Crypto nieuws

  Besproken: de waarde van de Bitcoin

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Afgelopen week hebben we allemaal kunnen zien dat de waarde van de Bitcoin ineens kelderde naar een punt onder de .000. Tegelijkertijd steeg de inflatie in de Verenigde Staten tot een ongekende hoogte van 5,4%. Ook het Verenigd Koninkrijk zag het inflatieniveau stijgen. Deze inflatie is ongewenst en brengt negatieve gevolgen met zich mee voor de bevolking in de landen. Het voordeel van het systeem van cryptocurrencies is dat deze geen inflatie kennen. Door de inflatoire ontwikkelingen van afgelopen week ging men dan ook nadenken over de rol en de waarde van de Bitcoin in de samenleving.

  De Bitcoin als investering

  Op dit moment is de Bitcoin voor velen een investering. Dit wordt bevestigd door JP Morgan Asset & Wealth Management CEO Callahan Erdoes die meldde dat klanten vertelden dat zijn graag in de Bitcoin willen investeren. Of de bank transacties in de Bitcoin gaat faciliteren is niet zeker. Het beantwoorden van de vraag hierover werd strategisch ontweken met argumenten als ‘’blockchains zijn digitale valuta’s’’ en ‘’verschillende financiële markten veranderen.’’

  Wat opmerkelijk was volgens de CEO is het inconsistente idee van klanten rondom de waarde van de Bitcoin. JP Morgan zijn klanten discussiëren regelmatig over de vraag of de Bitcoin een activaklasse is of niet. De investeerders zien de Bitcoin als een activaklasse. Deze visie steunt JP Morgen door deze klanten te helpen met het investeren in de Bitcoin.

  De Bitcoin als vervanger voor fiatvaluta’s

  Satoshi Nakamoto heeft de Bitcoin zo ontworpen dat het probleem van inflatie wordt vermeden. Het aanbod is 21 miljoen Bitcoin en niemand kan dat veranderen. Het feit dat er geen inflatie op de cryptomarkt kan plaatsvinden zorgt er ook voor dat de cryptomarkt compleet andere eigenschappen krijgt dan de huidige monetaire financiële markt. Het zijn haast twee verschillende werelden.

  Toch zijn er hedendaags ontzettend veel beleggers, investeerders en handelaren die het verschil tussen het Bitcoin ecosysteem en de huidige financiële markt niet erkennen. Beide markten worden continu met elkaar vergelijken. Het is haast een obsessie van sommige individuen. Er wordt vooral gekeken naar de waarde van cryptovaluta’s in fiatvaluta’s, en hoe deze wordt beïnvloed door nieuws, bekende personen, etc. Echter, de Bitcoiners weten dat de Bitcoin is ontworpen om het fiatsysteem te vervangen. De waarde schommelt dan wel misschien, maar technisch gezien is de prijs in fiatvaluta’s niet relevant.

  De Bitcoin als motor achter de ontwikkeling

  Er zijn een aantal landen op de wereld die ontzettend zullen profiteren van de adoptie van de Bitcoin. Dit zijn met name ontwikkelingslanden waarin de inflatie erg hoog is. Hier zullen we Georgië als voorbeeld nemen. Wanneer de Bitcoin wordt geadopteerd en geïmplementeerd als dagelijkse valuta dan zal dit een flink aantal voordelen hebben voor Georgië:

  • Het netwerk is het veiligste netwerk ter wereld. Hierdoor hoeven overheidsinstanties geen invloed uit te oefenen op het netwerk.
  • De Bitcoin werkt wereldwijd. Hierdoor kan een ontwikkelingsland gemakkelijker toegang krijgen tot samenwerking en handel met andere landen. Daarnaast is het netwerk ook open waardoor het toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding.
  • Het systeem van de Bitcoin kent lagere transactiekosten dan het huidige financiële systeem. Het verzenden van transacties in het Bitcoin ecosysteem is vrijwel gratis. Dit heeft betrekking tot zowel binnenlandse als buitenlandse transacties.
  • De Bitcoin adoptie zal technologische vooruitgang brengen. Ieder land dat de Bitcoin adopteert zal op hetzelfde niveau terecht komen wat betreft de technologische ontwikkeling en financiële infrastructuur binnen het land. Hierdoor komen ontwikkelingslanden ineens een grote stap verder in hun ontwikkeling.

  Conclusie

  De gegeven voorbeelden van hierboven zijn slechts een paar aspecten die de waarde van de Bitcoin omvat. Hedendaags wordt de Bitcoin nog steeds sterk gezien als een investering, maar er is een kleine verandering aan het plaatsvinden in de financiële sector van de wereld. Veel instituties en bedrijven werken aan het implementeren van de Bitcoin in hun systeem. Zo kondigden de New York Giants aan dat ze eraan werken om in de toekomst marketingaantekeningen in de Bitcoin te kunnen accepteren. Meerdere atleten zullen hen dan volgen.

  De Bitcoin is dus gemaakt om het systeem van fiatvaluta’s te vervangen. Desondanks zijn beide systemen niet vergelijkbaar. Het is de Bitcoin nog niet echt gelukt om het systeem van fiatvaluta’s in verschillende landen te vervangen. Ondanks dat ontwikkelingslanden hiervan erg zullen profiteren, lukt het de digitale munt niet. Waarom niet? De grootste reden is de invloed van overheidsinstanties. In ontwikkelingslanden zijn overheidsinstanties vaak erg dominerend en is er een streng regime. Ook is er een grote kloof tussen de armen en de rijken in een ontwikkelingsland. Als de Bitcoin wordt geadopteerd kan deze kloof worden gedicht waardoor de rijken hun privéleges zullen verliezen. Daarnaast raken overheden met de adoptie van de Bitcoin ook hun financiële macht kwijt. Hierom proberen zijn met allerlei wet- en regelgeving de Bitcoin adoptie tegen te gaan. Dit is erg jammer, want de Bitcoin adoptie zal veel waarde toevoegen voor dergelijke landen.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

  Redactie

  mrt. 1, 2024

  Leestijd: 2 min

  Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

  *
  Nieuws

  Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

  Femke Wassink

  feb. 28, 2024

  Leestijd: 2 min

  Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.

  *
  Nieuws

  Changpeng Zhao wil volledige aandeel Binance inzetten als borg om naar VAE te reizen

  Redactie

  jan. 25, 2024

  Leestijd: 2 min

  Voormalig CEO van Binance Changpeng Zhao wil zijn volledige aandeel in Binance inzetten om tijdelijk naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen. Waarde? 4,5 miljard dollar.