Crypto nieuws

Arthur Hayes geeft AML fout toe en krijgt 2 jaar voorwaardelijk

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Voormalig Bitmex CEO Hayes wordt veroordeelt tot 6 maanden huisarrest. Daarnaast kent de districtsrechtbank van New York hem ook 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf toe.

Witwas praktijken

De veroordeling sluit de langverwachte uitspraak af. Hayes verschijnt voor de rechter in verband met de witwas activiteiten binnen de crypto exchange Bitmex. De rechtbank veroordeelt hem tot 2 jaar voorwaardelijk en 6 maanden huisarrest. 

Arthur Hayes en de mede oprichters van Bitmex geven hun fouten toe. Ook Benjamin Delo, Samuel Reed en Gregory Dwyer pleiten schuldig. De overtredingen vinden plaats op 24 februari. 

Het viertal is moedwillig nalatig in het opzetten van een anti-witwas of AML programma. Het programma wordt bewust niet geïmplementeerd en onderhouden op Bitmex.

$10 miljoen aan strafrechtelijke boetes

Schuld bekennen aan het ondersteunen van witwaspraktijken is een strafbaar feit. In veel gevallen bedragen de maximum gevangenisstraffen 5 jaar. Zowel Hayes als Delo pleiten al voor het proces schuldig. 

Ze komen overeen dat ze elk $10 miljoen aan strafrechtelijke boetes betalen. Hayes geeft zich in april vrijwillig over aan de Amerikaanse autoriteiten in Hawaii. Dat is 6 maanden nadat de federale aanklagers hun eerste aanklacht indienen.

De advocaten verklaren het volgende: 

"De heer Hayes verschijnt vrijwillig voor de rechtbank. Hij kijkt ernaar uit om deze aanklachten te kunnen bestrijden."

Niet toepassen van de AML

Volgens de tenlastelegging die in de rechtbank is afgelegd wordt Hayes vrijgelaten nadat hij een borgsom van 10 miljoen betaalt. Dit in afwachting van de procedures in New York. 

De aanklagers van het bureau dat gaat over witwaspraktijken vindt dat de ondernemers zich schuldig maken aan het niet toepassen van de AML waarborgen. Onder andere voldoen zij niet aan de "know-your-customer" verplichtingen. 

Ondanks de dreigende gevangenisstraf wordt Hayes veroordeeld tot huisarrest. Hij moet de eerste 6 maanden van zijn straf thuis doorbrengen. Daarnaast stemt de voormalige CEO in met een boete van 10 miljoen dollar.

Gerichte aanvallen

Talloze projecten binnen het crypto ecosysteem zijn het slachtoffer van gerichte aanvallen. Toch blijven slechte actoren worstelen met het te gelde maken van de gestolen fondsen.

Dmytro Volkov van de crypto exchange CEX.IO deelt ook zijn mening. Hij zegt dat het idee dat crypto voornamelijk door criminelen wordt gebruikt achterhaald is. Daar voegt hij het volgende aan toe: 

"In het geval van Bitcoin waarvan het blockchain grootboek publiekelijk beschikbaar is, kan een serieuze exchange met een goed analytisch team gemakkelijk hackers en witwassers in de gaten houden. Zij kunnen hen dwarsbomen voordat de schade is aangericht."

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.