Crypto nieuws

Binance "radioactief" voor banken: SEC deelt bijna dodelijke klap uit

Redactie

2024-03-07

Leestijd: 2 minuten

*

Binance US heeft zware tijden doorstaan na een rechtszaak met de SEC in juni vorig jaar. Banken trokken hun steun in. Het bedrijf noemt zichzelf nu "radioactief" voor banken.

Ademnood voor Binance US

Door de ingetrokken steun van banken kwam de exchange in ademnood. Volgens een topman van het bedrijf was de rechtszaak een "bijna dodelijke klap" voor Binance US.

Het bedrijf moest ruim 200 werknemers ontslaan omdat de inkomsten "instortten".

Christopher Blodgett is de operationeel directeur van Binance US. Tijdens een verhoor in december vorig jaar verklaarde hij dat het bedrijf "radioactief voor banken" zou zijn.

"Geen wonder dat ze ons mijden"

Dit verhoor werd openbaar gemaakt in een gerechtelijk document van 5 maart. Dit in het kader van de rechtszaak van de SEC tegen de Amerikaanse tak van de crypto exchange.

Blodgett zei: "Geen wonder dat ze ons mijden. Zodra bekend wordt dat ze samenwerken met Binance US, kunnen ze een onaangename dagvaarding van de SEC verwachten."

In juni vorig jaar beschuldigde de SEC Binance, Binance US en oprichter Changpeng Zhao ervan ongeregistreerde effecten te verkopen. Dit naast diverse andere aantijgingen.

1 miljard dollar aan activa weg

Blodgett benadrukte dat klanten niet meer in Amerikaanse dollars konden handelen nadat hun bankpartners de steun introkken. Nieuwe bankpartners vinden bleek onmogelijk.

Daardoor werd het bedrijf volgens de operationeel directeur effectief gewurgd. Na de actie van de SEC zag Binance US ongeveer "1 miljard dollar aan activa het platform verlaten".

Later moest Binance US meer dan 200 mensen ontslaan. Dat is meer dan tweederde van het personeel. Dit was volgens Blodgett noodzakelijk omdat de inkomsten met 75% kelderden.

SEC deelde bijna dodelijke klap uit

Ook het institutionele vertrouwen kreeg een flinke klap. De exchange had minder dan 5 market makers over. Dit in vergelijking met de meer dan 20 voor de rechtszaak.

"Op het hoogste niveau heeft de SEC een bijna dodelijke klap uitgedeeld."

De SEC beschuldigde Binance, Binance.US en Changpeng Zhao van het verkopen van ongeregistreerde effecten en het uitvoeren van wash trading om de volumes op te blazen.

Binance werd er ook van beschuldigd dat de fondsen van gebruikers vermengd waren op een rekening bij Merit Peak. Deze rekening zou gelinkt zijn aan Changpeng Zhao.

Schikking van 4,3 miljard

De dag na de rechtszaak vroeg de SEC een tijdelijk bevel om de activa van Binance US te bevriezen. Dit uit angst dat klanten fondsen naar het buitenland worden overgemaakt.

Het tijdelijke bevel werd door een rechter afgewezen. Binance en Zhao gaven toe de wetten tegen witwassen en terrorismefinanciering te hebben overtreden.

Daartoe schikten ze met het ministerie van Justitie, het ministerie van Financiën en de Commodity Futures Trading Commission voor 4,3 miljard dollar in november 2023.

De SEC zet echter haar aanklachten voort en zoekt nog steeds naar bewijs in haar zaak tegen de exchange. Zhao bekende schuld aan een aanklacht wegens witwassen.

De veroordeling zitting staat gepland voor 3 april. Zhao riskeert tot 18 maanden cel.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.