Crypto nieuws

Bitcoin ontwikkelaars bespreken toekomst Taproot

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

In oktober van het jaar 2020 fuseerden Taproot en Bitcoin Core. Hierdoor bleef alleen de activeringsmethode over voor de langverwachte protocolupgrade welke gericht was op het toevoegen van slimme contractflexibiliteit en meer transactionele privacy aan de Bitcoin. In februari van het jaar 2021 verzamelden de ontwikkelaars uit de Bitcoin gemeenschap zich via Internet Relay Chat (IRC) om de parameters van de Taproot-activering en de twee code pull-verzoeken (PR’s) van het BIP 8-signaleringsmechanisme te bespreken. De IRC-bijeenkomst gaf uiteindelijk meer inzicht in hoe de belangrijkste protocolwijziging van de Bticoin vooruit zou kunnen gaan.

De voorstellen en mogelijke scenario’s voor activering

Een bekende Bitcoin-ontwikkelaar, Anthony Towns, heeft de voorstellen en mogelijke scenario’s voor de activering van Taproot samengesteld. Hij leek veel steun te hebben tijdens de bijeenkomst in IRC. Echter, op dat moment had hij de steun nog niet nodig. Tijdens de bijeenkomst werd er namelijk alleen gesproken over alternatieve activeringsmethoden en werd er nog niet gestemd.

De parameters in het voorstel van Anthony Towns zijn ‘lockinontimeout’ en ‘timeout’. De eerste parameter, lockinontimeout, betekent in feite of de activering al dan niet geforceerd zou worden. De tweede parameter, timeout, is het venster waarin het zou worden geactiveerd. Een andere relevante parameter die niet genoeg werd besproken tijdens de IRC-bijeenkomst was ‘starthoogte’. Als lockinontimeout onwaar is en de update niet genoeg ondersteuning heeft dan wordt de update geannuleerd en wordt er een nieuw voorstel gedefinieerd. Echter, nog niet alle ontwikkelaars waren enthousiast over dit onderdeel van het voorstel. Sommige vinden dat miners op deze manier krachten krijgen die zij nooit hebben gehad en waarvan het in eerste instantie ook niet de bedoeling is dat zij deze hebben.

De UASF-hamer

Luke Dashjr, een andere bekende Bitcoin-ontwikkelaar wil een UASF-fallback gaan gebruiken als een speltheorie-apparaat. Dit zal ervoor moeten zorgen dat miners Taproot zullen activeren. Daarnaast zal het ook voorkomen dat miners ‘vetorecht’ krijgen. Ook over dit plan werden kritische vragen gesteld. Zo vroeg een gebruiker onder de naam ‘gloved’: ‘’Gezien de signaleringsvereisten, wat voor soort blokkerende of verdrietige aanval zou een mijnbouwpool kunnen bereiken als ze waarde hechten aan blokkerende Taproot? Bijvoorbeeld misbruik van de marginale hashrate die nodig is voor activering’’. Dashjr wist deze vraag te beantwoorden. Volgens hem is MASF het geprefereerde pad, met UASF als terugval als miners geen signaal geven. De gemeenschap zou, volgens Dashjr, de UASF eerder kunnen verplaatsen als het duidelijk is dat iemand het blokkeert.

Aanpassingen in BIP 8

Om BIP 8 functioneel te maken moeten er een aantal aanpassingen worden gedaan. Deze veranderingen bestaan onder andere uit veranderingen in het signaleringsmechanisme. Er zijn twee PR’s die dit willen doen, namelijk 1020 en 1021. 1020: zou de signalering van miners overbodig maken na de LOCKED_IN-fase omdat in deze fase de soft fork al zeker geactiveerd zal worden. 2021: staat enkele MUST_SIGNAL-blokken toe om niet te signaleren. Tijdens de IRC-bijeenkomst had 1020 erkenning gekregen en werd 1021 aanvankelijk als onnodig beschouwd.

Echter, op een later moment in de bijeenkomst wees Nick Jonas erop dat 1021 ook nodig zal kunnen zijn. Nick Jonas is een bekende Blockstram-onderzoeker. Hij zei: ‘’Re #2021, als je besluit om bip8 (true) uit te voeren terwijl de meeste nodes nog steeds bip8 (false) draaien, zou je echt geen code uitvoeren die #1021 niet implementeert omdat je anders in de verkeerde keten terecht zou kunnen komen.’’ Dashjr vond dat Jonas een goed punt had. Hij beaamde dat je zonder 1021 LOT = true zou kunnen draaien en de door Taproot geactiveerde ketting niet kan volgen. In een andere uitwisseling die relevant is voor deze PR’s merkte Towns op hoe deze PR’s ook relevant kunnen zijn voor het potentieel van slechte actoren.

Uiteindelijk hebben alle discussies ertoe geleid dat beide PR’s zijn samengevoegd.

Hoe nu verder?

De volgende Taproot-activeringsbijeenkomst zal gericht zijn op de codebeoordeling. Deze zal worden gevolgd door een andere bijeenkomst om de parameters te bespreken. Naarmate de discussie vordert komt de Bitcoin dichter bij de belangrijkste protocol-upgrade in jaren.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.