Crypto nieuws

Bitfinex & Tether schikken voor $18,5 miljoen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Cryptobedrijven Bitfinex en Tether hebben een schikking getroffen met het kantoor van de procureur-generaal van New York (NYAG), waardoor een juridisch geschil is beëindigd dat medio 2019 begon. In 2019 klaagde de New York State Attorney General (NYSAG) Bitfinex en Tether aan. Bitfinex is een bekende cryptocurrency exchange op de cryptomarkt. Bij een cryptocurrency exchange kun jij verschillende cryptocurrencies kopen. Tether is een bedrijf dat is verbonden met Bitfinex via zijn stablecoin. De stablecoin van Tether draagt ook de naam Tether. In de aanklacht stelde het kantoor van de NYAG dat er reden is om aan te nemen dat verschillende in New York gevestigde handelaren actief zijn op het platform van het bedrijf, ondanks dat het zich daar in 2018 niet langer zou richten op klanten.

In de aanklacht staat geschreven dat er details vrijgegeven zijn die het beeld schetsen dat Bitfinex en Tether zich bezighouden met “niet-bekendgemaakte, tegenstrijdige transacties om de verliezen van Bitfinex te dekken door geld over te maken uit Tether reservefondsen.” Volgens het kantoor van de procureur-generaal (OAG) was er minstens 700 miljoen dollar uit Tethers reserves gezogen. De rechtszaak beweert ook dat Bitfinex samenwerkte met de in Panama gevestigde betalingsverwerker Crypto Capital om het opnemen van klanten af te handelen, nadat het moeite had om een gerenommeerde bank te vinden om mee te werken. In de aanklacht staat genoteerd: “zoals uitgelegd aan OAG-advocaten door de raadsman van de respondenten, hebben Bitfinex en Tether ook een aantal andere externe betalingsverwerkers gebruikt om verzoeken tot intrekking van klanten af te handelen, waaronder verschillende bedrijven die eigendom zijn van Bitfinex / Tether-leidinggevenden, evenals andere vrienden van Bitfinex … OAG is van mening dat Bitfinex de service van externe betalingsverwerkers zoals Crypto Capital nodig had, omdat Bitfinex op dat moment geen betrouwbare bank had die ermee kon of zou werken.” Als gevolg van de aanklacht werden de fondsen van Crypto Capital in beslag genomen. Bitfinex probeert die fondsen sindsdien terug te krijgen.

De schikking van 23 februari 2021

Als onderdeel van de schikking op 23 februari 2021 gaven Bitfinex en Tether toe dat ze niets verkeerds hadden gedaan. Jason Weinstein, een partner bij Steptoe & Johnson en adviseur van Bitfinex en Tether, vertelde dat de bevindingen van het NYAG-kantoor “beperkt zijn tot de aard en timing van bepaalde onthullingen.”

“In tegenstelling tot online speculatie was er geen bevinding dat Tether ooit Tethers [USDT] heeft uitgegeven zonder steun, of om cryptoprijzen te manipuleren,” – Weinstein, een voormalige federale aanklager.

De procureur-generaal van New York, genaamd Letitia James, sprak: ‘’ Tether’s beweringen dat zijn virtuele valuta te allen tijde volledig werd gesteund door Amerikaanse dollars was een leugen. Deze bedrijven verduisterden het werkelijke risico waarmee beleggers werden geconfronteerd en werden geëxploiteerd door ongereguleerde personen zonder licentie en entiteiten die handelen in de donkerste hoeken van het financiële systeem. Bitfinex en Tether hebben roekeloos en onrechtmatig enorme financiële verliezen afgedekt om hun plan gaande te houden en hun bedrijfsresultaten te beschermen.”

De schikking

Als reactie op de aanklacht en de woorden die gesproken werden door Letitia James kozen Bitfinex en Tether voor een schikking. Stuart Hoegner, algemeen adviseur van Bitfinex en Tether, vertelde dat het schikkingsbedrag moet worden gezien “als een maatstaf voor onze wens om deze zaak achter ons te laten en ons te concentreren op ons bedrijf.” Als onderdeel van de schikkingsovereenkomst bood Tether zich aan om het kantoor van de NYAG en het publiek een driemaandelijkse update te geven over de reserves van USDT, een aanbeveling waarmee de NYAG instemde. “We delen het doel van de procureur-generaal om de transparantie te vergroten”, zei Hoegner namens Tether. In de vaststellingsovereenkomst erkende het kantoor van de NYAG ook de recente terugbetaling van Bitfinex aan Tether. Eerder deze maand kondigde Bitfinex aan dat het Tether het resterende leningssaldo van $ 550 miljoen in januari terugbetaalde en de kredietlijn sloot.

Het einde van de strijd

Met de schikking komt het langlopende juridische geschil – dat op een gegeven moment advocaten van beide kanten zag sparren voor een hof van beroep in New York – ten einde. Bitfinex en Tether zeggen dat ze meer dan 2,5 miljoen pagina’s documentatie hebben verstrekt aan het kantoor van de NYAG om de zaak te sluiten.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.