Crypto nieuws

  Banken in Nigeria volgen en markeren cryptocurrency transacties

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Nigeria heeft al stappen ondernomen om cryptocurrency transacties van haar inwoners uit te schakelen. Het land gaat echter nog een stapje verder om dit te kunnen bereiken. 

  Verdachte bankrekeningen

  Nigeriaanse banken gaan de bankrekeningen van burgers volgen en markeren. Dit is bekendgemaakt in de laatste update van de Central Bank of Nigeria (CBN). 

  De CBN heeft onlangs een interne memo verstuurd naar commerciële banken. Het verzoek luidt om verdachte bankrekeningen van een waarschuwing te voorzien.

  Rekeningen met grote volumes

  Het gaat om rekeningen van gebruikers die ervan worden verdacht zich bezig te hebben gehouden met de handel in cryptocurrency.  In de memo word gevraagd om alert te zijn op rekeningen met grote volumes.

  Zeker wanneer transacties worden uitgevoerd door personen van 18 tot 30 jaar. Deze rekeningen moeten door medewerkers worden gemarkeerd als frauduleus. Er zijn al twee individuele rekeningen gemarkeerd.

  Sancties voor bankmedewerkers

  Deze bankrekeningen worden tevens genoemd in een Post-No-Debit richtlijn. Deze wordt uitgegeven door de toezichthouder op het bankwezen. De CBN herhaald zijn standpunt met een waarschuwing:

  “Bankmedewerkers die met opzet nalatig zijn in het aangeven van frauduleuze rekeningen voor crypto transacties worden gesanctioneerd. Dit in overeenstemming met de sanctiebepalingen van de bank.”

  CBN wil banken beschermen

  Deze waarschuwing volgt op de lancering van de e-Naira. De CBN merkt op dat deze stappen worden genomen vanwege veiligheidsvoorschriften. 

  Het wil “de bank veilig en beschermd maken tegen de activiteiten van criminelen, georganiseerde bendes, witwassers en financiers van terrorisme.”

  Is er sprake van discriminatie?

  De interne memo wordt door sommigen als discriminerend beschouwd. Discriminatie van burgers is volgens artikel 42 van de Nigeriaanse grondwet verboden. Ongeacht de reden.

  Woordvoerder van de CBN Osita Nwanisobi kwam met een verklaring. Nwanisobi zegt dat banken niet is gevraagd om het verbod op crypto te handhaven op basis van leeftijd of andere vormen van discriminatie.

  Daarbij merkte de woordvoerder ook op:

  “Onze persverklaring omvat het standpunt van de CBN over deze kwestie.”

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.