Crypto nieuws

Breaking: SEC klaagt Kraken aan: "Ongeautoriseerde exchange met vermenging klantfondsen

Femke Wassink

2023-11-21

Leestijd: 2 minuten

*

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft een rechtszaak aangespannen tegen Kraken. De aanklacht: Kraken vermengde klantfondsen en schreef zich niet in als exchange voor effecten, broker, dealer of clearing instelling.

Onrechtmatige aan- en verkoop crypto

De klacht is ingediend op 20 november in een federale rechtbank in San Francisco. De SEC stelt dat Kraken sinds 2018 onrechtmatig de aan- en verkoop van cryptocurrencies faciliteerde. Een woordvoerder van Kraken betwist de aantijgingen en zegt zich te zullen verdedigen.

Deze actie van de SEC onder leiding van Gary Gensler, lijkt een nieuwe stap om crypto onder hun toezicht te brengen. Er wordt beweerd dat crypto assets onder de Amerikaanse wet als effectencontracten gezien moeten worden.

$33 miljard aan klant activa vermengd

"Zonder enige registratie bij de SEC fungeerde Kraken tegelijkertijd als broker, dealer, beurs en clearing instelling voor deze crypto-activa."

Dat laat de SEC in een reactie weten. De commissie beweerd ook dat Kraken tot $33 miljard aan klant activa met eigen middelen heeft vermengd. Dit bracht aanzienlijke risico's voor klanten met zich mee.

Belangenconflicten

Kraken zou operationele kosten direct uit rekeningen met klant activa hebben betaald. Dit leidt tot belangenconflicten en risico's voor beleggersfondsen. Dat laat Gurbin Grewal weten. Hij is directeur van de handhaving afdeling van de SEC.

Kraken weerlegt de beschuldigingen. Een woordvoerder van de exchange laat weten:

"We zijn het niet eens met de klacht. We bieden geen effecten aan. We zullen ons standpunt krachtig verdedigen. Het is teleurstellend dat de SEC doorgaat met regelgeving door handhaving. Dit schaadt Amerikaanse consumenten, innovatie en de mondiale concurrentiepositie."

"Er ontbreken géén klant fondsen"

Kraken reageerde in een blogpost van 20 november op de beschuldiging van fondsenvermenging. Hierin stellen ze dat het simpelweg om het uitgeven van reeds verdiende vergoedingen gaat en dat er géén klant fondsen ontbreken.

De SEC noemt 16 cryptocurrencies die zij als effecten beschouwt. Waaronder Cardano en Solana. De aanklacht beweert dat Kraken de registratiebepalingen van de Securities Exchange Act van 1934 heeft geschonden.

De SEC eist dat Kraken boetes betaalt, corrigerende maatregelen treft en de "ongerechtvaardigd verkregen winsten" terugbetaalt. Deze aanklachten lijken op die tegen Coinbase en Binance. Daarbij werd gesteld dat zij als ongeregistreerde brokers voor crypto activa optraden.

Op 9 februari bereikte Kraken een schikking van $30 miljoen met de SEC. Het bedrijf stopte zijn staking diensten aan Amerikaanse klanten.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.