Crypto nieuws

  Bitcoiners moeten op komen voor Julian Assange

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  ‘’Ik had nooit gedacht dat mijn oudere broer Julian Assange mijn hulp nodig zal hebben.’’

  Dit waren de eerste woorden van de halfbroer van Julian Assange. In 2010, na het publiceren van tranches van materiaal over oorlogen in het Bush- en Obama-tijdperk in Irak en Afghanistan, regels van betrokkenheid, guantanamo bay gedetineerdendossiers en Amerikaanse diplomatieke kabels, werd WikiLeaks onderworpen aan een extralegale internationale bankblokkade. Onder intense politieke druk weigerden Visa en Mastercard donaties en banken te verwerken en sloten PayPal de rekeningen van WikiLeaks en Julian.

  Het was onder deze omstandigheden dat Satoshi (wie ze ook mogen zijn) een pleidooi hield voor WikiLeaks om af te wachten met het accepteren van de ontluikende digitale valuta voor donaties en daarmee de aandacht te laten trekken die het kon trekken. Satoshi vreesde dat de Bitcoin niet zou kunnen overleven als het protocol dezelfde controle en politieke druk zou krijgen als WikiLeaks. Julian en WikiLeaks hebben Satoshi’s telefoontjes zorgvuldig afgewogen. Na de Bitcoin zes maanden te hebben gegeven om te versterken, werd WikiLeaks in juni 2011 de eerste grote organisatie die de Bitcoin adopteert. Op dat moment zag de Bitcoin een deel van de droom van zijn oprichter realiteit worden. De Bitcoin werd gebruikt als een financieel instrument en was vrij van gecentraliseerde politieke en institutionele controle. In de afgelopen 10 jaar heeft WikiLeaks zijn Bitcoin-donaties gebruikt om aanvallen en blokkades af te weren (zowel illegaal als legaal) door overheden en bedrijven, om de extralegale bankblokkade te overwinnen en zijn archief online te houden, te blijven publiceren en censuurbestendig te blijven.

  Het verband tussen WikiLeaks en de Bitcoin

  Bitcoin en WikiLeaks zijn inherent anti-establishment. Beide projecten vragen ons om ons vertrouwen in mensen en instellingen te temperen en in plaats daarvan te vertrouwen op openbaar verifieerbare informatie. Deze visie is gebaseerd op basis van het feit dat een beter geïnformeerde bevolking een vrijere en eerlijkere samenleving creëert en het heeft gepleit voor degenen die deze idealen delen. “De horzels”, zoals Satoshi naar hen verwees, hebben de Bitcoin of WikiLeaks niet kunnen uitschakelen. Zij hebben echter andere instrumenten tot hun beschikking. Een decennium van individuele reputatieaanvallen, complotten om Julian te vergiftigen en zich op zijn pasgeboren baby te richten, misbruik van proces om zijn beweging en spraak te beperken.

  De Bitcoin en WikiLeaks zijn de hulpprogramma’s van een gratis internet. Ze zijn nodig om zich op een zinvolle manier te ontwikkelen en te gedijen. Beide geboren uit de cypherpunk-beweging, de Bitcoin en WikiLeaks zijn trouw gebleven aan hun visies op decentralisatie en transparantie. De kracht van de cryptocurrency-gemeenschap is exponentieel gegroeid. Met die macht komt een verantwoordelijkheid om de kernovertuigingen van de Bitcoin te verdedigen in het licht van dreigende institutionalisering.

  Gabriel Shipton

  Recentelijk schreef Gabriel Shipton, de halfbroer van Julian Assange over de arrestatie van zijn broer. In duidelijke woorden bracht hij zijn kant van het verhaal aan het licht. Hij schreef: ‘’ In april 2019 werd mijn broer gearresteerd op grond van schending van borgtochtschendingen en aanklachten van de Amerikaanse spionagewet uit 1917. Ondanks het feit dat hij de maximale straf van 50 weken heeft uitgezeten voor de borgtochtaanklacht en met succes zijn uitleveringszaak bij de Britse lagere rechtbank op 4 januari 2021 heeft gewonnen – een dag na de 12e verjaardag van de Bitcoin – is Julian nu twee jaar opgesloten in de Belmarsh-gevangenis aan de rand van Londen, gescheiden van zijn verloofde en twee jonge kinderen tijdens een wereldwijde pandemie.’’

  De situatie is momenteel erg complex. Shipton schreef: ‘’De Magistraat van het Verenigd Koninkrijk verwierp alleen het uitleveringsverzoek vanwege Julians geschiedenis van klinische depressie en vanwege de extreme Amerikaanse gevangenisomstandigheden die hij zou krijgen als hij zou worden uitgeleverd. De rechter concludeerde dat het uitleveren van hem neerkomt op het voorschrijven van de doodstraf. Een paar dagen later werd hem de borgtocht geweigerd en wacht nu op een hoorzitting in hoger beroep in het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk.’’

  Redacteuren over de hele wereld moeten nu overwegen wat ze uitgeven en dat hun uitgever of verslaggevers ook kunnen worden aangeklaagd onder de spionagewet zoals Julian is aangeklaagd voor zijn nieuwsartikelen op WikiLeaks. Deze dreiging is de reden waarom we hebben gezien dat de redacties van veel grote nieuwsorganisaties hun afwijzing uitspreken van Julians vervolging en consensus onder de vrije pers en mensenrechtenorganisaties over de hele wereld, en riepen op om een einde te maken aan deze vervolging.

  Ondanks alle tegenslagen en al het afwachten blijft Shipton optimistisch. Hij hoopt dat de Bitcoin community mee gaat doen in de strijd om zijn halfbroer te bevrijden. Een overwinning voor Julian Assange zal de golven van bedrijfsbelangen en toezichthouders laten zien dat de cryptocurrency-gemeenschap bereid is zijn macht te gebruiken om op te komen voor waar het in gelooft.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  VN ontwikkelingsprogramma investeert in blockchain educatie voor 22.000 medewerkers

  Femke Wassink

  dec. 1, 2023

  Leestijd: 2 min

  Het UNDP staat bekend om zijn strijd tegen armoede in meer dan 170 landen. De organisatie wil 22.000 medewerkers scholen in de blockchain technologie.

  *
  Nieuws

  Breaking: Coinbase omarmt Bitcoin Lightning Network

  Redactie

  sep. 13, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een flinke doorbraak in de wereld van crypto. Als één van de grootste crypto exchanges heeft Coinbase recent aangekondigd het Lightning Network te zullen integreren.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.