Crypto nieuws

Bitcoin prijs wankelt na beslissing Fed om renteverlaging in maart uit te sluiten

Femke Wassink

2024-02-01

Leestijd: 2 minuten

*

De Bitcoin prijs zag een daling van 2,5% nadat de Fed besloot de rentetarieven ongewijzigd te laten. De hoop op renteverlagingen in maart worden daarmee de kop gedrukt.

Bitcoin maakt duikvlucht

Op 31 januari nam Bitcoin een duikvlucht nadat de Fed in de VS besloot de rentevoeten onveranderd te laten. Dit temperde de verwachtingen voor een renteverlaging in maart.

Daartoe waarschuwde een analist voor mogelijke problemen voor aandelen en BTC.

Rentetarieven blijven staan op 5,25%-5,50%

Tijdens de persconferentie van het Federal Open Market Committee FOMC op 31 januari verklaarde de Fed dat de rentetarieven zouden blijven staan op 5,25%–5,50%.

De Fed benadrukte dat er "meer vertrouwen" nodig is dat de druk op de inflatie is aangepakt. Het vertrouwen moet omhoog voordat men overgaat tot renteverlagingen.

Mogelijk problemen voor aandelen en BTC

Tony Sycamore van IG Markets zegt dat de strijdvaardige houding van de Fed problemen zou kunnen veroorzaken. Mogelijk voor Amerikaanse aandelen en activa zoals Bitcoin.

“Tenzij de winstrapporten van Apple, Amazon, en Meta uitzonderlijk goed zijn, verwachten we een verdere terugval in Amerikaanse aandelen in de komende sessies. Dit kan ook zijn weerslag hebben op andere risicovolle activa. Waaronder ook Bitcoin.”

Daling van 2,2%

Na de aankondiging van de FOMC zakte de prijs van Bitcoin met 2,2%. Deze wordt momenteel verhandeld voor $42.590. De activa staat nog steeds 7% hoger voor de week

De Fed verklaart: “Het comité verwacht niet dat het gepast zal zijn om het doelbereik te verlagen totdat er meer vertrouwen is dat de inflatie richting de 2% beweegt.”

De Fed zegt dat indicatoren wijzen op een "solide" economische uitbreiding. De groei in banen en een vermindering van de werkloosheid worden als bewijs van kracht aangehaald.

Comité blijft alert op inflatierisico's

Hoewel de inflatie het afgelopen jaar is afgenomen, herhaalde de Fed zijn standpunt door te zeggen dat deze nog steeds op een niveau is waar renteverlagingen geen zekerheid zijn.

“De economische vooruitzichten zijn onzeker. Het comité blijft zeer alert op inflatierisico’s.”

Renteverlagingen worden vaak gezien als positief voor risicovolle activa. Zoals onder meer voor cryptocurrencies en andere technologieaandelen.

Bitcoin blijft waarschijnlijk dalen

Wanneer de Federal Reserve de rente verlaagt, wordt het goedkoper om kapitaal te lenen. Dit verhoogt de algehele uitgavenactiviteit en risicovolle gedragingen in de economie.

Sycamore voegde eraan toe dat Bitcoin waarschijnlijk zal blijven dalen door een verslechtering van het risicosentiment. Veroorzaakt door de houding van de Fed.

“De recente FOMC bijeenkomst leidde tot teleurstelling bij hen die hoopten op een renteverlaging van de Fed in maart. Het versterkt de risicomijdende stromingen die voortkomen uit de tegenvallende winstrapporten van Microsoft, Alphabet en AMD.”

Sycamore zegt ook dat beleggers een rally naar ongeveer $45.000 kunnen verwachten. Dit voordat de prijs terugvalt naar de midden $30.000 regio.

Hierna wordt verwacht dat de algemene opwaartse trend van Bitcoin wordt hervat.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.