Investeren

Bitcoin’s nieuwe use case?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Gedurende het midden van maart ontvingen veel Amerikanen stimulering cheques van de overheid. De betalingen – $ 1.400 voor elke Amerikaanse burger die minder dan $ 80.000 per jaar verdient – zullen een zegen zijn voor miljoenen in wanhopige economische problemen als gevolg van de COVID-19-crisis. Echter de betalingen hebben ook opnieuw het spook van inflatie opgeroepen. En zoals met veel andere dingen, heeft ook dit een Bitcoin (BTC) hoek.

Op 15 maart stelde Galaxy Digital CEO Mike Novogratz op NBC’s Squawk Box een nieuwe rol voor de Bitcoin voor in het licht van recente stimuleringsmaatregelen als “een rapportkaart voor hoe burgers denken dat de overheid hun financiën beheert.” Als mensen geloven dat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en collega’s veilig de fiscale en monetaire stimulans van Amerika kunnen leiden dan zullen mensen stoppen met het overstappen op de Bitcoin. Maar voor nu zijn we in onbekende gebieden in hoeveel geld die Amerika afdrukt. De Bitcoin is hiervoor mogelijk een goede rapportkaart.

“Geen bewijs” dat Bitcoin een grens is

David Yermack, een professor in financiën aan de Leonard N. Stern School of Business van de New York University, verwierp het idee dat BTC zou kunnen dienen als een “rapportkaart” voor overheden.

Hij vertelde: “Er is geen bewijs dat Bitcoin een afdekking biedt tegen bewegingen in soevereine valuta.” Hij voegde eraan toe dat “wanneer men grote monsters bekijkt voor onderzoeksdoeleinden is bewijs zeer moeilijk te vinden in statistisch rigoureuze zin.”

Anderen zeggen dat de Bitcoin veel te onnauwkeurig is als maatstaf. Als de inflatie in de loop van het jaar met 2,4% stijgt, zoals de Federal Reserve onlangs voorspelde, zal de prijs van BTC dan ook met 2,4% stijgen — of een constant veelvoud daarvan? Of omgekeerd, als de federatie de geldhoeveelheid aanscherpt en de inflatie tempert, zal de prijs van BTC dan ook in stap dalen? BTC moet in principe sterk gecorreleerd zijn met het inflatiepercentage om nuttig te zijn als feedbacktool, en dat lijkt onwaarschijnlijk.

Een opslag van waarde en beleggingsactiva

Hoewel sommigen zeggen dat Bitcoin misschien geen onmiddellijke toekomst heeft in deze ene specifieke use case (als graadmeter voor monetair beleid) heeft het nog steeds andere gerelateerde use cases, waaronder “verzekering tegen losgeslagen monetair beleid en regelrechte vermogensscheiding in sommige landen”, zoals Cathie Wood van Ark Investment Management onlangs zei op een Bloomberg-evenement.

Scott Freeman, medeoprichter en partner van JST Capital, vertelde: “We zien wel dat er meer traditionele beleggers zijn die BTC zien als een afdekking tegen ongedisciplineerd monetair beleid. We hebben gezien dat dit de vraag in derdewereldlanden al heeft aangedreven, en we verwachten dat dit een zelf vervullende voorspelling zal zijn naarmate meer mensen in de Bitcoin geloven.”

Maar dit is anders dan een rapportkaart of een manipulatiemeter die een getal of een cijfer aan de prestaties van een overheid koppelt. BTC is nog steeds te volatiel en dun verhandeld om nuttig te zijn voor dat op dit moment, Freeman zei: “Ik denk dat BTC meer een achterblijvende indicator zal zijn van het gebrek aan vertrouwen in het monetaire beleid, althans op korte termijn. Wat we de afgelopen jaren echter allemaal hebben geleerd, is dat het een slechte gok is om de groei van BTC en het effect ervan op de wereldwijde financiële markten te onderschatten.”

Use cases kunnen niet worden geforceerd

Maar als BTC nog geen meter of feedback lus is, wat dan wel? Hoe herken je dat regeringen hun grip verliezen? Er zijn altijd de traditionele inflatie-indexen, zoals de Consumer Price Index en Producer Price Index. Dit zijn de officiële maatstaven. Een professor internationaal management aan de Wharton School zei: “Crypto’s zijn op dit moment erg klein in vergelijking met de biljoenen en biljoenen dollars in omloop. Bovendien zijn ze slechts een beleggingsactief. Ze worden nog niet gebruikt als een algemene vorm van betaling of als rekeneenheid.”

Kortom, gezien het feit dat Bitcoin slechts 12 jaar oud is, volatiel en eigendom is van slechts 1,3% van de wereldbevolking (misschien), lijkt de verwachting dat het een rapportkaart over het monetaire beleid van de overheid kan worden voorbarig.

BTC is vandaag de dag een veelbelovende waarde opslag en een groeiende beleggings-activa-klasse. Op een dag kan het andere toepassingen hebben, waaronder als ruilmiddel en/of rekeneenheid, maar die toekomstige use cases zullen organisch ontstaan en kunnen waarschijnlijk niet worden gedwongen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.