Crypto nieuws

  Bitcoin miners zoeken stabiliteit nu hashrate sky-high gaat

  Femke Wassink

  2023-08-28

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Bitcoin netwerk hashrate stijgt naar maar liefst 414 exahashes per seconde. Dit lijkt een rooskleurige toekomst te suggereren als het gaat om netwerkbeveiliging. Voor de miners is deze ontwikkeling minder zoet.

  Recordhoogte hashrate: wat betekent dat voor de inkomsten?

  Hashrate verwijst naar de snelheid waarmee berekeningen worden uitgevoerd binnen het Bitcoin netwerk. Een hogere hashrate betekent een sterker en veiliger netwerk. Maar er zit een addertje onder het gras.

  De netwerk hashrate bereikte op 18 augustus een nieuw hoogtepunt van 414 EH/s. Toch betekent dit niet per se goed nieuws voor de miners. De hashrate is het afgelopen jaar met 80% gestegen, maar de inkomsten per terahash zijn drastisch gedaald.

  Inkomsten per terahash?

  De hash prijs of inkomsten per terahash (TH/s) per dag is een maatstaf voor hoeveel een miner verdient. Deze inkomsten zijn gedaald naar een niveau dat we sinds de instorting van FTX in november 2022 niet meer hebben gezien.

  De opbrengst is nu slechts $0.060 per TH/s per dag. Dat is ongeveer de helft van wat het was in mei, toen een explosieve vraag naar block ruimte de prijzen liet stijgen.

  Analisten heven aan dat er efficiëntere mining machines zullen blijven komen. Zij stellen dat het bijna tijd is dat de prijs het tempo bijhoudt. Dit suggereert dat de Bitcoin prijs moet stijgen om de mining rendabel te houden bij deze hoge hashrates.

  $440 miljoen via verkoop aandelen

  Miners hebben naar verluidt een beroep gedaan op fondsen uit aandelenverkoop in het 2e kwartaal om het hoofd boven water te houden. Op 24 augustus werd bekend dat de 12 grote openbare mining bedrijven circa $440 miljoen hebben opgehaald via aandelenverkopen in Q2.

  Experts hebben daartoe een waarschuwing afgegeven. Zij zeggen dat sommige mining bedrijven de aandelen verwateren in een buitensporig tempo. Zij vinden dat als ze sneller verwateren dan dat Bitcoin in waarde stijgt, je achter de feiten aanloopt.

  Voor Bitcoin miners is het een tijd met mixed feelings. Een stijgende hashrate is geweldig voor het netwerk, maar de inkomsten per terahash laten veel te wensen over. Miners moeten dus creatieve manieren vinden om rendabel te blijven.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.