Crypto nieuws

  Bankman-Fried onder vuur voor gebruik gestolen fondsen voor politieke donaties

  Femke Wassink

  2023-08-15

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Sam Bankman-Fried is de oprichter van de crypto exchange FTX en staat op dit moment negatief in de schijnwerpers. De voormalige miljardair wordt beschuldigd van het gebruik van gestolen klantengelden voor politieke donaties.

  Ruim $100 miljoen gebruikt

  Aanklagers beweren dat Bankman-Fried meer dan $100 miljoen heeft gebruikt voor campagnebijdragen vóór de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in 2022. Deze fondsen zouden afkomstig zijn van klanten deposito's van FTX.

  De aanklacht stelt dat Bankman-Fried het geld van Alameda, het zusterhandelsbedrijf van FTX, naar de persoonlijke bankrekeningen van FTX executives heeft overgemaakt.

  Daarna zouden deze executives donaties doen op hun eigen naam. Daardoor worden bepaalde beperkingen voor politieke bijdragen omzeild.

  De invloed van Sam Bankman-Fried

  Dankzij zijn connecties kon Bankman-Fried lobbyen bij het Congres en regelgevende instanties. Hij wilde het makkelijker maken voor FTX om klanten deposito's te accepteren en te kunnen laten groeien.

  Daarnaast gebruikte hij deze relaties om het imago van FTX op te poetsen als een legitieme exchange. Alleen al in 2022 deed Bankman-Fried voor meer dan $40 miljoen aan donaties. Voornamelijk aan de Democraten.

  Maar hij beweert ook dat hij evenveel doneerde aan Republikeinen via niet-openbaar gemaakte "donkere" donaties.

  Juridische problemen

  Oorspronkelijk werd Bankman-Fried aangeklaagd voor het schenden van de Amerikaanse campagne financieringswetten. Die aanklacht verdween toen de Bahama's, waar FTX gevestigd is, zeiden hem niet op die grond te willen uitleveren aan de VS.

  Echter werd hij in december 2022 op de Bahama's gearresteerd. Vorige week werd zijn borgtocht ingetrokken omdat hij beschuldigd werd van het delen van persoonlijke geschriften van zijn voormalige partner Caroline Ellison.

  Sam Bankman-Fried deelde dit met een journalist van de New York Times om haar te diskwalificeren als getuige tegen hem.

  Metropolitan detentie centrum

  Bankman-Fried zit nu in het Metropolitan detentiecentrum in Brooklyn. Een plek die in het verleden kritiek kreeg vanwege de "onmenselijke" omstandigheden. Het centrum staat ook bekend om het huisvesten van Ghislaine Maxwell en R Kelly.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.