Crypto nieuws

Breaking nieuws: Binance schikt voor $2.7 miljard in grootste crypto zaak ooit

Redactie

2023-12-19

Leestijd: 2 minuten

*

Binance en zijn voormalige CEO Changpeng Zhao zijn in een historische rechtszaak beland. Een Amerikaanse rechtbank heeft zojuist een schikking $2.7 miljard goedgekeurd.

$2.7 miljard schikking

Binance moet maar liefst $2.7 miljard betalen aan de Commodity Futures Trading Commission. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank zojuist uitgesproken.

Op 18 december maakte de CFTC bekend dat de rechtbank in het Noordelijke District van Illinois de eerder aangekondigde schikking had goedgekeurd.

Daarmee kwam er een einde aan de handhavingsactie die in november door de CFTC was ingezet. De rechtbank stelde vast dat Binance de CEA en de CFTC regels had overtreden.

Zhao betaalt $150 miljoen

Zhao moet persoonlijk $150 miljoen betalen als civielrechtelijke boete. Binance moet $1,35 miljard aan onrechtmatige transactiekosten en $1,35 miljard aan de CFTC terugbetalen.

Deze schikking markeert het einde van een langdurige zaak tegen CZ en Binance door de CFTC. De aanklacht tegen de executive en zijn exchange werd op 27 maart ingediend.

Dit wegens het ontduiken van wetten en het illegaal opereren van een derivaten exchange.

Tot 18 maanden celstraf

Als onderdeel van een bredere schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie, stemde CZ op 21 november ermee in om af te treden als hoofd van Binance.

Hij bekende schuldig te zijn aan verschillende civielrechtelijke aanklachten en één strafrechtelijke aanklacht in verband met anti-witwas wetten.

Op 7 december werd CZ bevolen in de VS te blijven tot zijn veroordeling datum op 23 februari 2024. Hij riskeert tot 18 maanden gevangenisstraf op zijn beschuldiging.

Hij heeft ingestemd geen beroep aan te tekenen tegen een eventuele straf van die lengte.

Ook Samuel Lim beboet

Binance en CZ hebben ermee ingestemd verdere stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de maatregelen voor KYC gehandhaafd blijven op de exchange.

Ook moet Binance een geformaliseerde bedrijfsstructuur implementeren, inclusief een raad van bestuur met onafhankelijke leden, een compliance commissie en een auditcommissie.

Voormalig chief compliance officer Samuel Lim moet ook een civielrechtelijke boete van $1,5 miljoen betalen. De aanklacht tegen Lim luidt als volgt:

"Het helpen en aanzetten tot overtredingen door Binance en het ondernemen van activiteiten buiten de VS om bewust de Amerikaanse wet te ontduiken."

Nieuw leiderschap

CZ is opgevolgd door Binance's voormalige wereldwijde hoofd van regionale markten. In een interview op 5 december beschreef Teng Binance als "totaal anders".

Hij verzekerde investeerders dat de dagen van "lacunes in compliance" nu definitief voorbij zijn. Binance is nu sterk gericht op naleving van regelgevende instanties wereldwijd.

De afgelopen 18 maanden is Binance gedwongen om haar kernactiviteiten in verschillende jurisdicties over de hele wereld te beëindigen of aan te passen. Het ging met name over landen zoals Nederland, Cyprus, Australië en Canada.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.