Crypto nieuws

Bitcoin ontwikkelaars bespreken toekomst Taproot

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

In oktober van het jaar 2020 fuseerden Taproot en Bitcoin Core. Hierdoor bleef alleen de activeringsmethode over voor de langverwachte protocolupgrade welke gericht was op het toevoegen van slimme contractflexibiliteit en meer transactionele privacy aan de Bitcoin. In februari van het jaar 2021 verzamelden de ontwikkelaars uit de Bitcoin gemeenschap zich via Internet Relay Chat (IRC) om de parameters van de Taproot-activering en de twee code pull-verzoeken (PR’s) van het BIP 8-signaleringsmechanisme te bespreken. De IRC-bijeenkomst gaf uiteindelijk meer inzicht in hoe de belangrijkste protocolwijziging van de Bticoin vooruit zou kunnen gaan.

De voorstellen en mogelijke scenario’s voor activering

Een bekende Bitcoin-ontwikkelaar, Anthony Towns, heeft de voorstellen en mogelijke scenario’s voor de activering van Taproot samengesteld. Hij leek veel steun te hebben tijdens de bijeenkomst in IRC. Echter, op dat moment had hij de steun nog niet nodig. Tijdens de bijeenkomst werd er namelijk alleen gesproken over alternatieve activeringsmethoden en werd er nog niet gestemd.

De parameters in het voorstel van Anthony Towns zijn ‘lockinontimeout’ en ‘timeout’. De eerste parameter, lockinontimeout, betekent in feite of de activering al dan niet geforceerd zou worden. De tweede parameter, timeout, is het venster waarin het zou worden geactiveerd. Een andere relevante parameter die niet genoeg werd besproken tijdens de IRC-bijeenkomst was ‘starthoogte’. Als lockinontimeout onwaar is en de update niet genoeg ondersteuning heeft dan wordt de update geannuleerd en wordt er een nieuw voorstel gedefinieerd. Echter, nog niet alle ontwikkelaars waren enthousiast over dit onderdeel van het voorstel. Sommige vinden dat miners op deze manier krachten krijgen die zij nooit hebben gehad en waarvan het in eerste instantie ook niet de bedoeling is dat zij deze hebben.

De UASF-hamer

Luke Dashjr, een andere bekende Bitcoin-ontwikkelaar wil een UASF-fallback gaan gebruiken als een speltheorie-apparaat. Dit zal ervoor moeten zorgen dat miners Taproot zullen activeren. Daarnaast zal het ook voorkomen dat miners ‘vetorecht’ krijgen. Ook over dit plan werden kritische vragen gesteld. Zo vroeg een gebruiker onder de naam ‘gloved’: ‘’Gezien de signaleringsvereisten, wat voor soort blokkerende of verdrietige aanval zou een mijnbouwpool kunnen bereiken als ze waarde hechten aan blokkerende Taproot? Bijvoorbeeld misbruik van de marginale hashrate die nodig is voor activering’’. Dashjr wist deze vraag te beantwoorden. Volgens hem is MASF het geprefereerde pad, met UASF als terugval als miners geen signaal geven. De gemeenschap zou, volgens Dashjr, de UASF eerder kunnen verplaatsen als het duidelijk is dat iemand het blokkeert.

Aanpassingen in BIP 8

Om BIP 8 functioneel te maken moeten er een aantal aanpassingen worden gedaan. Deze veranderingen bestaan onder andere uit veranderingen in het signaleringsmechanisme. Er zijn twee PR’s die dit willen doen, namelijk 1020 en 1021. 1020: zou de signalering van miners overbodig maken na de LOCKED_IN-fase omdat in deze fase de soft fork al zeker geactiveerd zal worden. 2021: staat enkele MUST_SIGNAL-blokken toe om niet te signaleren. Tijdens de IRC-bijeenkomst had 1020 erkenning gekregen en werd 1021 aanvankelijk als onnodig beschouwd.

Echter, op een later moment in de bijeenkomst wees Nick Jonas erop dat 1021 ook nodig zal kunnen zijn. Nick Jonas is een bekende Blockstram-onderzoeker. Hij zei: ‘’Re #2021, als je besluit om bip8 (true) uit te voeren terwijl de meeste nodes nog steeds bip8 (false) draaien, zou je echt geen code uitvoeren die #1021 niet implementeert omdat je anders in de verkeerde keten terecht zou kunnen komen.’’ Dashjr vond dat Jonas een goed punt had. Hij beaamde dat je zonder 1021 LOT = true zou kunnen draaien en de door Taproot geactiveerde ketting niet kan volgen. In een andere uitwisseling die relevant is voor deze PR’s merkte Towns op hoe deze PR’s ook relevant kunnen zijn voor het potentieel van slechte actoren.

Uiteindelijk hebben alle discussies ertoe geleid dat beide PR’s zijn samengevoegd.

Hoe nu verder?

De volgende Taproot-activeringsbijeenkomst zal gericht zijn op de codebeoordeling. Deze zal worden gevolgd door een andere bijeenkomst om de parameters te bespreken. Naarmate de discussie vordert komt de Bitcoin dichter bij de belangrijkste protocol-upgrade in jaren.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.