Crypto nieuws

Advocaat John Deaton uit kritiek op Lightning Network na vertrek Riard

Redactie

2023-10-22

Leestijd: 2 minuten

*

Cryptocurrency voorstander en advocaat John Deaton heeft stevige kritiek geuit op het Lightning Network. Volgens Deaton schiet het Lightning Network tekort in vergelijking met het 'Spend The Bits' protocol op de XRP Ledger.

"Spend the Bits"

In een X post op zaterdag 21 oktober onthulde Deaton zijn rol als angel investor in 'Spend the Bits'. Ook benoemde hij zijn recente benoeming als hoofd juridisch medewerker. Dit is niet de eerste keer dat Deaton zijn steun betuigd voor 'Spend The Bits' als alternatief voor Lightning.

Eerder prees de pro Ripple advocaat het protocol als een veiligere methode om Bitcoin te gebruiken. Dit in vergelijking met het Lightning Network. De layer-2 oplossing die is gebouwd bovenop de Bitcoin blockchain. De timing van zijn post op X was nog interessanter.

Ontwikkelaar Riard vertrekt bij Lightning

Ook de timing van Deaton's kritiek is interessant. Deze viel samen met een X post van veiligheidsonderzoeker en ontwikkelaar bij het Lightning Network, Antoine Riard. De post bracht zorgen naar voren over een recente ontdekking in het Lightning Network.

De ontdekking is een aanzienlijke beveiligingsfout die Riard ertoe aanzette zich terug te trekken uit het project. De ontwikkelaar beweert dat er opzettelijke kwetsbaarheden in de code van het Lightning Network aanwezig waren, die aanvallers de controle over het netwerk geven.

Het zou gaan om zogenaamde "replacement cycling" aanvallen die Lightning Network in een gevaarlijke positie kunnen brengen. Belangrijke ondersteuners van het Lightning Network zijn onder andere Tether, Bitfinex en BlockStream.

Replacement cycling aanvallen

De 'replacement cycling' aanvallen zijn een nieuw type aanvallen die de aanvallers in staat stellen om fondsen van een kanaaldeelnemer te stelen. Dat kan door inconsistenties tussen individuele mempools te benutten. Riard legt uit:

"Deze nieuwe aanvallen zetten het Lightning Network op wankele benen. Een duurzame oplossing is alleen mogelijk op de base-layer. Bijvoorbeeld door een geheugen intensieve geschiedenis van alle transacties toe te voegen of een upgrade van de consensus. De huidige oplossingen zijn enigszins effectief tegen eenvoudige aanvallen. Volgens mij bieden ze geen weerstand tegen geavanceerde aanvallers."

"Dergelijke veranderingen vereisen de uiterste transparantie en instemming van de hele gemeenschap. Dit omdat we de verwerkingsvereisten van volledige nodes of de beveiligingsarchitectuur van het gedecentraliseerde Bitcoin ecosysteem in zijn geheel wijzigen."

Ondanks kritiek van Deaton en Riard is Lightning populair

Ondanks kritiek op de complexiteit van het netwerk en de eisen die het stelt aan de gebruikerservaring, heeft het Lightning Network sinds zijn introductie in 2018 aan populariteit gewonnen. De totale waarde in het netwerk bedraagt momenteel $159,5 miljoen.

Op dit moment kan het Lightning Network transacties aan met slechts 5.338 BTC. Dat is slechts 0,025% van de totale Bitcoin voorraad. Deze ontnuchterende trend werpt twijfels op over de veerkracht en levensvatbaarheid van het netwerk op lange termijn.

Deze zorg wordt verergerd door een afname van 15% in de capaciteit van het Layer-2 betalingsprotocol in de afgelopen 3 maanden.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.