Crypto nieuws

Bitcoin: revolutionair geld in een tijd van universeel bedrog

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De Bitcoin, een vorm van peer-to-peer digitaal geld zonder mogelijkheid tot censuur, werd uitgevonden tijdens de financiële crisis van 2008. In zijn 12-jarig bestaan heeft het de status van ’s werelds eerste staatloze valuta bereikt. In de kinderschoenen vormde de Bitcoin een alliantie met WikiLeaks. WikiLeaks werd eind 2010 geconfronteerd met de bankblokkade welke was opgelegd door de Bank of America, Visa, Mastercard, PayPal en Western Union als direct gevolg van bepaalde publicaties. In eerste instantie was de Bitcoin de cryptovaluta die WikiLeaks hielp om de economische censuur te omzeiling. Hedendaags zet deze cryptovaluta de missie van WikiLeaks voort om de overheid transparant en eerlijk te houden.

George Orwell zou hebben gezegd: “In een tijd van universeel bedrog is het spreken van waarheid tegen de macht een revolutionaire daad.” Meer dan tien jaar geleden, in het voorjaar van 2010, barstte WikiLeaks het wereldtoneel op met de publicatie van de video “Collateral Murder” waarin het Amerikaanse leger Iraakse burgers en journalisten van Reuters neerschoot in een straat in New Bagdad.

WikiLeaks, via de methode van transparantie, legde oorlogsmisdaden van het Amerikaanse rijk bloot, waaronder spionage, marteling en mensenrechtenschendingen over de hele wereld. Hun publicaties leidden tot een wereldwijde legitimiteitscrisis en lieten zien hoe de democratie in het Westen een lege huls is geworden vol leugens en corruptie.

Als reactie op de onthullingen van WikiLeaks heeft de Amerikaanse regering een ongekende oorlog gevoerd tegen klokkenluiders. Met de inspanningen van het Ministerie van Justitie om WikiLeaks-oprichter Julian Assange uit te leveren aan de VS, is dit nu geëscaleerd in een poging tot criminalisering van de journalistiek. Al meer dan twee jaar zit Assange opgesloten in onmenselijke omstandigheden in de zwaarbeveiligde gevangenis van Londen, met verschillende effectieve doodvonnissen als hij schuldig wordt bevonden aan deze politiek gedreven aanklachten.

Nu in de COVID-19-pandemie, terwijl het economische en politieke systeem verder uiteenvalt, vergroten elites hun controle over de publieke perceptie met de censuur opgelegd door gigantische techbedrijven in Silicon Valley en hun manipulatie van algoritmen. Naarmate de sluier van misleiding dikker wordt, is er een nieuwe kracht voor de waarheid op het internet ontstaan. Bitcoin – het revolutionaire geld – is gearriveerd.

Samenzwering als bestuur

Geïnspireerd door de visie van Cypherpunks, een losjes gebonden groep die sociale verandering bepleit door het gebruik van sterke cryptografie, creëerde WikiLeaks een platform waarmee gewone mensen over de hele wereld samenwerken om de macht ter verantwoording te roepen.

WikiLeaks’ revolutionaire journalistiek was gebaseerd op Julian Assange’s begrip van de machtsstructuur. Assange analyseerde in zijn essay “Conspiracy as Governance” uit 2006 manieren waarop autoritaire macht wordt gehandhaafd door middel van samenzwering, en concludeerde dat de primaire planningsmethodologie geheimhouding is. Hij beschreef samenzweringen als “cognitieve apparaten” die de leden van een samenzwering speciale voordelen geven ten opzichte van degenen die alleen handelen: samenzweringen nemen informatie over de wereld waarin ze opereren (de samenzwerende omgeving), passeren het rond de samenzweerders en handelen vervolgens naar het resultaat. We kunnen samenzweringen zien als een type apparaat met ingangen (informatie over de omgeving) en outputs (acties die de omgeving willen veranderen of behouden).

Assange ontleedde samenzwering als ‘de agent van misleiding en informatiebeperking’. Hij oordeelde dat de sleutel tot het ontmantelen van een dergelijk onrechtvaardig bestuurssysteem het verbreken van de banden tussen samenzweerders is, waardoor de informatiestromen worden gestopt die nodig zijn om hun samenwerkingsgeheim te handhaven. Hij voorzag dat lekken (het vrijgeven van verborgen informatie) angst en wantrouwen onder samenzweerders zouden opwekken en daarom hun macht zouden verzwakken.

WikiLeaks’ baanbrekende publicaties, met zijn ongerepte staat van dienst van nauwkeurigheid van documenten, leken op zijn minst samenzwerende netwerken te hebben kunnen verwonden. Maar, zoals bleek uit de agressieve vervolging van waarheidsvertellers door de regering, heeft de beweging naar transparantie een serieuze terugslag te verdrijven.

Geld op basis van vertrouwen

Nu kan Bitcoin, als heilige graal van Cypherpunks, de oplossing zijn voor het probleem van overheidsgeheim en niet-verantwoorde macht. De opkomst van Bitcoin heeft een hoofdoorzaak van samenzweerdersbestuur onthuld die tot nu toe verborgen is gehouden. De geldhoeveelheid is de grootste energiebron geweest die het patronagenetwerk van “In Each Other We Trust” genereert.

Bitcoin biedt nu een alternatief voor dit “vertrouwde derde partij” geldmodel dat gevoelig is voor manipulatie. De kernuitvinding van Bitcoin is een proof-of-work consensusalgoritme – een gedecentraliseerd vertrouwen dat vreemden in staat stelt om consensus te bereiken zonder tussenpersonen. Dit systeem, gebouwd door cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, elimineert effectief tegenpartijrisico in een transactie, waardoor individuen waarde rechtstreeks met elkaar kunnen uitwisselen zonder dat er een centrale autoriteit nodig is.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.