Crypto nieuws

  Breaking: SEC klaagt Kraken aan: "Ongeautoriseerde exchange met vermenging klantfondsen

  Femke Wassink

  2023-11-21

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft een rechtszaak aangespannen tegen Kraken. De aanklacht: Kraken vermengde klantfondsen en schreef zich niet in als exchange voor effecten, broker, dealer of clearing instelling.

  Onrechtmatige aan- en verkoop crypto

  De klacht is ingediend op 20 november in een federale rechtbank in San Francisco. De SEC stelt dat Kraken sinds 2018 onrechtmatig de aan- en verkoop van cryptocurrencies faciliteerde. Een woordvoerder van Kraken betwist de aantijgingen en zegt zich te zullen verdedigen.

  Deze actie van de SEC onder leiding van Gary Gensler, lijkt een nieuwe stap om crypto onder hun toezicht te brengen. Er wordt beweerd dat crypto assets onder de Amerikaanse wet als effectencontracten gezien moeten worden.

  $33 miljard aan klant activa vermengd

  "Zonder enige registratie bij de SEC fungeerde Kraken tegelijkertijd als broker, dealer, beurs en clearing instelling voor deze crypto-activa."

  Dat laat de SEC in een reactie weten. De commissie beweerd ook dat Kraken tot $33 miljard aan klant activa met eigen middelen heeft vermengd. Dit bracht aanzienlijke risico's voor klanten met zich mee.

  Belangenconflicten

  Kraken zou operationele kosten direct uit rekeningen met klant activa hebben betaald. Dit leidt tot belangenconflicten en risico's voor beleggersfondsen. Dat laat Gurbin Grewal weten. Hij is directeur van de handhaving afdeling van de SEC.

  Kraken weerlegt de beschuldigingen. Een woordvoerder van de exchange laat weten:

  "We zijn het niet eens met de klacht. We bieden geen effecten aan. We zullen ons standpunt krachtig verdedigen. Het is teleurstellend dat de SEC doorgaat met regelgeving door handhaving. Dit schaadt Amerikaanse consumenten, innovatie en de mondiale concurrentiepositie."

  "Er ontbreken géén klant fondsen"

  Kraken reageerde in een blogpost van 20 november op de beschuldiging van fondsenvermenging. Hierin stellen ze dat het simpelweg om het uitgeven van reeds verdiende vergoedingen gaat en dat er géén klant fondsen ontbreken.

  De SEC noemt 16 cryptocurrencies die zij als effecten beschouwt. Waaronder Cardano en Solana. De aanklacht beweert dat Kraken de registratiebepalingen van de Securities Exchange Act van 1934 heeft geschonden.

  De SEC eist dat Kraken boetes betaalt, corrigerende maatregelen treft en de "ongerechtvaardigd verkregen winsten" terugbetaalt. Deze aanklachten lijken op die tegen Coinbase en Binance. Daarbij werd gesteld dat zij als ongeregistreerde brokers voor crypto activa optraden.

  Op 9 februari bereikte Kraken een schikking van $30 miljoen met de SEC. Het bedrijf stopte zijn staking diensten aan Amerikaanse klanten.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt door $41K terwijl goudprijs nieuwe recordhoogte bereikt

  Redactie

  dec. 4, 2023

  Leestijd: 2 min

  Bitcoin komt voor het eerst sinds 19 maanden boven de $41.000 uit. De crypto munt laat een parallelle stijging met goud zien. Het edelmetaal bereikt een historisch hoogtepunt.