Crypto nieuws

Blockchainsector stimuleert participatie van vrouwen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Hoewel het bemoedigend is om te zien dat het aantal vrouwelijke crypto-investeerders toeneemt, blijft de deelname van vrouwen binnen de blockchaintechnologiesector laag.

Dit werd onlangs bevestigd in een rapport van het World Economic Forum, waarin werd vastgesteld dat de COVID-19-pandemie de genderpariteit met een hele generatie heeft teruggedrongen. Vesselina Ratcheva, leider van de nieuwe economie en samenleving voor het World Economic Forum, vertelde verder dat vrouwen inderdaad een minderheid blijven in de blockchain-industrie.

Financiering van door vrouwen geleide blockchainprojecten

Gelukkig worden er een aantal nieuwe financieringsinitiatieven aangeboden om de participatie van vrouwen binnen de blockchainsector te stimuleren. Dit is vooral belangrijk, omdat recente bevindingen aangeven dat in het derde kwartaal van vorig jaar de durffinanciering voor vrouwelijke oprichters het laagste kwartaaltotaal in drie jaar bereikte.

Om deze voortdurende uitdaging op te lossen, werkt Sperax, een gedecentraliseerd financieringsprotocol, samen met toonaangevende blockchainbedrijven om subsidies te verstrekken voor door vrouwen geleide projecten.

Frida Cai, een partner bij Sperax, vertelde dat Sperax’s Lifted Grant Series een jaar lang is ontworpen om vrouwen in blockchain te ondersteunen. Cai legde uit dat het programma op kwartaalbasis draait en vier fasen omvat, die elk gericht zijn op specifieke blockchain-use cases: “als vrouw in de blockchain-industrie wil ik meer vrouwen helpen om mee te doen. Deze subsidiereeks bestaat omdat de perspectieven van vrouwen door een groter publiek moeten worden gehoord.”

Alec Shaw, directeur business development bij Sperax, vertelde dat 116 aanvragers uit zeven landen een aanvraag indienden voor fase één van Lifted, dat werd gesponsord door investeringsmaatschappij Polyient Capital. Drie projecten die innoveren in de DeFi- en NFT-ruimtes hebben tot $ 15.000 aan financiering ontvangen.

Renita Murimi, oprichter en CEO van WildChain (een NFT-marktplaats voor dierentuinen en heiligdommen die dieren willen kopen, verkopen en verhandelen voor instandhoudingsdoeleinden) werd geselecteerd als een fase-één winnaar. Murimi vertelde dat nieuwe kansen belangrijke stappen zijn om vrouwen in de blockchain-sector te brengen: “de grootste uitdaging was de beschikbaarheid van financiering. En dus ben ik vooral dankbaar voor de opgeheven subsidie. Het hele team van Sperax heeft een ongelooflijk nuttige bron van mentorschap en financiering voor vrouwen in blockchain gesponsord.”

Mannelijke en vrouwelijke samenwerkingen worden aangemoedigd

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat zowel vrouwelijke als mannelijke samenwerking wordt aangemoedigd door middel van subsidie-initiatieven gericht op door vrouwen geleide bedrijven.

Hoewel teams bijvoorbeeld door vrouwen moeten worden geleid om deel te nemen aan de subsidiereeks van Sperax, noemde Cai het belang van mannen die deel uitmaken van deze teams. “Alle aanvragen die we tot nu toe hebben ontvangen zijn van vrouwen, maar we moedigen ook mannen aan om deel te nemen,” zei ze.

Recente gegevens bevestigen dit verder en stellen vast dat de financiering voor bedrijven met zowel een mannelijke als vrouwelijke medeoprichter sinds 2017 consistenter boven de $ 20 miljard per jaar is gestegen. Bevindingen tonen ook aan dat vanaf 2017 slechts 6% van de risicokapitaalrondes in door vrouwen opgerichte bedrijven was, terwijl 13% werd toegewezen aan vrouwelijke en mannelijke medeoprichterteams.

Onderwijs is nodig om vrouwen te stimuleren

Naast subsidiemogelijkheden voor door vrouwen geleide teams, worden er ook educatieve initiatieven aangeboden om vrouwen in de blockchain-ruimte te brengen.

SheFi, een gedecentraliseerd financieel onderwijsprogramma voor vrouwen, accepteert momenteel bijvoorbeeld aanvragen voor het wintercohortprogramma van 2021. Maggie Love, oprichter van SheFi, vertelde dat door middel van deze gratis maandelijkse programma’s een aantal vrouwen meer te weten zullen komen over DeFi-projecten, evenals concepten over het gebruik van verschillende DeFi-applicaties.

Programma’s als deze zijn cruciaal, vooral als het gaat om DeFi-adoptie. Gegevens van CoinGecko hebben onlangs vastgesteld dat DeFi-gebruikers voornamelijk mannelijk zijn, waarbij meer dan de helft tussen de 20 en 40 jaar oud is.

Volgens Love moet de kloof in financiële geletterdheid worden verkleind om meer vrouwen bij DeFi te betrekken. Ze deelde verder dat DeFi financiële vrijheid mogelijk maakt, wat haar aanvankelijk aantrok tot de sector: “ik werd aangetrokken door het feit dat ik niet bij Wall Street hoefde te horen om rijkdom op te bouwen en te verzamelen en ik begon te leren over de verschillende projecten. Hoewel de innovaties in DeFi het een ongelooflijk spannende tijd mee maken om deel uit te maken van de crypto-scene, is er een gebrek aan vrouwen die deelnemen aan en profiteren van DeFi.”

Hoewel dit momenteel het geval is, is het belangrijk om te onthouden dat DeFi nog steeds een niche-industrie is. Daarom is het positief om te zien dat er al zo vroeg kansen zijn voor vrouwen.

Love merkte verder op: “het aantal vrouwen in crypto en DeFi groeit, evenals het gebruik van zowel crypto als DeFi. Het is positief om veel teams te zien die zich inzetten om meer vrouwen de ruimte in te krijgen.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.