Crypto nieuws

Sam Altman keert terug naar het bestuur van OpenAI na een onderzoek

Femke Wassink

2024-03-10

Leestijd: 2 minuten

*

Sam Altman keert terug naar OpenAI. Het bestuur zette Altman in november uit zijn rol. Naast Sam Altman worden er nog 3 nieuwe leden toegevoegd aan het bestuur.

3 nieuwe leden in bestuur OpenAI

Door het vertrek van Sam Altman in november 2023, kwam de hele organisatie op zijn kop te staan. Sam Altman werd eerst ontslagen, maar binnen een paar dagen was hij alweer terug.

Volgens een verklaring van 8 maart is Altman weer onderdeel van het OpenAI-bestuur.

De andere 3 nieuwe leden zijn Dr. Sue Desmond-Hellmann van de Bill and Melinda Gates Foundation, Nicole Seligman van Sony Corporation Fidji Simo van Instacart.

Ontslag betekende chaos in de organisatie

4 maanden geleden werd Altman van het bestuur verwijderd. Hij werd kort uit zijn functie als CEO gezet. Dit omdat Altman "niet consistent open was in zijn communicatie."

Werknemers waren het er niet mee eens. 505 van de 700 medewerkers ondertekenden een brief waarin ze eisten dat het bestuur van OpenAI onmiddellijk zou opstappen.

Impact werd onderschat

Op dezelfde dag kondigde OpenAI aan dat het advocatenkantoor WilmerHale meerdere bestuursleden had geïnterviewd en meer dan 30.000 documenten had bekeken.

Het bleek dat het vorige bestuur de impact van hun plotselinge beslissing om Altman te laten gaan had onderschat. De beslissing is op 8 maart ongedaan gemaakt.

Voorzitter van het OpenAI bestuur Bret Taylor bevestigde dat Sam Altman en Greg Brockman nog steeds de favoriete keuzes zijn om het bedrijf te leiden. Hij verklaart:

"We zijn tot de conclusie gekomen dat Sam en Greg de juiste leiders zijn voor OpenAI."

Musk: "Omvormen tot winstgevende entiteit"

Opvolgend op de rechtszaak met Musk onthulde OpenAI op 6 maart een reeks e-mails tussen het bestuur en Musk. Hij wilde OpenAI omvormen tot een 'winstgevende' entiteit.

Musk had de rechtszaak tegen OpenAI aangespannen op 29 februari. Dit vanwege een vermeende schending van de oorspronkelijke overeenkomst om AI-doorbraken "vrijelijk beschikbaar te stellen aan het publiek" via een miljarden partnerschap met Microsoft.

Musk eiste dat OpenAI terug zou keren naar zijn principes als een open-source bedrijf. Hij vroeg om een gerechtelijk bevel om de winstgevende exploitatie van AGI te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.