Crypto nieuws

  Arthur Hayes geeft AML fout toe en krijgt 2 jaar voorwaardelijk

  Admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Voormalig Bitmex CEO Hayes wordt veroordeelt tot 6 maanden huisarrest. Daarnaast kent de districtsrechtbank van New York hem ook 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf toe.

  Witwas praktijken

  De veroordeling sluit de langverwachte uitspraak af. Hayes verschijnt voor de rechter in verband met de witwas activiteiten binnen de crypto exchange Bitmex. De rechtbank veroordeelt hem tot 2 jaar voorwaardelijk en 6 maanden huisarrest. 

  Arthur Hayes en de mede oprichters van Bitmex geven hun fouten toe. Ook Benjamin Delo, Samuel Reed en Gregory Dwyer pleiten schuldig. De overtredingen vinden plaats op 24 februari. 

  Het viertal is moedwillig nalatig in het opzetten van een anti-witwas of AML programma. Het programma wordt bewust niet geïmplementeerd en onderhouden op Bitmex.

  $10 miljoen aan strafrechtelijke boetes

  Schuld bekennen aan het ondersteunen van witwaspraktijken is een strafbaar feit. In veel gevallen bedragen de maximum gevangenisstraffen 5 jaar. Zowel Hayes als Delo pleiten al voor het proces schuldig. 

  Ze komen overeen dat ze elk $10 miljoen aan strafrechtelijke boetes betalen. Hayes geeft zich in april vrijwillig over aan de Amerikaanse autoriteiten in Hawaii. Dat is 6 maanden nadat de federale aanklagers hun eerste aanklacht indienen.

  De advocaten verklaren het volgende: 

  "De heer Hayes verschijnt vrijwillig voor de rechtbank. Hij kijkt ernaar uit om deze aanklachten te kunnen bestrijden."

  Niet toepassen van de AML

  Volgens de tenlastelegging die in de rechtbank is afgelegd wordt Hayes vrijgelaten nadat hij een borgsom van 10 miljoen betaalt. Dit in afwachting van de procedures in New York. 

  De aanklagers van het bureau dat gaat over witwaspraktijken vindt dat de ondernemers zich schuldig maken aan het niet toepassen van de AML waarborgen. Onder andere voldoen zij niet aan de "know-your-customer" verplichtingen. 

  Ondanks de dreigende gevangenisstraf wordt Hayes veroordeeld tot huisarrest. Hij moet de eerste 6 maanden van zijn straf thuis doorbrengen. Daarnaast stemt de voormalige CEO in met een boete van 10 miljoen dollar.

  Gerichte aanvallen

  Talloze projecten binnen het crypto ecosysteem zijn het slachtoffer van gerichte aanvallen. Toch blijven slechte actoren worstelen met het te gelde maken van de gestolen fondsen.

  Dmytro Volkov van de crypto exchange CEX.IO deelt ook zijn mening. Hij zegt dat het idee dat crypto voornamelijk door criminelen wordt gebruikt achterhaald is. Daar voegt hij het volgende aan toe: 

  "In het geval van Bitcoin waarvan het blockchain grootboek publiekelijk beschikbaar is, kan een serieuze exchange met een goed analytisch team gemakkelijk hackers en witwassers in de gaten houden. Zij kunnen hen dwarsbomen voordat de schade is aangericht."

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.