BRICS en de nieuwe Wereldeconomie.
Raoul Esseboom
3
Sinds het begin van de coronapandemie is het voelbaar – de wereldwijde economie is in beweging. De oude "traditionele" grootmachten worden uitgedaagd door opkomende economieën, waarbij de BRICS-landen - Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - een prominente rol spelen. Volgens Wikipedia beslaan deze landen samen een gebied van 39.746.220 km2 en hebben ze gezamenlijk een geschatte totale bevolking van ongeveer 3,21 miljard. Dit komt neer op ongeveer 26,7% van het wereldwijde landoppervlak en 41,5% van de wereldbevolking.
Nog een leuk feitje: Brazilië, Rusland, India én China staan qua oppervlak ook in de top tien grootste landen ter wereld. Als het gaat om de combinatie bevolkingsgrootte en BBP (KKP) doen drie van deze BRICS-landen het ook niet slecht, want daar staan India, China & Brazilië wederom in de top 10.
BBP & KPP?
Het Bruto Binnenlands Product (BBP) per persoon wordt berekend op basis van koopkrachtpariteit (KKP). Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij simpel. KKP is een manier om de waarde van verschillende valuta's te vergelijken. Het zorgt ervoor dat een dollar in de VS evenveel kan kopen als een 'internationale dollar' in een ander land.
Snelle uitleg:
Stel je voor dat je een mandje met precies dezelfde goederen koopt in twee verschillende landen. KKP is de wisselkoers die ervoor zou zorgen dat dit mandje in deze twee landen precies hetzelfde kost. Het BBP is de totale waarde van alles wat een land in een jaar tijd produceert. Dit omvat alles, van de heerlijke broodjes van je lokale bakker tot tassen van gerecycled materiaal die door een lokale ondernemer worden geproduceerd. Maar het houdt ook rekening met belastingen op producten en subsidies die de overheid geeft.
Dus, als we het hebben over het BBP per hoofd van de bevolking op basis van KKP, dan hebben we het over de waarde van alles wat per persoon in een land wordt geproduceerd, waarbij we rekening houden met de koopkracht van de munteenheid van dat land.
Opkomende supermachten?
Wat deze BRICS-landen ook speciaal maakt, is dat ze allen onderdeel uitmaken van de G20, een club van de grootste economieën ter wereld. De BRICS-landen vormen gezamenlijk ook een groot onderdeel van de G20-landen, een soort club van de grootste economieën wereldwijd. Ze vertegenwoordigen namelijk een gigantisch Bruto Binnenlands Product (BBP) van $28,06 biljoen. Om dat even in perspectief te plaatsen - dat is meer dan een kwart van de totale waarde van alle goederen en diensten die wereldwijd worden geproduceerd.
Vroeger werden de BRICS-landen vooral gezien als “interessante plekken” om in te investeren. Maar sinds 2009 zijn deze landen steeds meer gaan samenwerken en vormen ze nu een hecht geopolitiek blok.
Een van de meest spannende ontwikkelingen binnen BRICS is het gerucht over de mogelijke introductie van een door goud gedekte digitale munteenheid. Het idee is om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse dollar, die momenteel domineert in de internationale handel. Mogelijk zou deze nieuwe munteenheid de financiële onafhankelijkheid van de BRICS-landen kunnen vergroten en de impact van financiële sancties van het Westen kunnen verminderen.
Er wordt veel geschreven over de door goud gedekte digitale munteenheid van BRICS, die mogelijk een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op de wereldeconomie. Er wordt gesuggereerd dat deze nieuwe munt het proces van de-dollarisatie zou kunnen versnellen, waarbij de Amerikaanse dollar geleidelijk zijn positie als dominante internationale handelsvaluta verliest. De vraag is natuurlijk of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren – en als het gebeurt, binnen welke tijdspanne we dan spreken.
BRICS-munt VS Bitcoin
Het idee van de door goud gedekte munteenheid heeft best wat raakvlakken met Bitcoin. Naast het feit dat er regelmatig geschreven wordt over bitcoin als mogelijke nieuwe wereldreservemunt heeft Bitcoin (het muntje) ook iets met goud! Bitcoin wordt in de volksmond vaak 'digitaal goud' genoemd vanwege de ingebouwde schaarste, welke regelmatig vergeleken wordt met de schaarste van goud. Ook staan beide in contrast met, of leven parallel naast, fiatvaluta als de euro of de Amerikaanse dollar. In tegenstelling tot goud en Bitcoin is absolute schaarste bij deze munten ver te zoeken. Dit gezien er in tijden van economisch mindere periode, in principe, “onbeperkte” hoeveelheden kunnen worden gecreëerd om de economie een zogezegde steun in de rug te geven.
Wie bepaalt wat?
Het idee van een door goud gedekte digitale munteenheid van de BRICS-landen is zeker intrigerend. Maar zoals bij elke grote verandering, zijn er veel vragen die we moeten stellen voordat we conclusies trekken. Laten we eens kijken naar enkele van deze vragen.
Hoe zou zo'n goudstandaard eigenlijk werken? Met een goudstandaard zou de waarde van een munt direct gekoppeld worden aan een bepaalde hoeveelheid goud. Maar hoe maak je dan een directe koppeling? Hoe werkt dat überhaupt met een digitale munt? Komt er dan een soort 'tussenmunt' bij, of zou je de digitale muntjes direct in goud kunnen omzetten? Als dat kan, hoe weet ik dan zeker dat het goud aanwezig is bij het desbetreffende goudwisselkantoor?
En dat brengt ons dus bij de vraag van het bewaren van het goud. Goud is een fysiek goed, dus het moet ergens worden opgeslagen. Maar waar? Moet het goud worden bewaard in het land waar het het best beveiligd kan worden en leidt dit vervolgens niet tot een hele reeks complexe problemen?
Dit brengt ons bij het volgende vraagstuk: centralisatie. Centralisatie is niet per definitie slecht, maar er moet op voorhand goed worden nagedacht over hoe er tot besluiten wordt gekomen. Goede afspraken maak je voor de slechte tijden, niet voor de goede. Bij Bitcoin is er geen centrale autoriteit die controle heeft over de munteenheid, wat vaak gezien wordt als een belangrijke feature. Maar met een door goud gedekte munt, is een zekere mate van centralisatie misschien ook wel een feature.
Kunnen we conclusies trekken?
De introductie van een door goud gedekte digitale munteenheid door de BRICS-landen zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de wereldeconomie. Maar voordat we daar concrete conclusies over kunnen trekken, is er naar mijn mening meer informatie nodig over de ontwerpkeuzes, de afspraken van een mogelijke goudstandaard en meer. Wat wel zeker is, is dat de ontwikkeling van zo'n digitale munt met een backing van goud niet over één nacht ijs gaat. The devil is in the details en ik ga ervan uit dat alle betrokken landen zich daar meer dan bewust van zijn.
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.