Investeren

Bitcoin’s nieuwe use case?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Gedurende het midden van maart ontvingen veel Amerikanen stimulering cheques van de overheid. De betalingen – $ 1.400 voor elke Amerikaanse burger die minder dan $ 80.000 per jaar verdient – zullen een zegen zijn voor miljoenen in wanhopige economische problemen als gevolg van de COVID-19-crisis. Echter de betalingen hebben ook opnieuw het spook van inflatie opgeroepen. En zoals met veel andere dingen, heeft ook dit een Bitcoin (BTC) hoek.

Op 15 maart stelde Galaxy Digital CEO Mike Novogratz op NBC’s Squawk Box een nieuwe rol voor de Bitcoin voor in het licht van recente stimuleringsmaatregelen als “een rapportkaart voor hoe burgers denken dat de overheid hun financiën beheert.” Als mensen geloven dat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en collega’s veilig de fiscale en monetaire stimulans van Amerika kunnen leiden dan zullen mensen stoppen met het overstappen op de Bitcoin. Maar voor nu zijn we in onbekende gebieden in hoeveel geld die Amerika afdrukt. De Bitcoin is hiervoor mogelijk een goede rapportkaart.

“Geen bewijs” dat Bitcoin een grens is

David Yermack, een professor in financiën aan de Leonard N. Stern School of Business van de New York University, verwierp het idee dat BTC zou kunnen dienen als een “rapportkaart” voor overheden.

Hij vertelde: “Er is geen bewijs dat Bitcoin een afdekking biedt tegen bewegingen in soevereine valuta.” Hij voegde eraan toe dat “wanneer men grote monsters bekijkt voor onderzoeksdoeleinden is bewijs zeer moeilijk te vinden in statistisch rigoureuze zin.”

Anderen zeggen dat de Bitcoin veel te onnauwkeurig is als maatstaf. Als de inflatie in de loop van het jaar met 2,4% stijgt, zoals de Federal Reserve onlangs voorspelde, zal de prijs van BTC dan ook met 2,4% stijgen — of een constant veelvoud daarvan? Of omgekeerd, als de federatie de geldhoeveelheid aanscherpt en de inflatie tempert, zal de prijs van BTC dan ook in stap dalen? BTC moet in principe sterk gecorreleerd zijn met het inflatiepercentage om nuttig te zijn als feedbacktool, en dat lijkt onwaarschijnlijk.

Een opslag van waarde en beleggingsactiva

Hoewel sommigen zeggen dat Bitcoin misschien geen onmiddellijke toekomst heeft in deze ene specifieke use case (als graadmeter voor monetair beleid) heeft het nog steeds andere gerelateerde use cases, waaronder “verzekering tegen losgeslagen monetair beleid en regelrechte vermogensscheiding in sommige landen”, zoals Cathie Wood van Ark Investment Management onlangs zei op een Bloomberg-evenement.

Scott Freeman, medeoprichter en partner van JST Capital, vertelde: “We zien wel dat er meer traditionele beleggers zijn die BTC zien als een afdekking tegen ongedisciplineerd monetair beleid. We hebben gezien dat dit de vraag in derdewereldlanden al heeft aangedreven, en we verwachten dat dit een zelf vervullende voorspelling zal zijn naarmate meer mensen in de Bitcoin geloven.”

Maar dit is anders dan een rapportkaart of een manipulatiemeter die een getal of een cijfer aan de prestaties van een overheid koppelt. BTC is nog steeds te volatiel en dun verhandeld om nuttig te zijn voor dat op dit moment, Freeman zei: “Ik denk dat BTC meer een achterblijvende indicator zal zijn van het gebrek aan vertrouwen in het monetaire beleid, althans op korte termijn. Wat we de afgelopen jaren echter allemaal hebben geleerd, is dat het een slechte gok is om de groei van BTC en het effect ervan op de wereldwijde financiële markten te onderschatten.”

Use cases kunnen niet worden geforceerd

Maar als BTC nog geen meter of feedback lus is, wat dan wel? Hoe herken je dat regeringen hun grip verliezen? Er zijn altijd de traditionele inflatie-indexen, zoals de Consumer Price Index en Producer Price Index. Dit zijn de officiële maatstaven. Een professor internationaal management aan de Wharton School zei: “Crypto’s zijn op dit moment erg klein in vergelijking met de biljoenen en biljoenen dollars in omloop. Bovendien zijn ze slechts een beleggingsactief. Ze worden nog niet gebruikt als een algemene vorm van betaling of als rekeneenheid.”

Kortom, gezien het feit dat Bitcoin slechts 12 jaar oud is, volatiel en eigendom is van slechts 1,3% van de wereldbevolking (misschien), lijkt de verwachting dat het een rapportkaart over het monetaire beleid van de overheid kan worden voorbarig.

BTC is vandaag de dag een veelbelovende waarde opslag en een groeiende beleggings-activa-klasse. Op een dag kan het andere toepassingen hebben, waaronder als ruilmiddel en/of rekeneenheid, maar die toekomstige use cases zullen organisch ontstaan en kunnen waarschijnlijk niet worden gedwongen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.