Crypto nieuws

Klokkenluider: Alameda Research verliest €190 M aan dubieuze blockchain en scams

Redactie

2023-10-12

Leestijd: 2 minuten

*

Schokkend nieuws over Alameda Research. Volgens een klokkenluider verloor de zusteronderneming van FTX €190 miljoen door scams en het gebruik van blockchains met twijfelachtige authenticiteit.

"The Hacks"

Klokkenluider Aditya Baradwaj is de voormalig ingenieur van Alameda Research. In een recente blogpost met de naam "The Hacks" deelde Baradwaj zijn ervaringen over het wel en wee binnen het bedrijf.

Hij beschreef hoe de indrukwekkende snelheid waarmee Alameda opereerde vaak leidde tot aanzienlijke veiligheidsincidenten. Een klik die een handelaar ruim €100 miljoen kostte, is één opmerkelijk voorbeeld.

Eén kwaadaardige link = minus €100 miljoen

Het meest bizarre voorbeeld is dat een handelaar van Alameda op een kwaadaardige link klikte. De link stond bovenaan de Google zoekresultaten. Door die klik verloor de handelaar meer dan €100 miljoen.

Hij probeerde een transactie te bevestigen binnen de wereld van decentralized finance of ook wel DeFi genoemd. Dit is een financieel systeem zonder tussenpersonen zoals banken of makelaars.

Yield farming

Volgens de klokkenluider is er ook een incident geweest waarbij Alameda betrokken was bij yield farming op een nieuwe blockchain. Daarvan werd de legitimiteit ernstig in twijfel werd getrokken.

Het resultaat was een verlies van meer dan €40 miljoen. Baradwaj wijst naar FTX oprichter Sam Bankman-Fried. Hij geloofde dat snelheid de sleutel was tot hun succes. Niets bleek minder waar.

Blockchain en API sleutels waren toegankelijk

De snelle mentaliteit van Alameda en SBF leidde ertoe dat de standaard industriepraktijken werden genegeerd. Baradwaj beschreef dit als een gebrek aan code testing en een onvolledige balansboekhouding.

Wat nog verontrustender was:

"Blockchain privé en API-sleutels werden opgeslagen in platte tekst. Deze waren toegankelijk voor meerdere medewerkers." Dit leidde tot een beveiligingslek waarbij er miljoenen werden gestolen.

Talloze soortgelijke incidenten

De voormalige ingenieur van Alameda Research benadrukte dat er talloze soortgelijke incidenten zijn gebeurd tijdens zijn tijd bij het bedrijf. De onthullingen komen op een zorgvuldig uitgekozen moment.

De voormalige CEO van Alameda, Caroline Ellison, getuigt op dit moment tegen Sam Bankman-Fried in een grootschalig fraudeproces. Andere ex-collega's hebben ook bewijs geleverd tegen de voormalige miljardair.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.