Crypto nieuws

Algoritmische stablecoins niet stabiel, maar kan dit veranderen?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Door de tijd heen zijn veel algoritmische stablecoins niet stabiel geweest. Een stablecoin is een cryptocurrency welke aan een vast prijs gekoppeld is om zo stabiliteit te bieden. De prijs wordt dus bepaald door de waarde van een fiatvaluta zoals bij voorbeeld de euro of de Amerikaanse dollar. Dit soort cryptomunten worden vaak gebruikt wanneer mensen bijvoorbeeld voor langere tijd van plan zijn om hun geld te sparen in een cryptowallet. Dit kun je het beste met stablecoins doen omdat je dan minder risico loopt dat de munten minder waard worden. Immers, de waarde van de munten veranderd alleen als de waarde van de fiatvaluta veranderd.

Meer belangstelling voor algoritmische stablecoins

In 2020 was er een snelle opkomst van gedecentraliseerde financiering en daarmee meer belangstelling voor cryptocurrencies. Er was een aanhoudende en ook toenemende belangstelling voor klassieke cryptomunten die ook wel ‘algoritmische stablecoins’ worden genoemd. Enkele van de meer bekende zijn Ampleforth (AMPL), Empty Set Dollar (ESD) en Based. Ondanks dat al deze tokens door individuen op de cryptomarkt worden omschreven als algoritmische stablecoins trokken de makers van de coins hun eigen definities. Waar sommige tokens juist graag benoemd worden als stablecoins staan andere tokens juist niet achter het idee dat zij als stablecoin fungeren.

Maar als de vraag naar stablecoins toeneemt, stijgt de prijs er dan niet van? Het bepalen van de prijs van een stablecoin is een ingewikkeld proces. De eerste factor die deze bepaling bemoeilijkt is uiteraard de instabiliteit van de nominale prijs. Daarnaast worden er manipulatietechnieken met betrekking tot het aanbod gebruikt bij deze tokens, wat vervolgens het proces waarin er een waarde wordt toegewezen aan een coin bemoeilijkt. De mechanismen kunnen worden gegroepeerd in twee categorieën: rebasen van munten en coupons.

Het rebase-systeem

Het rebase-systeem, dat wordt gebruikt door munten als Ampleforth en Based, is gebaseerd op periodieke uitbreidingen en samentrekkingen van de gehele voorraad. Als de munt boven een bepaalde band handelt, ongeveer $ 1,05 voor Ampleforth, dan wordt het aanbod uitgebreid met een tiende van de prijsafwijking. Dit betekent dat als de munt wordt verhandeld voor $ 1,50, er elke dag 5% van het totale aanbod wordt toegevoegd. Uiteraard zal het proces worden omgekeerd op het moment dat de rebase munt verhandeld wordt onder een prijs van $ 1. Het resultaat is dat het aanbod van de token in een duizelingwekkend tempo kan groeien en krimpen, waardoor de nominale prijs enorm onder druk komt te staan. Deze wijziging in het aanbod wordt gelijkmatig verdeeld over alle wallets die het token bevatten, wat betekent dat de totale portfoliowaarde van een gebruiker niet verandert als de prijs precies verandert met het percentage nieuwe tokens.

Couponmunten

De tweede grote categorie van algoritmische stablecoins zijn munten die op coupons gebaseerd zijn. Het grootste verschil met het rebase-systeem is dat houders hun aantal tokens niet zien veranderen, tenzij ze specifieke acties uitvoeren. In de meeste mechanismen – zoals bijvoorbeeld te zien is in Empty Set Dollar (ESD) en Dynamic Set Dollar (DSD) – wordt het aantal tokens dat in omloop is verhoogd wanneer de prijs hoger is dan $ 1 en worden deze extra tokens gegeven aan speciale klassen van houders die interesse toonden om lid te worden van het bestuur. Een deel van de beloningen komt ook toe aan de liquiditeitsverschaffers van Uniswap. In het geval van een koppeling die onder de $ 1 daalt, stimuleren deze protocollen houders om hun algoritmische dollars in te ruilen voor een coupon of obligatie. Cruciaal is echter dat voor zowel ESD als DSD de coupons vervallen na een periode van 30 dagen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.