Crypto nieuws

2016 crypto hack: Bitfinex krijgt $312K in laatste terugvordering uit de VS

Femke Wassink

2023-07-07

Leestijd: 2 minuten

*

De in de hack gestolen Bitcoins zijn momenteel $3.7 miljard waard. De OCCRP meldde onlangs dat Bitfinex een rapport verborg dat haar beveiligingsfouten voor de hack aan de kaak stelde.

119.000 BTC gestolen

Bitfinex is de cryptocurrency exchange waar hackers in augustus 2016 meer dan 119.000 bitcoins hebben gestolen. De exchange heeft in haar nieuwste herstelinspanning ongeveer $315.000 aan contant geld en cryptocurrencies verkregen.

De BTC die van de exchange werd gestolen, toen ongeveer $71 miljoen waard, is momenteel ongeveer $3.7 miljard waard.

Bitfinex kondigt nieuw herstel aan

Bitfinex kondigde recent het nieuwste herstel aan. De exchange deed dat in een verklaring op haar website en merkte op dat het het contante geld en het digitale bezit van het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) heeft verkregen.

De cryptocurrencies werden in beslag genomen door de Amerikaanse Customs and Border Protection. Dit is een handhaving instantie van het DHS. Eerder heeft Bitfinex kleine hoeveelheden van de gestolen bitcoins teruggevorderd.

In 2021 heeft het bedrijf in samenwerking met crypto exchange Poloniex, 6,5 BTC ter waarde van $305.000 verkregen. Eerder in februari 2019 heeft Bitfinex 28 BTC ter waarde van ruim $107.000 teruggevorderd van de Amerikaanse regering.

Witwaspraktijken van Lichtenstein en Morgan

Het nieuwste herstel volgt op de eerdere inbeslagname van ongeveer 94.000 BTC ter waarde van $3,6 miljard door het Amerikaanse Department of Justice in februari vorig jaar.

Amerikaanse aanklagers namen de digitale valuta in beslag nadat ze het echtpaar Ilya Lichtenstein en Heather Morgan hadden gearresteerd en aangeklaagd. Naar verluidt wilden zij $4,5 miljard aan crypto witwassen die verband hield met de hack.

Onvoldoende herstel

Volgens Bitfinex zal het nieuw herstelde bedrag worden verdeeld onder houders van Recovery Right Tokens. Dit is een digitale valuta die werd uitgegeven aan gebruikers met schulden na de hack. Er zijn momenteel 30 miljoen RRT in omloop. Dat betekent dat het herstelde bedrag niet voldoende is.

"Volgens de contractuele verplichtingen van Bitfinex moeten alle RRT-houders worden ingelost tegen $1, waarna tot 80 procent van alle overige herstelde bezittingen zal worden uitbetaald aan UNUS SED LEO token houders" legde Bitfinex uit.

"RRT-houders zullen vandaag hun tokens pro rata ingelost krijgen. Gebaseerd op de grootte van hun bezit op 6 juli 2023.

Wie is verantwoordelijk voor de hack?

Intussen meldde het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) dat Bitfinex nooit een vertrouwelijk rapport openbaar heeft gemaakt waarin werd geconstateerd dat haar beveiligingsproblemen verantwoordelijk waren voor de hack.

OCCRP zei dat de cryptocurrency exchange er niet in slaagde om operationele, financiële en technologische controles uit te voeren die werden aanbevolen door haar digitale beveiligingspartner Bitgo.

Bitfinex zou in haar reactie hebben gezegd dat de "beweringen van de OCCRP feitelijk onjuist zijn". OCCRP citeerde Bitfinex als zeggende dat er "bewijs van nalatigheid" aan de kant van andere tegenpartijen was dat leidde tot de hack."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.