Investeren

Bitcoinmarkt verandert snel en trekt institutionele beleggers aan

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De Bitcoinmarkt is inmiddels al een aantal jaren oud. Door de jaren heen heeft deze markt zich ontzettend ontwikkeld. Wanneer bepaalde analisten kijken naar de huidige Bitcoinmarkt dan concluderen zij dat wij tegenwoordig een totaal andere Bitcoinmarkt kennen. Met name de volatiliteit van de koers van de Bitcoin (BTC) is ontzettend afgenomen. De volatiliteit van de koers geeft aan hoe bewegelijk de koers is. JPMorgan-strategen hebben ook hun mening over de huidige Bitcoinmarkt. Zij vinden dat de afnemende volatiliteit nodig is voor de voortzetting van de institutionele adoptie van de Bitcoin.

Onderzoek wijst op radicale verandering

Volgens het meest recente Market Intel-rapport van Chainalysis’ Chief Economist Philip Gradwell, suggereerden de gegevens die in het onderzoek werden verzameld dat de prijs van de Bitcoin veerkrachtig is boven ten minste USD 50.000. Daarnaast werd er gesuggereerd dat er een aanzienlijke waargenomen vraag is op hoge prijsniveaus en dat de markt de afgelopen maanden radicaal is veranderd.

“Cryptocurrency-prijzen zijn de afgelopen twee weken volatiel maar veerkrachtig geweest. De prijs van de Bitcoin varieert van een dieptepunt van iets meer dan 50.000 dollar tot een hoogtepunt van iets minder dan 60.000 dollar. Aan het eind van de twee weken stond de Bitcoin weer op een vergelijkbaar prijsniveau als aan het begin. Dit was een prijsniveau van boven de 58.000 dollar’’ zegt Philip Gradwell.

De verdeling van de Bitcoin

Chainalysis observeerde de hoeveelheid Bitcoin die in het bezit was van ‘walvissen’. Walvissen zijn degenen die ten minste BTC 1.000 in bezit hebben. Er werd geanalyseerd hoeveel de walvissen voor hun BTC hadden betaald. Ze analyseerden ook alle entiteiten die Bitcoins in bezit hadden. Hieruit trokken de analisten vervolgens een conclusie:

“De analyse van de overnamekosten sinds 2016 laat zien hoe radicaal de markt de afgelopen maanden is veranderd. De Bitcoinmarkt is ontwikkeld tot een markt waar waarschijnlijk veel vraag zal zijn van bestaande kopers om hoge prijsniveaus te ondersteunen. Zolang bestaande kopers hun hypothese over de Bitcoin niet veranderen, is het waarschijnlijk dat de prijs veerkrachtig zal zijn boven ten minste 50.000 dollar’’ aldus de analisten.

Een aantrekkelijke rente

Nigel Green, CEO van financieel adviesbureau deVere zegt dat na een recente epische BTC-rally het momentum is vertraagd en de “tijdelijke vertraging van de ontwikkeling van de prijs van de Bitcoin een nieuwe stijging van institutionele investeringen kan veroorzaken, waardoor de prijzen permanent stijgen.’’

Daarnaast kan het aantal institutionele investeringen ook nog eens flink stijgen wanneer de volatiliteit daalt. Hoewel de hoge BTC-prijsvolatiliteit “een tegenwind is in de richting van verdere institutionele adoptie”, is deze de afgelopen weken gedaald, waardoor BTC aantrekkelijker is geworden voor instellingen, zeiden strategen bij JPMorgan. Bloomberg meldde dat de strategen van de investeringsbank zeiden dat de gerealiseerde volatiliteit van drie maanden is gedaald tot 86% na een stijging van meer dan 90% in februari. Naar verwachting stabiliseert de volatiliteit binnen zes maanden op ongeveer 73%.

De Bitcoin en goud

Een sprong in institutionele adoptie zal “waarschijnlijk voortvloeien uit de recente verandering in de correlatiestructuur van de Bitcoin ten opzichte van traditionele activaklassen’’ aldus de bank. De traditionele activaklassen zijn de afgelopen maanden lager verschoven waardoor de Bitcoin een aantrekkelijkere optie is geworden voor multi-asset portefeuilles voor diversificatie. Daarnaast is de Bitcoin ook minder kwetsbaar geworden voor verdere koersstijgingen van de Amerikaanse dollar.

Een deel van de aandacht die BTC in de afgelopen twee kwartalen heeft gekregen gaat ten koste van goud. Er was namelijk sprake van een instroom van Bitcoin-fondsen met een waarde van maar liefst 7 miljard dollar, terwijl er een uitstroom van 20 miljard dollar was uit exchange-traded fondsen die goud volgen.

“Gezien hoe groot de financiële investering in goud is, impliceert een dergelijke verdringing van goud als een ‘alternatieve’ valuta grote opwaartse effecten voor de Bitcoin op de lange termijn,” zei JPMorgan. Hij voegde toe: “Een convergentie in volatiliteiten tussen de Bitcoin en goud zal waarschijnlijk niet snel gebeuren en is waarschijnlijk een meerjarig proces. Dit houdt in dat het bovenstaande theoretische Bitcoin-koersdoel van 130.000 Amerikaanse dollar moet worden beschouwd als een doel voor langere termijn.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.