Crypto nieuws

  2016 crypto hack: Bitfinex krijgt $312K in laatste terugvordering uit de VS

  Femke Wassink

  2023-07-07

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De in de hack gestolen Bitcoins zijn momenteel $3.7 miljard waard. De OCCRP meldde onlangs dat Bitfinex een rapport verborg dat haar beveiligingsfouten voor de hack aan de kaak stelde.

  119.000 BTC gestolen

  Bitfinex is de cryptocurrency exchange waar hackers in augustus 2016 meer dan 119.000 bitcoins hebben gestolen. De exchange heeft in haar nieuwste herstelinspanning ongeveer $315.000 aan contant geld en cryptocurrencies verkregen.

  De BTC die van de exchange werd gestolen, toen ongeveer $71 miljoen waard, is momenteel ongeveer $3.7 miljard waard.

  Bitfinex kondigt nieuw herstel aan

  Bitfinex kondigde recent het nieuwste herstel aan. De exchange deed dat in een verklaring op haar website en merkte op dat het het contante geld en het digitale bezit van het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) heeft verkregen.

  De cryptocurrencies werden in beslag genomen door de Amerikaanse Customs and Border Protection. Dit is een handhaving instantie van het DHS. Eerder heeft Bitfinex kleine hoeveelheden van de gestolen bitcoins teruggevorderd.

  In 2021 heeft het bedrijf in samenwerking met crypto exchange Poloniex, 6,5 BTC ter waarde van $305.000 verkregen. Eerder in februari 2019 heeft Bitfinex 28 BTC ter waarde van ruim $107.000 teruggevorderd van de Amerikaanse regering.

  Witwaspraktijken van Lichtenstein en Morgan

  Het nieuwste herstel volgt op de eerdere inbeslagname van ongeveer 94.000 BTC ter waarde van $3,6 miljard door het Amerikaanse Department of Justice in februari vorig jaar.

  Amerikaanse aanklagers namen de digitale valuta in beslag nadat ze het echtpaar Ilya Lichtenstein en Heather Morgan hadden gearresteerd en aangeklaagd. Naar verluidt wilden zij $4,5 miljard aan crypto witwassen die verband hield met de hack.

  Onvoldoende herstel

  Volgens Bitfinex zal het nieuw herstelde bedrag worden verdeeld onder houders van Recovery Right Tokens. Dit is een digitale valuta die werd uitgegeven aan gebruikers met schulden na de hack. Er zijn momenteel 30 miljoen RRT in omloop. Dat betekent dat het herstelde bedrag niet voldoende is.

  "Volgens de contractuele verplichtingen van Bitfinex moeten alle RRT-houders worden ingelost tegen $1, waarna tot 80 procent van alle overige herstelde bezittingen zal worden uitbetaald aan UNUS SED LEO token houders" legde Bitfinex uit.

  "RRT-houders zullen vandaag hun tokens pro rata ingelost krijgen. Gebaseerd op de grootte van hun bezit op 6 juli 2023.

  Wie is verantwoordelijk voor de hack?

  Intussen meldde het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) dat Bitfinex nooit een vertrouwelijk rapport openbaar heeft gemaakt waarin werd geconstateerd dat haar beveiligingsproblemen verantwoordelijk waren voor de hack.

  OCCRP zei dat de cryptocurrency exchange er niet in slaagde om operationele, financiële en technologische controles uit te voeren die werden aanbevolen door haar digitale beveiligingspartner Bitgo.

  Bitfinex zou in haar reactie hebben gezegd dat de "beweringen van de OCCRP feitelijk onjuist zijn". OCCRP citeerde Bitfinex als zeggende dat er "bewijs van nalatigheid" aan de kant van andere tegenpartijen was dat leidde tot de hack."

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.