 24% ten opzichte van 2019

  In 2020 meldde het fraudeteam van het Verenigd Koninkrijk 8.801 meldingen van cryptocurrency criminaliteit. In 8.131 gevallen ging het om Bitcoin gerelateerde fraude. 

  Dat betekent een stijging van 24% ten opzichte van 2019. In de Verenigde Staten werden er zelfs 73.000 meer meldingen geregistreerd.

  Oplichting via social media

  Cryptocurrency fraudeurs zijn het meest actief via social media. Daar worden gebruikers en investeerders opgelicht na het verzenden van Bitcoins of na inschrijving voor fake beurzen.

  Het Internet Crime Complaint Center van de FBI ontving meer dan 1.800 klachten in verband met online oplichting. Dit resulteerde alleen al in de Verenigde Staten in een verlies van ruim 130 miljoen dollar.

  Vooral iPhone gebruikers gedupeerd

  Cyber beveiligingsbedrijf Sophos belichtte een inzicht in Internationale fraude in cryptocurrency. Gericht op dating apps die worden bezocht door iPhone-gebruikers. 

  Een onderzoek wijst uit dat cryptocurrency fraudeurs erin slaagde om nietsvermoedende slachtoffers te duperen voor een totaalbedrag van 1,4 miljoen dollar.

  Dit deden ze door de gebruikers te verleiden om nep cryptocurrency applicaties te downloaden en geld te investeren. Het Developer Enterprise programma van Apple werd gebruikt voor de distributie.

  CryptoRom

  Het rapport bemerkte ook dat cybercriminelen het naast mensen uit Azië nu ook hebben gemunt op gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Sophos laat in een verklaring weten:

  “We hebben ook meer applicaties geïdentificeerd die gekoppeld zijn aan de fraude campagne. Deze hebben we CryptoRom genoemd vanwege de combinatie van fraude in liefde en de handel in cryptocurrency.”

  Onderzoek heeft ook uitgewezen dat oplichters achter deze applicatie zich ook richten op iOS-gebruikers met behulp van de ad-hoc distributiemethode van Apple.

  Dat gebeurt middels distributie operaties, bekend als Super Signature services. Sophos concludeerde ook:”

  Dit zegt iets over de omvang van deze fraude en hoeveel geld fraudeurs verdienen aan kwetsbare gebruikers. Dit gaat om slechts één bitcoin adres. Er kunnen er meerdere zijn waarbij miljoenen verloren gaan.”

  Ook iOS en Adroid gebruikers uit de VS en Europa opgelicht

  In mei van dit jaar beroofde een soortgelijke fraude Aziatische gebruikers van zowel iOS als Android ook van grote sommen geld. 

  Deze keer zijn de verliezen veel groter voor degenen die wilden investeren in digitale valuta’s. Inmiddels hebben verschillende slachtoffers hun verhaal gedeeld over de illegale fraude. Ook dit was er te lezen in het rapport:

  Eén slachtoffer verloor 45000 dollar aan een oplichter die contact met hen opnam via Facebook. Een ander verloor 25000 dollar nadat hij was opgelicht door contact via Grindr.”

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Handel Robinhood stijgt 75% in november: CEO voorspelt 9-figures aan inkomsten

  Femke Wassink

  dec. 5, 2023

  Leestijd: 2 min

  Robinhood meldt in november een stijging van 75% in de handelsvolumes van digitale activa. CEO Vlad Tenev hoopt dat het platform een jaarlijks inkomen van "9 figures" zal genereren.