Crypto nieuws

SafeMoon CEO op borgtocht vrij: Karony verliest mogelijk wel zijn advocaten

Femke Wassink

2024-02-13

Leestijd: 2 minuten

*

CEO van SafeMoon Braden John Karony is op borgtocht vrijgelaten. Maar, de voormalig directeur dreigt zijn advocaten te verliezen

Borgtocht van $3 miljoen

Braden John Karony is de CEO van het failliete crypto bedrijf SafeMoon. Hij is op borgtocht vrijgelaten. De borgsom bedraagt maar liefst $3 miljoen.

Er hangt echter wel een donkere wolk boven zijn hoofd. Zijn advocaten willen hem mogelijk niet langer verdedigen. Karony zou zijn juridische rekeningen niet hebben betaald.

Miljoenenfraude op internationaal niveau

De Amerikaanse Justitie klaagde Karony en zijn collega's aan in november 2023. Dit om hun betrokkenheid bij een vermeend "miljoenenfraude schema op internationaal niveau".

Ze worden beschuldigd van effectenfraude, draadfraude en samenzwering tot witwassen.

Petrillo Klein & Boxer

Advocaten Petrillo Klein & Boxer zijn al sinds 22 januari bezig om zich terug te trekken als zijn raadslieden. De CEO beschikt mogelijk niet over de middelen om hen te betalen.

Op 12 februari bevestigde partner Adam Schuman deze intentie nogmaals in een rechtbankdocument. Hij zegt dat SafeMoon ooit beloofde Karony's kosten te dekken.

Uiteindelijk leverde SafeMoon geen fondsen voor het honorarium van het advocatenkantoor waarop het faillissement werd aangevraagd.

Openbare verdediger voor Karony

Een rechter-commissaris heeft op 9 februari een openbare verdediger toegewezen aan Karony. Deze staat nu in direct contact met de voormalig CEO van SafeMoon.

Tijdens een hoorzitting op 9 februari in New York kreeg Karony eindelijk zijn borgtocht onder strenge voorwaarden. Hij werd vrijgelaten onder een borgsom van $3 miljoen.

Ook moet Karony zich begeven naar het huis van zijn ouders in Utah. Daar komt hij onder elektronische monitoring te staan met een verbod op het promoten van crypto-activiteiten.

Borgtocht $1 miljoen afgewezen

Rechter Taryn Merkl wees een borgsom van $1 miljoen af als "volstrekt onvoldoende." De rechter merkte op dat Karony toegang heeft tot miljoenen dollars aan crypto valuta.

Opvallend genoeg wisten Karony's ouders de rechter te overtuigen om hun zoon vrij te laten. Beide ouders werkten eerder voor de Central Intelligence Agency.

De steun kwam ondanks een juridisch geschil over een zakelijk conflict tussen Karony en zijn ouders. Zijn moeder gaf de CEO zelfs aan bij de Federale Recherche of FBI.

Aanklagers hebben kritiek

De aanklagers hebben kritiek op de initiële voorwaarden voor borgtocht. Dit vanwege de eerdere juridische problemen met zijn ouders en zijn banden met het Verenigd Koninkrijk.

Hier woonde Karony 2 jaar. Zijn verloofde woont hier nog steeds, samen met zijn toegang tot miljoenen in crypto. Dit tezamen maakt de SafeMoon CEO tot een vluchtrisico.

Uiteindelijk waren zowel Merkl als de aanklagers tevreden met de nieuwe voorwaarden voor de borgtocht. De rechter waarschuwde Karony dat hij "ongelooflijk veel geluk" heeft.

"Als er iets misgaat, ben je in een oogwenk terug en krijg je geen borgtocht meer."

Karony, Smith en Nagy

Karony en de chief technology officer Thomas Smith, werden op 31 oktober 2023 gearresteerd en aangeklaagd voor effectenfraude, draadfraude en witwassen van geld.

Kyle Nagy, de maker van SafeMoon, is ook aangeklaagd maar is nog op vrije voeten. Ook de Amerikaanse SEC heeft Karony, Nagy en Smith aangeklaagd wegens fraude.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.