Crypto nieuws

Bitcoin miners zoeken stabiliteit nu hashrate sky-high gaat

Femke Wassink

2023-08-28

Leestijd: 2 minuten

*

Bitcoin netwerk hashrate stijgt naar maar liefst 414 exahashes per seconde. Dit lijkt een rooskleurige toekomst te suggereren als het gaat om netwerkbeveiliging. Voor de miners is deze ontwikkeling minder zoet.

Recordhoogte hashrate: wat betekent dat voor de inkomsten?

Hashrate verwijst naar de snelheid waarmee berekeningen worden uitgevoerd binnen het Bitcoin netwerk. Een hogere hashrate betekent een sterker en veiliger netwerk. Maar er zit een addertje onder het gras.

De netwerk hashrate bereikte op 18 augustus een nieuw hoogtepunt van 414 EH/s. Toch betekent dit niet per se goed nieuws voor de miners. De hashrate is het afgelopen jaar met 80% gestegen, maar de inkomsten per terahash zijn drastisch gedaald.

Inkomsten per terahash?

De hash prijs of inkomsten per terahash (TH/s) per dag is een maatstaf voor hoeveel een miner verdient. Deze inkomsten zijn gedaald naar een niveau dat we sinds de instorting van FTX in november 2022 niet meer hebben gezien.

De opbrengst is nu slechts $0.060 per TH/s per dag. Dat is ongeveer de helft van wat het was in mei, toen een explosieve vraag naar block ruimte de prijzen liet stijgen.

Analisten heven aan dat er efficiëntere mining machines zullen blijven komen. Zij stellen dat het bijna tijd is dat de prijs het tempo bijhoudt. Dit suggereert dat de Bitcoin prijs moet stijgen om de mining rendabel te houden bij deze hoge hashrates.

$440 miljoen via verkoop aandelen

Miners hebben naar verluidt een beroep gedaan op fondsen uit aandelenverkoop in het 2e kwartaal om het hoofd boven water te houden. Op 24 augustus werd bekend dat de 12 grote openbare mining bedrijven circa $440 miljoen hebben opgehaald via aandelenverkopen in Q2.

Experts hebben daartoe een waarschuwing afgegeven. Zij zeggen dat sommige mining bedrijven de aandelen verwateren in een buitensporig tempo. Zij vinden dat als ze sneller verwateren dan dat Bitcoin in waarde stijgt, je achter de feiten aanloopt.

Voor Bitcoin miners is het een tijd met mixed feelings. Een stijgende hashrate is geweldig voor het netwerk, maar de inkomsten per terahash laten veel te wensen over. Miners moeten dus creatieve manieren vinden om rendabel te blijven.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.