Crypto nieuws

Arsenal in de clinch met Britse reclame regulator over fan tokens

admin

Leestijd: 2 minuten

*

ASA tikt voetbalclub Arsenal op de vingers voor het overschrijden van de code. Volgens de reclamewaakhond voldoen er twee promoties niet aan de regels.

Onverantwoord

De Britse Advertising Standards Authority heeft recent 7 crypto advertenties verboden. Ze zouden op een onverantwoorde manier inspelen op de onervarenheid van de consument. 

Ook illustreren de advertenties niet wat het risico van de investering is. De reclame regulator laat weten dat Arsenal ook nu niet in is geslaagd om dat risico te benoemen.

“De advertenties mogen niet meer verschijnen in de vorm waarover is geklaagd.”

Arsenal zegt dat het deze financiële informatie verstrekt bij het aanbieden van de tokens. De ASA laat weten dat de club een onafhankelijke herziening van de uitspraak kan aanvragen.

Misleidende promoties

Een post op 6 augustus 2021 is volgens ASA de aanleiding van de eerste overtreding. Deze is geplaatst op de officiële website van voetbalclub Arsenal.

De tweede overtreding dateert van 12 augustus 2021 op Facebook. Deze luidt als volgt:

“ is nu live! Welk liedje wil je horen als we winnen? Download de Socios app om je token te krijgen en te stemmen.”

De ASA heeft een onderzoek ingesteld wat de reden van de boycot aan het licht bracht. Het gaat om onverantwoordelijke advertenties en misleidende promoties. Risico’s worden achterwege gelaten.

Meer voetbalclubs

Arsenal is niet de enige voetbalclub die gebruik maakt van fan tokens. Ook FC Barcelona, Paris Saint-Germain, AC Milan, Juventus en Man City maken hier gebruik van.

Socios verklaart dat er via de applicatie fan tokens zijn verkocht. Zij vertegenwoordigen een waarde van $ 270 tot $ 300 miljoen. David Canellis van BBC nieuws zegt daar het volgende over:

“Voor dit type merchandise worden fan tokens actiever verhandeld dan je zou denken.”

Hij zegt ook dat deze fan tokens volatiel kunnen zijn. Mede door de kleine investeerders basis. Dat in vergelijking met de grote basis van handelaren voor crypto’s zoals Bitcoin. Canellis vervolgt:

“Speculanten weten dat. Een groot deel van de handel in fan tokens wordt aangedreven door speculanten die op zoek zijn naar korte termijn winsten.”

Crypto advertenties

In juli 2021 heeft de ASA kennis genomen van misleidende cryptocurrency advertenties. Hierin worden beleggers gewaarschuwd voor risico’s die samenhangen met de activa klasse. 

Deze advertenties werden misleidend genoemd. Daartoe is de ASA ook een onderzoek gestart naar de FLOKI advertenties in Transport for London.

Regels in 2022

Er wordt van de ASA verwacht dat het in 2022 meer uitgebreide richtlijnen presenteert over cryptocurrency advertenties. Deze bevatten mogelijk regels voor NFT en fan tokens. 

Miles Lockwood van ASA laat weten:  

“Crypto assets zijn een prioritaire kwestie voor ons. Consumenten moeten op de hoogte zijn van de risico’s die het investeren in crypto activa met zich meebrengt. Ook moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun advertenties niet misleidend of maatschappelijk onverantwoord zijn.”

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.