Crypto nieuws

  Bankman-Fried onder vuur voor gebruik gestolen fondsen voor politieke donaties

  Femke Wassink

  2023-08-15

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Sam Bankman-Fried is de oprichter van de crypto exchange FTX en staat op dit moment negatief in de schijnwerpers. De voormalige miljardair wordt beschuldigd van het gebruik van gestolen klantengelden voor politieke donaties.

  Ruim $100 miljoen gebruikt

  Aanklagers beweren dat Bankman-Fried meer dan $100 miljoen heeft gebruikt voor campagnebijdragen vóór de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in 2022. Deze fondsen zouden afkomstig zijn van klanten deposito's van FTX.

  De aanklacht stelt dat Bankman-Fried het geld van Alameda, het zusterhandelsbedrijf van FTX, naar de persoonlijke bankrekeningen van FTX executives heeft overgemaakt.

  Daarna zouden deze executives donaties doen op hun eigen naam. Daardoor worden bepaalde beperkingen voor politieke bijdragen omzeild.

  De invloed van Sam Bankman-Fried

  Dankzij zijn connecties kon Bankman-Fried lobbyen bij het Congres en regelgevende instanties. Hij wilde het makkelijker maken voor FTX om klanten deposito's te accepteren en te kunnen laten groeien.

  Daarnaast gebruikte hij deze relaties om het imago van FTX op te poetsen als een legitieme exchange. Alleen al in 2022 deed Bankman-Fried voor meer dan $40 miljoen aan donaties. Voornamelijk aan de Democraten.

  Maar hij beweert ook dat hij evenveel doneerde aan Republikeinen via niet-openbaar gemaakte "donkere" donaties.

  Juridische problemen

  Oorspronkelijk werd Bankman-Fried aangeklaagd voor het schenden van de Amerikaanse campagne financieringswetten. Die aanklacht verdween toen de Bahama's, waar FTX gevestigd is, zeiden hem niet op die grond te willen uitleveren aan de VS.

  Echter werd hij in december 2022 op de Bahama's gearresteerd. Vorige week werd zijn borgtocht ingetrokken omdat hij beschuldigd werd van het delen van persoonlijke geschriften van zijn voormalige partner Caroline Ellison.

  Sam Bankman-Fried deelde dit met een journalist van de New York Times om haar te diskwalificeren als getuige tegen hem.

  Metropolitan detentie centrum

  Bankman-Fried zit nu in het Metropolitan detentiecentrum in Brooklyn. Een plek die in het verleden kritiek kreeg vanwege de "onmenselijke" omstandigheden. Het centrum staat ook bekend om het huisvesten van Ghislaine Maxwell en R Kelly.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

  Redactie

  apr. 10, 2024

  Leestijd: 2 min

  EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

  *
  Nieuws

  Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

  Redactie

  apr. 19, 2024

  Leestijd: 2 min

  Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

  *
  Nieuws

  Bitcoin halvering 2024 is een feit

  Femke Wassink

  apr. 20, 2024

  Leestijd: 2 min

  Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.