Crypto nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

2024-04-20

Leestijd: 2 minuten

*

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.

4e halvering evenement

Het mijnen van het 840.000ste blok is een feit. Dit is het punt waarop de beloningen voor het mijnen traditioneel worden gehalveerd. De community kijkt uit naar de prijs van Bitcoin.

Er zijn voorspellingen die oplopen tot $250.000. Op dit moment staat de prijs van Bitcoin op $63.960. Dat is een stijging van 1,16% in de laatste 24 uur.

Vanaf nu zullen Bitcoin miners 3.125 BTC per gemijnd blok ontvangen in plaats van 6.25 BTC. De halvering is een vooraf geprogrammeerd proces in het Bitcoin-protocol.

Het proces vindt elke 210.000 gemijnde blokken plaats. Dat komt neer op elke 4 jaar.

Beheersen schaarste als doel

De voorgaande 3 halveringen vonden plaats in 2012, 2016 en 2020. Daarbij daalden de beloningen voor het mijnen significant. De allereerste Bitcoin halvering was in 2012.

Toen halveerde de beloning van 50 naar 25 BTC. Het hoofddoel van de Bitcoin halvering is het beheersen van schaarste en het reguleren van de inflatoire voorraad van Bitcoin.

Dit mechanisme is ingebouwd in de code door de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. De halvering vertraagt de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins worden gecreëerd.

Dit systeem zal doorgaan tot ongeveer 2140. Daarna zijn alle Bitcoins gemijnd.

Mining bedrijven zijn voorbereid

Bitcoin mijnbedrijven hebben zich voorbereid op het evenement. Marathon Digital kondigde aan dat het een 200-megawatt mining faciliteit in Texas gaat kopen voor $87,3 miljoen.

In december 2023 kocht concurrent Riot Platforms 66.560 mijnbouw rigs van fabrikant MicroBT. Dit is één van de grootste uitbreidingen van de hash-snelheid van het bedrijf.

Daarover zei M2 CEO Stefan Kimmel:

"De Bitcoin halvering is een cruciaal evenement dat historisch gezien een verschuiving in de markt signaleert. Vaak is dat een stijgende trend in de daaropvolgende maanden.

Naarmate we de vierde halvering naderden, bouwde de anticipatie op. Dit duidt op een voortgezette maar iets meer ingetogen opwaartse trend."

Optimisme over lange termijn

Ondanks korte-termijnvoorspellingen van prijsvolatiliteit binnen de crypto-gemeenschap, blijft er optimisme over het lange-termijnpotentieel van de Bitcoin prijs.

Volgens miljardair investeerder Tim Draper gaat de halvering helpen om de prijs van Bitcoin naar "$250.000 of meer te duwwen." Een voorspelling die hij al vaak heeft uitgesproken.

“De reden dat de prijs van Bitcoin stijgt na de halvering is dat het aanbod daalt. Met de aanhoudende opwaartse druk op de vraag gaat de prijs omhoog in een vrije markt.”

Ondertussen vertelde Herbert Sim dat er momenteel andere factoren meespelen bij het speculeren over de prijs van Bitcoin. De "Bitcoin Man" laat in een interview weten:

"Halvering is niet het enige waar je op moet letten in de prijsactie." Daarmee wijst hij op de recente goedkeuring van de Bitcoin ETF in Hongkong. Ook deze kan een grote prijsimpact hebben. “De grote banken van China zullen ook zelf beginnen met het kopen van Bitcoin.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.