Crypto nieuws

Bitcoin stabiliseert na enorme sell-off

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De afgelopen dagen was er veel te doen rondom de Bitcoin. Maar gelukkig is de Bitcoin op dit moment weer terug naar de handel waar het was voordat alle drama begon. Op 22 februari 2021 daalde de Bitcoin koers maar liefst 19% in een gewelddadige sell-off. Een sell-off vindt plaats wanneer een groot aantal cryptocurrencies in een korte tijd wordt verkocht, waardoor de prijs van de desbetreffende cryptocurrency snel daalt. De sell-off van afgelopen maandag was de grootste van het jaar wat betreft het aantal dollars. Er was een verlies van meer dan $ 10.000, voordat er weer snel een herstel was tot een relatief stabiel niveau van ongeveer $ 54.000. Afgelopen week waren er al enkele experts die de sell-off wisten te voorspellen.

Zo toonden de blockchaingegevens aan dat er op zondag (21-02-2021) miljarden dollars aan Bitcoin werden overgedragen op beurzen, omdat de verdubbeling van de prijzen dit jaar tot niveaus boven de $ 58.000 blijkbaar sommige handelaren motiveerde om winst te maken. De meeste van deze Bitcoin-uitwisselingsinstroom ging, volgens blockchain-analysebedrijf CryptoQuant, naar het in de VS gevestigde Gemini wat aangeeft dat de prijsverandering vaak kan worden geleid door beleggers en handelaren in de VS. Gemini is een erg grote cryptobeurs waar gehandeld wordt in verschillende cryptocurrencies waaronder de Bitcoin.

Het herstel van de koers

Sommige analisten en handelaren waren optimistisch en zeiden dat de prijs van de Bitcoin zich snel zou herstellen. Zij zeiden ook dat de prijscorrectie gezond voor de markt zou kunnen zijn geweest nadat deze te ver en te snel was gestegen. Vorige week hadden analisten en handelaren gewaarschuwd dat de Bitcoin meer volatiliteit zou kunnen ondervinden als gevolg van een overbelaste markt, waar de gemiddelde “funding rate” – een vergoeding die handelaren betalen voor hefboomwerking ingebed in de derivatencontracten – sterk is gestegen op grote beurzen, tot een niveau dat sinds februari 2020 niet meer is gezien.

De markt werd vorige week extreem bullish nadat Tesla de aankoop van Bitcoin aankondigde. Als een markt bullish wordt dan betekent dit dat de prijzen enorm stijgen. ‘’Het is niet verwonderlijk dat een correctie, en daarmee een koersdaling, volgde op de steile aanloop’’ aldus Hunain Naseer, senior editor bij OKEx Insights. “Voor nu, zelfs nu de prijs terugkaatst, is de markt niet in een uptrend en Bitcoin moet het niveau van $ 55.000 consolideren en terugwinnen,” voegde Naseer toe.

Ether daalt sterker, meer dan $ 25 miljoen aan DeFi-leningen geliquideerd

Ether (ETH), de op een na grootste cryptovaluta door marktkapitalisatie, daalde maandag 22-02-2021. In vergelijking met Bitcoin was de reactie van Ether op de verkoop van maandag ernstiger. De sterke koersdaling was slechts enkele dagen nadat het op vrijdag 19 februari 2021 een nieuwe all-time high boven de $ 2.000 registreerde. Ether test momenteel op een belangrijk ondersteunend niveau rond $ 1.700. Als dat niet lukt, zou het volgende ondersteuningsniveau op $ 1.470 liggen.

Terwijl Ether blijft kelderen, bereikten de gas fees op Ethereum blockchain maandag ook recordhoogtes, volgens gegevens van Blockchair. Hoge gaskosten zijn waarschijnlijk ook een bijdrage aan een liquidatie van $ 25 miljoen op gedecentraliseerde financieringsplatforms (DeFi).

De liquidatie van $ 25 miljoen

Gedecentraliseerde financieringsplatforms (DeFi) hebben maandag 22-02-2021 ongeveer $ 25 miljoen aan activa geliquideerd, omdat de prijs van Ether met maar liefst 15% tot $ 1.655 daalde voordat het enigszins herstelde. Bij liquideren worden activa van een bedrijf, in dit geval DeFi-platformen, omgezet in liquide middelen. Liquide middelen omvatten allerlei betalingsmiddelen zoals contant geld, giraal geld maar ook bijvoorbeeld cryptocurrencies. De omzetting van de DeFi-platformen in liquide middelen zal ervoor moeten zorgen dat de prijs van Ether stopt met dalen deze zich weer kan herstellen tot een gewenst niveau op de cryptomarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.