Investeren

Bitcoin ontketent het soevereine individu

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Zijn mensen echt in staat om zichzelf te besturen? Nou, het waarschijnlijke antwoord op die vraag van de meeste mensen die je vraagt zou een volmondig nee zijn. De meesten zouden het er immers over eens zijn dat mensen te verblind zijn door hun eigen belangen om een vreedzame en rechtvaardige samenleving te kunnen creëren zonder enige vorm van regelgeving. Als gevolg daarvan geloven mensen wereldwijd dus dat wij ons eigen gedrag en onze eigen gedachten niet altijd kunnen beïnvloeden of sturen. Door de hele menselijke geschiedenis hebben we ons georganiseerd in instellingen die macht overdragen van individuen naar een centrale instelling in de hoop dat het de problemen kan reguleren die voortvloeien uit de zelf-geïnteresseerde menselijke natuur.

Deze instellingen hebben de vorm aangenomen van stammen, monarchieën, rijken en nu natiestaten. Dit zijn de exclusieve houders van soevereiniteit geweest of met andere woorden: de “opperste of ultieme macht”. Vaak is het gebruik van geweld of dreiging van geweld noodzakelijk om hun soevereiniteit te verkrijgen. Dit wil niet zeggen dat individuen geen individuele rechten en vrijheden kunnen genieten onder instellingen, maar dat individuele soevereiniteit dergelijke rechten als persoonlijk eigendom overstijgt. Wanneer een individu eigendomsrechten heeft dan heeft hij/zij het recht om eigenaar te zijn van zijn eigendom. Maar wanneer een individu soevereiniteit heeft, hebben ze de macht en verantwoordelijkheid om hun eigendom volledig te controleren.

Een hoop verantwoordelijkheden

Het aannemen van de Bitcoin-standaard is de eerste stap van een individu naar het bereiken van persoonlijke soevereiniteit. Door de moeilijke beslissing te nemen om hun financiën in eigen handen te nemen, maakt het individu de keuze voor vrijheid boven veiligheid. Dit is geen gemakkelijke beslissing om te nemen omdat, zoals de Bitcoiners zeggen, jij je eigen bank gaat zijn. Alle financiële verantwoordelijkheden zul jij zelf moeten regelen. Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor het veilig houden van jouw Bitcoins. Jij bent de verantwoordelijke voor het versturen en ontvangen van Bitcoins in de handel met anderen. Jij dient ervoor te zorgen dat jij betalingen overmaakt naar de juiste partijen en kunt deze niet terugdraaien. Maak jij een verkeerde betaling? Dan ben jij al jouw Bitcoins kwijt. Er is geen Bitcoin-klantenservice welke jou kan helpen bij problemen of fouten. Er is ook geen centrale partij waar jij aan kunt kloppen voor advies. Ga jij handelen in de Bitcoin? Dan ben jij dus zelf verantwoordelijk.

Betalen voor je vrijheid

Het is dus niet een makkelijke keuze om over te gaan naar een Bitcoin-standaard. Al die verantwoordelijkheden kunnen best afschrikkend werken. Het is echter de prijs die gepaard gaat met vrijheid. De Bitcoin-houder heeft nu volledige controle over zijn of haar monetaire bezittingen en de mogelijkheid om te handelen met wie hij of zij maar wil, zonder toestemming van een bank of overheid. Stel je dan voor dat een individu meer kan dan alleen waarde omzetten zonder toestemming van externe krachten. Stel dat een individu ook alle delen van zijn dagelijks leven kan leiden zonder druk. Wanneer een persoon in staat is om dat te doen, zal hij een soeverein individu worden. De Bitcoin is hierbij de eerste stap om dit mogelijk te maken.

Waarom soevereiniteit?

Soevereiniteit, vergelijkbaar met vrijheid, is niet bedoeld om gemakkelijk te zijn. Om die reden kan het een uitdaging zijn om de algemene bevolking aan boord te krijgen, omdat de meeste mensen nog steeds het eenvoudige boven het harde kiezen. Dat gezegd hebbende, met veranderingen in het geopolitieke landschap zoals een verschuiving tegen burgerlijke vrijheden en de oprichting van digitale valuta’s van centrale banken die alleen maar zullen dienen om meer controle van het individu aan de staat af te staan, kunnen de handen in elkaar geslagen worden om samen te werken aan de soevereiniteit.

Een utopisch idee

Het idee van het soevereine individu is zeker utopisch, maar dat was ook de Bitcoin-toekomst en dat voelt nu allesbehalve onvermijdelijk. Veel Bitcoiners bereiden zich voor op een Bitcoin-toekomst waarin er weinig behoefte is aan natiestaten, en in deze toekomst moeten ze ook bereid zijn om soevereine individuen te worden die in staat zijn om zichzelf te besturen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.