Crypto nieuws

EU verscherpt regelgeving tegen financiële crypto criminaliteit

Femke Wassink

2024-01-17

Leestijd: 2 minuten

*

De Europese Unie heeft een belangrijke stap gezet in de strijd tegen financiële criminaliteit. Deze stap richt zich specifiek op Europese crypto bedrijven.

AML en CTF richtlijnen

De Europese Bankautoriteit EBA heeft aangekondigd dat vanaf 16 januari de Anti-Witwas AML en Anti Terrorismefinanciering CTF nu ook van toepassing zijn op EU crypto bedrijven.

Een grote stap voorwaarts. Dit betekent namelijk dat crypto dienstverleners of CASPs nu onder dezelfde regelgeving vallen als traditionele financiële instellingen.

Criminaliteit risico's evalueren

CASPs moeten nu hun blootstelling aan financiële criminaliteit risico's evalueren. Dit betekent een analyse van hun klanten, producten, leveringskanalen en locaties.

Dat is niet alles. De EBA heeft ook gespecificeerd hoe bedrijven hun maatregelen moeten aanpassen. Dit kan zelfs het gebruik van blockchain analysetools omvatten.

Denk hierbij aan geavanceerde software die ongewone transactiepatronen kan opsporen.

Uniforme aanpak

Vanaf 30 december 2023 gaan deze richtlijnen in. De EBA beschouwt deze wijzigingen als een essentiële stap in de strijd tegen financiële criminaliteit binnen de EU.

Het doel is een uniforme aanpak voor bedrijven om geldwasserij en terrorismefinanciering te kunnen bestrijden. Er worden ook specifieke risico's en richtlijnen toegevoegd.

Specifieke richtlijnen

De specifieke richtlijnen hebben betrekking op financiële bedrijven die crypto valuta of crypto bedrijven bedienen. Zoals begeleiding over het beoordelen van risico's.

Deze risico's kunnen verbonden zijn aan anonieme transacties, zelf beheerde wallets, gedecentraliseerde platforms en producten die transacties tussen het bedrijf en dergelijke diensten mogelijk maken.

MiCA

In 2023 heeft de EU haar Regeling voor de Overdracht van Fondsen ToFR afgerond. Deze regeling regelt crypto-transfers. Ook de uitgebreide MiCA regelgeving is afgerond.

MiCA's bescherming voor crypto investeerders treedt in werking in december. Wel kunnen EU lidstaten kiezen voor een overgangsperiode van 18 maanden voor CASPs.

Daardoor kunnen zij ongelicentieerd opereren.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.