Investeren

Bitcoin zal vele dollars in monetaire energie comprimeren

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Het zwarte gat in de Bitcoin heeft in slechts 12 jaar $ 1 biljoen aan monetaire energie geabsorbeerd. Naarmate het traditionele financiële systeem (de fiatvaluta) zijn grenzen nadert, wordt de aantrekkingskracht van BTC sterker. Quadriljoenen van dollars aan monetaire energie zullen binnenkort worden samengeperst tot 21 miljoen Bitcoins. Dit is iets wat ongewoon is en nooit eerder gedaan. Daarom weet niemand wat er aan de andere kant van het wormgat uit zal komen.

Veel Bitcoiners geloven dat er daadwerkelijk quadriljoenen van dollars aan monetaire energie omgezet zullen worden. Echter, voor sceptici en wiskundigen is het nog maar de vraag of dit ook echt mogelijk is. Gaat het echt om quadriljonen dollars? En hoe groot zal de impact van deze gebeurtenis zijn?

Hoeveel Bitcoin is er in omloop?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat meer dan 88 procent van alle Bitcoin die ooit zal bestaan, al in het aanbod is gebracht. Door middel van subsidiehalveringen wordt de stroom nieuwe munten die via miners in omloop wordt gebracht, om de vier jaar gehalveerd. De meest recente aanbodhalvering was in mei 2020 en zal ergens in 2024 weer plaatsvinden. Dat gezegd hebbende, die ongeveer 18,6 miljoen munten (die al zijn gemaakt) hebben $ 1 biljoen aan monetaire energie geabsorbeerd. Veel van deze munten zijn verloren gegaan of verplaatst naar een koude opslag. Deze munten zullen nooit meer opduiken. Naarmate de vraag naar de Bitcoin exponentieel toeneemt, zal het hele oude financiële systeem moeten worden geconcentreerd in de rest van de munten die beschikbaar zijn om te worden gekocht.

Volgens Glassnode zijn er momenteel ongeveer 2,4 miljoen Bitcoin munten te koop op beurzen. Het hele mondiale financiële systeem zal in die munten moeten worden omgezet. Daarnaast moeten de laatste 2,4 miljoen munten in de loop van de tijd tussen nu en het jaar 2140 worden gemaakt.

Hoeveel monetaire energie?

Er is ongeveer $ 2,1 miljard aan monetaire energie in de wereld. Dit is een aantal dat drastisch toeneemt. Als hyperbitcoinisatie op dit moment zou plaatsvinden dan moet deze quadriljoen van $ 2,1 worden gecomprimeerd in de 2,4 miljoen Bitcoin die overblijft op beurzen. Hyperbitcoinisatie is het omkeerpunt waarop de Bitcoin het gebruikelijke en standaard monetaire systeem op de aardbol wordt. Quadriljoenen zijn enorme aantallen waar niemand redelijk zijn hoofd omheen kan wikkelen, dus laten we dit opsplitsen in enkele kleinere voorbeelden:

Op het moment van schrijven is de Bitcoin prijs van $ 57.000 gehanteerd.

In totaal, tussen alleen de S&P 500, vastrentende en vastgoedmarkten, worden ze allemaal gekapitaliseerd op maar liefst 9,354 miljard BTC. Zoals gezegd zijn er nog maar 2,4 miljoen Bitcoins te koop op beurzen.

Op een andere manier geformuleerd: 9,354 miljard-Bitcoin-waarde van monetaire energie moet worden gecomprimeerd in de slechts 2,4 miljoen Bitcoin die te koop is.

Het black-hole effect

Wanneer grote bedrijven als Apple of Microsoft een klein deel van hun geld in Bitcoin stoppen (denk hierbij echt in percentages van 4% of 5%) dan zullen deze bedrijven al enorm veel Bitcoins opeisen op de cryptomarkt. Zelfs met de huidige hoge prijzen van de Bitcoin. Zij zullen ontzettend veel Bitcoin in bezit hebben zonder er actief mee te handelen. Hierdoor zullen deze Bitcoins van de beurzen verdwijnen en worden opgeslokt door de grote bedrijven.

Dit black hole-effect zal ook worden versneld door de toename van “risicovrije” rendementen die kunnen worden gegenereerd door het verschil tussen spot / toekomstige Bitcoin prijzen (ook bekend als cash / carry) willekeurig te maken. Dit verschil zal alleen maar toenemen naarmate de prijs en volatiliteit van Bitcoin toenemen.

Het proces van hyperbitcoinisatie zal een grote gebeurtenis zijn. Natuurlijk kan niemand volledig mentaal voorbereid zijn. Om de schaarste van één Bitcoin te illustreren, zou het verdelen van al het wereldwijde land door 21 miljoen betekenen dat één Bitcoin gelijk zou zijn aan 6.000 hectare grond. De bestedingskracht die slechts één Bitcoin zal hebben, is ongelooflijk en kan niet worden onderschat.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.