Mining

Bitcoin mining in Noord-Amerika: gestrande energie

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Ross Stevens, oprichter en CEO van Stone Ridge en NYDIG, is een bekend figuur binnen de wereld van de cryptocurrencies. Vaak spreekt hij zich uit over het belang van energie voor de Bitcoin. Ook deelt hij vaak zijn visie over hoe Bitcoin mining een gehele nieuwe economie kan creëren in gebieden waar zogenaamde ‘gestrande’ energie te vinden is.

Gebruik maken van gestrande energie

Onder gestrande energie zijn grote reserves aan energiebronnen op de wereld te verstaan. Deze worden meegeteld in de waardebepaling van energiebedrijven doordat deze in de grond zitten of zich ergens in de buurt van de bedrijven bevinden. Echter, deze grondstoffen zullen vaak onaangeraakt blijven. Uiteraard valt duurzame energie ook onder gestrande energie. Een duurzame vorm van gestrande energie is bijvoorbeeld een meer waarin een hoogteverschil, en daarmee een flinke stroming, zit. In zo’n meer kan veel energie gewonnen worden wanneer er een waterkrachtcentrale bij wordt gebouwd. Echter, vele van deze meren zijn tot op heden onaangeraakt.

Tot nu toe zijn menselijke nederzettingen in de buurt van belangrijke transport knooppunten gevestigd volgens Stevens. Echter, de behoefte aan goedkope, overvloedige energie zoals waterkracht maakt Bitcoin mining een natuurlijke pionier in die gebieden waar industrieën zoals bosbouw, pulp en papier meerdere hulpbronnen hebben uitgeput. Deze industrieën zijn niet-milieu vriendelijk en reizen door het landschap. Hierdoor wordt de ruimte voor een eigen duurzame energie-infrastructuur beperkt. Echter, toch is het beter om meer aandacht te gaan besteden aan de Bitcoin mining projecten die (willen gaan) werken op duurzame energie.

Het energielandschap in Noord-Amerika

Noord-Amerika is een nieuwe populaire plaats voor miners. Dit komt vooral doordat er veel goedkope gestrande energie is te vinden in het landschap. Hierdoor vormt Noord-Amerika een nieuwe grens voor bedrijven die miners in dienst hebben of die investeren in miners. Er zijn veel gebieden die ontzettend veel voordelen hebben en kansen te bieden hebben aan Bitcoin miners.

In deze gebieden hebben namelijk vaak eerder grote energiebedrijven gestaan. Zij hebben infrastructuur aangelegd om hun vorm van energie te transporteren. Er kan bijvoorbeeld een energiefabriek zijn gebouwd die met behulp van een waterkrachtcentrale papier maakt uit bomen die rondom de fabriek te vinden zijn. Na enige tijd zijn alle nuttige bomen gekapt. Hierdoor is de fabriek overbodig, wordt deze verlaten en kiest de energiemaatschappij een nieuwe plek met bomen om een fabriek te bouwen. De infrastructuur en de waterkrachtcentrale blijven achter op de oude plek. En juist deze restjes kunnen de Bitcoin miners goed gebruiken als zij meer duurzame energie willen gaan gebruiken.

Over de hele wereld zijn er miners die op zoek zijn naar een nieuwe grens. Een groeiende interesse in mining onder instellingen zoals beleggingsfondsen stimuleert ook de groei van de mining industrie in de VS en Canada. Gevestigde beleggers zijn niet alleen op zoek naar gebieden met goedkope en overvloedige energie. Zij proberen ook om een zekere mate van politieke en regelgevende zekerheid te behouden. Hierdoor zijn zij meer geneigd om duurzame energiebronnen te gebruiken.

Hoe staat het er nu voor?

Het Centre for Alternative Finance van de Universiteit van Cambridge bestudeert het gebruik van energie in Bitcoin mining en heeft zijn “Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index” ontwikkeld om te proberen de hoeveelheid stroom te meten die door het Bitcoin-netwerk wordt verbruikt, uitgesplitst naar individuele regio’s.

Het Cambridge Centre bestudeert ook het soort energie dat in verschillende delen van het Bitcoin-netwerk wordt gebruikt. In een rapport van september 2020 bleek dat 76 procent van de ondervraagde mijnbouwactiviteiten hernieuwbare energie gebruikte als onderdeel van hun energiemix. Waterkracht bleek de meest gebruikte energiebron te zijn, waarbij 62 procent van de respondenten aangaf dat deze bron hun mining activiteiten aanspoelde.

Verschuiving van het energieparadigma

De toekomstige ontwikkeling van Bitcoin mining in Noord-Amerika is de toekomstige ontwikkeling van gestrande energie. In zijn opmerkingen bij “Bitcoin For Corporations” noemde Stevens de Bitcoin het “meest winstgevende gebruik van energie in de menselijke geschiedenis dat zich niet in de buurt van menselijke nederzettingen hoeft te bevinden”, en zei dat de Bitcoin de economie van energie zal veranderen.

Hoewel de exacte energiebronnen moeilijk te ontleden zijn, is het duidelijk dat het verhaal van Bitcoin mining in Noord-Amerika het verhaal is van de Bitcoin die deze baanbrekende economische use case voor de energie-industrie vindt. Zoals Austin Storms, de directeur van product en engineering voor Great American Mining het onlangs op Twitter verwoordde, is dit een paradigmaverschuiving die vergelijkbaar is met de komst van het internet zelf.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.