Crypto nieuws

  Klokkenluider: Alameda Research verliest €190 M aan dubieuze blockchain en scams

  Redactie

  2023-10-12

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Schokkend nieuws over Alameda Research. Volgens een klokkenluider verloor de zusteronderneming van FTX €190 miljoen door scams en het gebruik van blockchains met twijfelachtige authenticiteit.

  "The Hacks"

  Klokkenluider Aditya Baradwaj is de voormalig ingenieur van Alameda Research. In een recente blogpost met de naam "The Hacks" deelde Baradwaj zijn ervaringen over het wel en wee binnen het bedrijf.

  Hij beschreef hoe de indrukwekkende snelheid waarmee Alameda opereerde vaak leidde tot aanzienlijke veiligheidsincidenten. Een klik die een handelaar ruim €100 miljoen kostte, is één opmerkelijk voorbeeld.

  Eén kwaadaardige link = minus €100 miljoen

  Het meest bizarre voorbeeld is dat een handelaar van Alameda op een kwaadaardige link klikte. De link stond bovenaan de Google zoekresultaten. Door die klik verloor de handelaar meer dan €100 miljoen.

  Hij probeerde een transactie te bevestigen binnen de wereld van decentralized finance of ook wel DeFi genoemd. Dit is een financieel systeem zonder tussenpersonen zoals banken of makelaars.

  Yield farming

  Volgens de klokkenluider is er ook een incident geweest waarbij Alameda betrokken was bij yield farming op een nieuwe blockchain. Daarvan werd de legitimiteit ernstig in twijfel werd getrokken.

  Het resultaat was een verlies van meer dan €40 miljoen. Baradwaj wijst naar FTX oprichter Sam Bankman-Fried. Hij geloofde dat snelheid de sleutel was tot hun succes. Niets bleek minder waar.

  Blockchain en API sleutels waren toegankelijk

  De snelle mentaliteit van Alameda en SBF leidde ertoe dat de standaard industriepraktijken werden genegeerd. Baradwaj beschreef dit als een gebrek aan code testing en een onvolledige balansboekhouding.

  Wat nog verontrustender was:

  "Blockchain privé en API-sleutels werden opgeslagen in platte tekst. Deze waren toegankelijk voor meerdere medewerkers." Dit leidde tot een beveiligingslek waarbij er miljoenen werden gestolen.

  Talloze soortgelijke incidenten

  De voormalige ingenieur van Alameda Research benadrukte dat er talloze soortgelijke incidenten zijn gebeurd tijdens zijn tijd bij het bedrijf. De onthullingen komen op een zorgvuldig uitgekozen moment.

  De voormalige CEO van Alameda, Caroline Ellison, getuigt op dit moment tegen Sam Bankman-Fried in een grootschalig fraudeproces. Andere ex-collega's hebben ook bewijs geleverd tegen de voormalige miljardair.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.