Crypto nieuws

  Bitcoin mining wordt steeds milieuvriendelijker

  Femke Wassink

  2023-07-21

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Er wordt steeds duurzamer omgegaan met Bitcoin mining. Dit is mede mogelijk dankzij ontwikkelingen zoals hydro koeling en geassocieerd aardgas, wat de milieukritiek tegengaat.

  Noodzakelijk

  De milieueffecten van Bitcoin mining zijn altijd een controversieel onderwerp geweest. Aan de ene kant benadrukken critici dat het beveiligen van het Bitcoin netwerk meer energie vereist dan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van sommige landen.

  Aan de andere kant is er een groot deel van de crypto community die stelt dat het een noodzakelijke activiteit is, die het Bitcoin netwerk bijna 99,99% uptime heeft gegeven gedurende meer dan 14 jaar van haar geschiedenis.

  Toch hebben recente ontwikkelingen in de markt de mogelijkheid geboden om Bitcoin mining eindelijk duurzaam te maken.

  Bitcoin mining verdient slechte reputatie niet

  Het is essentieel om de feiten over Bitcoin mining duidelijk te maken. Met vergelijkingen met energieverbruik van landen en schattingen dat een enkele Bitcoin transactie een CO2 voetafdruk heeft van bijna 820.000 Visa transacties.

  Het moet worden benadrukt dat deze activiteit geen emissies produceert. In plaats daarvan wordt dit "vuile werk" gedaan door de energiecentrales die de elektriciteit leveren aan de mining platformen. Net als huishoudens of andere bedrijfsentiteiten, maken miners alleen gebruik van de elektrische infrastructuur die bestaat op elke gegeven locatie.

  Sinds Tesla in mei 2021 stopte met het accepteren van Bitcoin betalingen vanwege milieuoverwegingen, zijn velen meegegaan in de kritiek op het energieverbruik van het blockchain netwerk.

  Terwijl het belangrijk is om het hoge elektriciteitsverbruik van Bitcoin mining aan te pakken, moet dit niet geïsoleerd worden bekeken, aangezien het niet de enige energieverslindende industrie is.

  Mining verbruikt slechts fractie

  Bitcoin mining verbruikt een fractie van de energie die nodig is de bouw, de financiële, de scheepvaart en luchtvaart industrie van stroom te voorzien. Het kost 2,6 keer meer elektriciteit om goud te delven dan om het Bitcoin netwerk te beveiligen.

  De verwijdering van elektronische apparaten en de landbouw- en veeteelt industrie is daarin nog niet meegenomen. Deze sectoren hebben de grootste ecologische voetafdruk. Gezien het bovenstaande lijkt het oneerlijk om het hoge elektriciteitsverbruik van Bitcoin mining aan te wijzen zonder te vermelden hoeveel stroom andere industrieën verbruiken.

  Mining: een steeds duurzamere industrie

  Ondanks de controverses rond het onderwerp, blijft het een feit dat het een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit kost om het Bitcoin netwerk te beveiligen en te onderhouden. De vraag is hoe Bitcoin duurzamer te maken.

  Een oplossing zou zijn om Bitcoin mining te combineren met andere zakelijke activiteiten op een voordelige manier. Hydro koeling kan warmte leveren aan kassen, viskwekerijen, gebouwen en zelfs hele gemeenschappen.

  Terwijl er slechts acht WhatsMiners nodig zijn om een kas van 10.000 vierkante meter te verwarmen, kan het verhogen van de watertemperatuur met 10 graden celsius via mining platformen de groeiperiode van zalm in viskwekerijen tot 3 x verkorten.

  Een ander potentieel gebruik is het ontwikkelen van waterkrachtcentrales om elektriciteit te co-consumeren met lokale gemeenschappen. Het gebruik van geassocieerd aardgas om platformen van stroom te voorzien is ook een belangrijk punt.

  Gas-fakkelen met APG

  APG is een bijproduct van olieboringen. Omdat het niet altijd de moeite waard is voor producenten om het te gebruiken, branden ze het regelmatig ter plaatse. Dit laatste proces wordt gas-fakkelen genoemd, wat in 2021 leidde tot 2,7 miljard ton aan CO2-equivalente emissies. Samen met het gas dat verspild werd in ventileren en methaan lekken.

  In plaats van deze bron te verspillen, kunnen Bitcoin miners APG omzetten in energie om hun platformen van stroom te voorzien. Door fakkelen te voorkomen, kan deze activiteit een gunstig effect hebben op het milieu. Een rapport onthulde zelfs dat Bitcoin mining het percentage gefakkeld gas per olieproducent met 80% kan verlagen.

  Tegelijkertijd hebben onderzoekers ontdekt dat dit verreweg de meest kosteneffectieve manier is om de emissies te verminderen, waarbij de waarden van wind- en zonne-energie meerdere malen worden overtroffen. Dit is de reden waarom veel kleinere olie- en gasbedrijven in de Verenigde Staten Bitcoin delven met gefakkeld gas.

  De weg naar een groenere Bitcoin

  Nu Bitcoin miners zijn verhuisd naar landen waar ze toegang hebben tot goedkopere energie in de vorm van hernieuwbare energiebronnen, heeft dit de marktdeelnemers de kans gegeven om de duurzaamheid van de industrie te vergroten.

  Met initiatieven zoals het voorkomen van gas-fakkelen en het combineren met andere bedrijfsactiviteiten, is het langetermijndoel om Bitcoin mining milieuvriendelijk te maken.

  Het onderscheid maken

  Ideaal gezien zou elke industrie zo duurzaam mogelijk moeten worden terwijl de schade aan het milieu wordt geminimaliseerd. Inspanningen leveren om dit mogelijk te maken is wat verantwoordelijke marktdeelnemers onderscheidt.

  Bitcoin mining doet al veel om de energiesector te transformeren, aangezien mijnwerkers zeer flexibel zijn in hun elektriciteitsverbruik. En naarmate de duurzaamheid van deze industrie in de komende jaren verbetert, zal het veel grootschalige investeerders aantrekken die geïnteresseerd zijn in het investeren in milieuvriendelijke bedrijven.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.