Investeren

Bedreigt digitale yuan de wereldwijde stabiliteit?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

China boekt veelbelovende vooruitgang met het testen van zijn digitale yuan-valuta. De token heeft het succes aangekondigd van een pilot in Suzhou City (in de buurt van Shanghai in het oosten van China) waar 181.000 consumenten 55 CNY (8,5 USD) gratis geld in digitale portemonnees kregen om uit te geven aan deelnemende verkooppunten aan het Double Fifth-winkelfestival tussen 1 en 5 mei.

Dit maakte deel uit van een grotere test van de People’s Bank of China. Dit onderzoek is gericht op 500.000 consumenten in 11 Chinese regio’s sinds april. Voor degenen die in aanmerking komen is er een eenvoudige app om te downloaden die hen een portemonnee geeft. Hiermee kunnen ze aankopen doen in duizenden deelnemende winkels en krijgen ze korting.

De digitale yuan is een versie van de normale Chinese valuta die wordt ingezet op een blockchain. De blockchain vormt de sabotagebestendige online grootboektechnologie die digitale munten zoals de Bitcoin en Ethereum ondersteunt. Deze blockchain is echter toegestaan, wat betekent dat de People’s Bank beslist wie deze mag gebruiken.

De laatste testronde is tien keer zo groot als de oorspronkelijke ronde die in het najaar van 2020 plaatsvond. China heeft ook de grensoverschrijdende digitale yuan tussen Hong Kong en het naburige Shenzhen getest. Zij ontwikkelen een platform om de valuta internationaal levensvatbaar te maken waarbij Thailand, de VAE en de Bank of International Settlements betrokken zijn.

Een stap dichter bij de toekomst

Elke stap voorwaarts vergroot het vooruitzicht dat China het eerste land wordt dat zijn valuta volledig op een met toestemming gegeven blockchain zet. Er is geen datum aangekondigd, maar een nationale uitrol lijkt binnen de komende 12 maanden te voorzien. De uitrol zal hoogstwaarschijnlijk in gespreide stadia plaatsvinden.

Westerse centrale banken zoals de Federal Reserve, Bank of England en in mindere mate de Europese Centrale Bank bewegen zich daarentegen allemaal langzamer op zogenaamde Centrale Bank Digitale Valuta’s (CBDC’s). Ze maken zich zorgen over zaken als het recht krijgen van privacy wanneer alle transacties openbaar zichtbaar zullen zijn op de blockchain, en over het effect op retailbanken.

Toch roept een digitale yuan diepgaande vragen op over de wereldwijde financiële stabiliteit. De vraag voor de andere grote economieën in de wereld is hoe te reageren.

Voordelen van digitale valuta

De digitale yuan heeft al de status van wettig betaalmiddel. Betalingen die het gebruiken verschillen fundamenteel van die op betalingsplatforms zoals Alipay of WeChat (of zelfs PayPal in het westen). Dergelijke diensten kunnen transacties zeer snel voor klanten afwikkelen, maar achter de schermen zijn grootboeken van grote aantallen transacties tussen banken van de kopers, banken van verkopers en vaak ook intermediaire banken die uren of zelfs dagen later afrekenen.

De digitale yuan omzeilt de behoefte aan deze banken. Er zijn geen servicekosten in tegenstelling tot deze betalingsalternatieven. En in theorie kan de snelheid van de betalingen nog sneller zijn.

In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals de Bitcoin wordt de valuta ook gesteund door een overheid. Dit betekent dat de uitgifte van digitale yuan hetzelfde is als de uitgifte van contant geld in omloop. Hierdoor is het net zo veilig. Het geeft de overheid een betere controle over de geldhoeveelheid omdat (in tegenstelling tot contant geld) alle transacties op elk moment kunnen plaatsvinden.

Krijgt elk land een digitale valuta?

Veel centrale banken hebben gekeken naar de ontwikkeling van digitale valuta. Sommigen (zoals Japan en Zuid-Korea) lopen niet ver achter op de Chinezen. De EU geeft aan dat er een digitale euro over vier of vijf jaar kan zijn.

Voor achterblijvers zijn er verschillende gevaren. De eerste gaat over internationale betalingen. De meeste transacties tussen verschillende valuta’s gebruiken momenteel de Amerikaanse dollar als tussenpersoon, via het internationale SWIFT-bankprotocol. Dit betekent een aanzienlijke vraag naar de Amerikaanse dollar. Dit brengt voordelen met zich mee zoals het mogelijk maken van de Amerikaanse overheid om goedkoper te lenen.

Transacties met digitale yuan hebben SWIFT of de dollar niet nodig, met gevolgen voor het dollargebruik in de internationale handel. Maar liefst 120 landen hebben China als hun grootste handelspartner. Velen vragen zich af of het in dollars is geregeld omdat het onnodige financiële risico van ongunstige wisselkoersbewegingen toevoegt. China zegt dat het niet probeert de dollar te vervangen door de digitale yuan, en dat het ‘’doel is om de markt te laten kiezen’’ hoe internationale transacties te vereffenen.

De digitale yuan vindt plaats te midden van verhoogde spanningen tussen China en de VS en Europa. Dit maakt het duidelijk een zorgwekkend moment om de Chinese first-mover voordeel te geven ten opzichte van dit nieuwe type valuta.

Overigens zullen sancties zoals die onlangs zijn opgelegd aan Chinese functionarissen vanwege mensenrechtenkwesties veel gemakkelijker te omzeilen zijn als en wanneer de digitale yuan operationeel is. Er zouden wel eens oproepen kunnen worden gedaan om degenen die de munt gebruiken als gevolg daarvan te sanctioneren, wat tal van vragen oproept over levensvatbaarheid en gevolgen die bij een andere gelegenheid worden besproken.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.