Crypto nieuws

EU-lidstaten onderschrijven overeenkomst om AI-wetgeving vooruit te helpen

Femke Wassink

2024-02-03

Leestijd: 2 minuten

*

De lidstaten van de EU hebben een grote stap gezet in de regulering van kunstmatige intelligentie (AI). Frankrijk en Duitsland hadden bezwaren, maar trokken deze toch in.

"AI wet is historisch en wereldprimeur"

Commissaris voor de Interne Markt van de EU Thierry Breton bevestigde de "ondertekening van de politieke overeenkomst die in december 2023 door alle 27 lidstaten is bereikt."

Op X deelde hij dat de AI-wet historisch is en een wereldprimeur betekent. Deze wet introduceert een risico gebaseerde benadering voor het reguleren van AI-toepassingen.

Het omvat overheidsgebruik van AI in biometrische surveillance, regulering van AI-systemen en de transparantie regels die gevolgd moeten worden voordat deze op de markt komen.

Ook zorgen over deepfakes

Na de overeenkomst in december zijn inspanningen gestart om overeengekomen standpunten om te zetten in een definitief compromis. Deze moeten wetgevers keuren.

Dit proces culmineerde in de "coreper"-stemming op 2 februari, waarbij de permanente vertegenwoordigers van alle lidstaten hun stem uitbrachten.

Experts uiten aanzienlijke zorgen over deepfakes. Dit zijn realistische, maar gefabriceerde video's gemaakt door AI-algoritmen die zijn getraind op online beelden.

De deepfakes verschijnen op sociale media en de grens tussen waarheid en fictie in het openbare discours vertroebelen.

AI wet voor risicovolle gevallen

Margrethe Vestager is uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Een Europa, benadrukte dat de overeenkomst een belangrijke stap is richting de AI-wet.

"Gebaseerd op een eenvoudig idee: hoe risicovoller de AI, hoe groter de aansprakelijkheid voor ontwikkelaars. Bijvoorbeeld wanneer het wordt gebruikt om sollicitanten voor een baan of toelating tot een onderwijsprogramma te sorteren. Daarom richt de #AIWet zich op de risicovolle gevallen."

Duitsland en Frankrijk trekken bezwaren in

De overeenkomst kwam nadat Frankrijk zijn bezwaar tegen de AI-wet introk. Op 30 januari steunde Duitsland de wet ook nadat de minister Volker Wissing een compromis bereikte.

De AI-wet gaat nu richting wetgeving, met een stemming door een cruciale commissie van EU-wetgevers op 13 februari. Gevolgd door een stemming in het Europees Parlement.

Deze vindt plaats in maart of april. Verwacht wordt dat de wet in 2026 van kracht wordt, waarbij sommige bepalingen eerder van toepassing zullen zijn.

AI bureau

De Europese Commissie neemt stappen om een AI-bureau op te zetten om de naleving te monitoren van een groep hoog-impact modellen die als risico worden beschouwd.

Daarnaast onthulde het maatregelen om lokale AI-ontwikkelaars te ondersteunen. Zoals het upgraden van het supercomputer netwerk van de EU voor de training van AI-modellen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.