Crypto nieuws

Bitcoin evolueert naar geopolitiek wapen volgens de VS

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De politieke regering in Washington heeft nog een waarschuwing ontvangen over de gevaren van de traagheid in de Bitcoin (BTC) sfeer. Door een toonaangevende investeringsgoeroe en een politieke donor wordt beweerd dat de Verenigde Staten (VS) dit soort waarschuwingen op eigen risico aan het negeren en verwaarlozen zijn. Grote investeringskansen legt de VS hierdoor rechtstreeks in de handen van Beijing en andere financiële grootmachten.

Een virtueel evenement

Onlangs was er een virtueel evenement georganiseerd door de Richard Nixon Foundation. Op dit evenement spraken een aantal belangrijke personen. De Palantir CEO en oprichter Peter Thiel suggereerde tijdens dit evenement dat China misschien een ‘’lange Bitcoin’’-strategie gaat gebruiken. Als dit het geval is dan zou het vanuit een geopolitiek perspectief erg handig zijn als de regering in Washington ‘’wat moeilijkere vragen zal stellen over hoe dat precies werkt.’’

Theil, die ook medeoprichter is van PayPal, verklaarde op het evenement: ‘’Ik vraag me wel af of de Bitcoin op dit moment ook deels gezien moet worden als een Chinees financieel wapen tegen de Verenigde Staten. De Bitcoin bedreigt fiatgeld, maar het bedreigt vooral de dollar.’’ Tijdens zijn toespraak sprak Thiel uit dat hij een pro-crypto, pro-Bitcoin maximalist was. Echter, hij nam ook een kanttekening bij China’s aanstaande digitale yuan lancering. Hij zei: ‘’de digitale yuan moet een soort interne stablecoin worden in China. Maar dat is helemaal geen echte cryptocurrency. Dat is gewoon een soort totalitair meetapparaat.’’

Thiel was ook degene die sprak over de Bitcoin als een Chinees wapen. Hij beweerde dat andere fiats zoals de euro ook deel uitmaakten van de Chinese ‘’wapens’’ in de strijd om de dollar minder dominant te maken. Thiel zei: ‘’vanuit China’s oogpunt, […] ik houd er niet van dat de VS deze reservevaluta hebben, omdat het ons veel invloed geeft op Iraanse olieketens en dat soort dingen. Ze […] willen niet dat de renminbi (de wereldwijde) reservevaluta wordt, want dan moet je de kapitaalrekening openen en moet je allerlei dingen doen die ze echt niet willen doen. Ik denkt dat de euro […] deels een Chinees wapen is ten opzichte van de dollar.’’

Verdeelde meningen

In de cryptogemeenschap waren de reacties gemengd, waarbij sommigen de opmerkingen van Thiel interpreteerden als betekenis dat hij pleitte voor een hardhandig optreden tegen BTC in de VS als een middel om de dollar te versterken. Maar anderen beweerden dat Theil eigenlijk om het tegenovergestelde vroeg: een door Washington geleide duw in de richting van BTC die vooruit kon lopen op China’s “wapening” van het token.

Bitcoiner Stephen Cole zei: ‘’De beste manier om jezelf te beschermen tegen je vijanden die de lange Bitcoin strategie zullen gebruiken, is dat je zelf nog langer deze strategie gaat volhouden.” Anderen, zoals de ex-chief technology officer van Coinbase en voormalig General Partner bij Andreessen Horowitz Balaji Srinivasan, dachten dat sommige commentatoren de opmerkingen van Thiel verkeerd hadden geïnterpreteerd en schreven dat ze “gekscherend” waren gemaakt en deel uitmaakten van een “voor de hand liggende retorische overstatement, bedoeld om de VS te porren voor [zijn] zelfgenoegzaamheid over innovatie.”

Een geopolitieke en beschavingsbetekenis

De Three Arrows Capital CEO Zhu Su merkte op dat de opmerkingen lieten zien hoe ver BTC is gekomen, waarbij het token niet langer wordt vergeleken met “tulpen” of in “speculatieve manie” valt. In plaats daarvan heeft de token een “geopolitieke en beschavingsbetekenis” ontwikkelt die het zou maken en is de token “cruciaal in de opkomst en ondergang van fortuinen en rijken.” En dit, schreef Dominik Weil, het hoofd van de BitcoinVN-exchange, was het soort geest dat vroege BTC-spelers in 2010 bespraken op de oude Bitcointalk-forums.

Thomas Kuhn, een Bitcoin-schrijver, zei dat de greenback “een instrument van gecentraliseerde macht is geworden in stagnerende en degeneratieve sociaal-culturele omstandigheden” en suggereerde dat westerse waarden al lang in de richting van “het vermijden van de natuurlijke concentratie van macht” zijn geduwd.

Zal crypto het lot van de dollar bepalen?

Thiels waarschuwingen zijn zeker niet de eerste in deze richting. En durf te zeggen dat ze waarschijnlijk niet de laatste zullen zijn. De Europese Centrale Bank noemde vorig jaar de mogelijkheid van “valutaoorlogen” in het digitale financiële tijdperk.

Ondertussen is China heel open geweest over zijn eigen intenties om de dominantie van de dollar te doorbreken, net als Rusland in de afgelopen weken. En hoewel sommigen sceptisch zijn over de kansen van China op succes, zijn anderen er niet zo zeker van dat waargenomen Amerikaanse strategie zijn vruchten afwerpt. Sommigen beweerden dat een post-dollarwereld zou kunnen worden gedomineerd door de digitale CNY, waarbij deskundigen beweren dat zelfs een digitale dollar mogelijk geen adequate oplossing biedt.

En anderen beweren nog steeds dat het crypto zal zijn – niet door centrale banken gerunde digitale initiatieven – die uiteindelijk het lot van de dollar zal bepalen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.