Crypto nieuws

  ASIC Australië legt crypto influencer nieuwe wettelijke regels op

  Admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De waakhond van Australië geeft nieuwe waarschuwingen uit . Ze hebben betrekking op het gedrag van crypto influencers. Deze kunnen een dramatische impact hebben op de lokale crypto industrie.

  Verwarring zaaien

  De effecten regulator treedt op tegen financiële influencers. Volgens de ASIC zaaien ze verwarring bij het grote publiek. Ze verspreiden verkeerde informatie over cryptocurrencies.

  In een recente publicatie schetst het bedrijf de valkuilen. Deze zijn van toepassing op de financiële influencers en de bedrijven die hen inhuren. Mogelijk krijgen beide partijen hiermee te maken.

  Zeker wanneer zij bewust of onbewust financiële producten promoten.

  Boetes en gevangenisstraffen

  De straffen bestaan uit boetes voor bedrijven en gevangenisstraffen voor influencers. Ze kunnen oplopen tot miljoenen dollars en tot 5 jaar hechtenis. 

  Crypto influencers worden niet specifiek genoemd. Toch zijn de richtlijnen zeker op hen van toepassing. Dit omdat crypto investeringsdiensten worden gezien als financiële producten.

  Merk in strijd met de wet

  De ASIC zegt dat influencers goed moeten nadenken over de inhoud die ze gebruiken. Ook moeten zij nagaan of ze financiële diensten zonder licentie aanbieden of dat hun merk in strijd is met de wet.

  Een punt van verwarring in de nieuwe regels is wat de promotie precies inhoudt. Dit in tegenstelling tot het onschuldig informeren over de financiële producten. 

  Content die beïnvloedt

  Dave Gow zegt dat het informeren betrekking heeft op bijna alle content. De blogger van Strong Money zegt dat bijna alles iemand kan beïnvloeden. Om te investeren of een financieel product te gebruiken.

  De beoordeling van Gow is gebaseerd op het nevelige onderscheid dat de ASIC maakt. Met name tussen de objectieve feiten en de manier waarop influencers een product presenteren. 

  Dave Gow laat in een reactie weten:

  "Als je feitelijke informatie presenteert op een aanbevelende manier dat iemand in dat product moet beleggen of juist niet, dan kun je de wet overtreden door het verstrekken van financieel productadvies zonder een licentie."

  Vrijstelling voor crypto?

  Ook de liberale senator van Australië deelt zijn mening. Andrew Bragg vindt dat er een incongruentie is. Tussen de ASIC richtlijnen en de manier waarop crypto wordt gereguleerd. 

  Hij vindt dat de cryptocurrency industrie onder de huidige regels moet worden vrijgesteld van deze nieuwe beperkingen. In een reactie laat hij het volgende weten:

  "Het huidige beleid van de ASIC past de wet toe op cryptocurrencies. Tenminste voor zover digitale activa binnen de definitie van een financieel product vallen. Crypto is momenteel niet gereguleerd en dus ook geen financieel product. Ik geloof dat we meer kunnen doen."

  Senator Bragg is een voorstander van een duidelijke regelgeving. Tijdens de Australia Blockchain Week introduceert hij een ambitieus nieuw voorstel. Deze heeft betrekking op gedecentraliseerde organisaties.

  Zonder licentie

  Gow kan worden beschouwd als een influencer zonder licentie. Hij mag dus geen enkele vorm van aanbevelingen doen. 

  Hij zegt dat de regelgeving influencers beperkt tot het napraten over mensen ook ergens anders kunnen lezen. Dit schaadt de basiskennis van beleggers. Gow laat weten:

  "Hoe helpt dat je te waden door de zee van informatie en onzin die er is?"

  Casestudies

  Als onderdeel van de regelgeving moeten influencers oppassen met hoe zij de financiële producten promoten. Ook bedrijven moeten hun influencers in de gaten houden. 

  Zij moeten ervoor zorgen dat de regels niet worden overtreden. De commissie biedt diverse casestudies. Ze bieden een context die helpt te bepalen of een influencer of bedrijf financiële diensten promoot.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether en Bitfinex trekken bezwaar tegen FOIL verzoek in

  Redactie

  nov. 25, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether en Bitfinex hebben besloten hun bezwaar tegen een Freedom of Information Law (FOIL) verzoek in New York in te trekken. Dit verzoek was ingediend door enkele vooraanstaande nieuwsorganisaties.

  *
  Nieuws

  Rapport Nic Carter doorbreekt misverstanden: Bitcoin mining als hulpmiddel voor schone energie

  Femke Wassink

  nov. 28, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een nieuw onderzoeksrapport doorbreekt de misverstanden over Bitcoin mining. Het onderzoek werd geleid door Nic Carter van Castle Island Ventures en Dennis Porter van Satoshi Action Fund.

  *
  Nieuws

  Fidelity volgt voorbeeld BlackRock en duikt in crypto wereld met Ethereum ETF

  Redactie

  nov. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  Vermogensbeheerder Fidelity komt met een eigen aanvraag voor een Ethereum exchange fund of ETF. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van BlackRock dat een aanvraag voor de iShares Ethereum Trust indiende.