Crypto nieuws

Coinbase lanceert DOGE futures: "overstijgt de oorsprong van de meme"

Femke Wassink

2024-03-21

Leestijd: 2 minuten

*

Crypto exchange Coinbase wil vanaf 1 april futures handel lanceren voor Dogecoin, Litecoin en Bitcoin Cash. "Blijvende populariteit betekent dat de munt zijn meme afkomst overstijgt."

"Blijvende populariteit"

Coinbase ziet in de "blijvende populariteit" van Dogecoin een teken dat de munt zijn meme-afkomst heeft overstegen. Het is nu een vast onderdeel geworden van de crypto markt.

Coinbase is van plan om futures handelsproducten voor deze cryptocurrency te lanceren.

Op 7 maart verstuurde Coinbase Derivatives 3 aparte brieven naar de United States Commodity Futures Trading Commission. Hierin maakt het zijn plannen bekend.

Coinbase wil contant afgerekende futures contractproducten voor Dogecoin, Litecoin en Bitcoin Cash lanceren. Dat wil de exchange al vanaf 1 april gaan doen.

Coinbase gebruikt "zelf-certificering methode"

Opmerkelijk is dat de brieven aangaven dat Coinbase de futures contracten op zijn platform al kon aanbieden voor het ontvangen van de officiële goedkeuring van de CFTC.

Coinbase legde uit dat het de "zelf-certificering methode" zou gebruiken om de futures contracten te lanceren. Zolang ze maar voldoen aan de regelgevende richtlijnen.

"Coinbase Derivatives kondigt de zelf-certificering van zijn eerste notering van het Dogecoin Futures-contract aan. Dit wordt vanaf 1 april 2024 aangeboden voor handel."

Dogecoin als fundamenteel element van crypto sector

Coinbase rechtvaardigde de notering door te claimen dat de munt zijn oorsprong als grap had overstegen. Het is uitgegroeid tot een belangrijk element van de crypto sector.

Op dit moment is de prijs van DOGE met 17% gestegen. Het wordt verhandeld voor $0,15.

Verschillende marktcommentatoren op social media lijken verbaasd over de stap. Toch zeggen kenners ook dat het besluit om futures contracten te noteren een berekende zet is.

Coinbase kan met deze stap de Securities and Exchange Commission dwingen.

Strategische zet van Coinbase?

Op 20 maart zei James Seyffart op X dat de aanvragen mogelijk een strategische zet waren. Dit om de SEC te dwingen geen enkele crypto activa die gebaseerd zijn op hetzelfde proof-of-work consensus mechanisme als Bitcoin als een "security" te classificeren. Hij zegt:

"Ik vraag me af of de SEC bezwaar maakt tegen deze classificatie als "commodities futures" versus "securities futures. Deze zijn allemaal gebaseerd op Bitcoin. Beweringen dat dit securities zijn zouden moeilijk te maken zijn na goedkeuringen van spot Bitcoin ETF's."

In 2022 nam Coinbase de door de CFTC gereguleerde FairX derivaten exchange over. Dit om crypto derivatenhandel uit te rollen voor de klanten van Coinbase in de Verenigde Staten.

"We willen de derivatenmarkt toegankelijker maken voor onze miljoenen retail klanten."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.