Crypto nieuws

    Britse HMRC gaat 2% belasting heffen op crypto platformen

    admin

    Leestijd: 2 minuten

    *

    De ongekende waardestijging van cryptocurrency winsten heeft de wereld veroverd. Ook in 2021 hebben crypto exchanges enorme stijgingen in de winsten gezien.

    Nieuwe belastingstructuur

    Deze stijging heeft ook de aandacht getrokken van toezichthouders. Er wordt nagedacht over het heffen van belasting voor cryptocurrency platformen.

    Toezichthouders binnen het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuwe belasting gerelateerde structuur vrijgegeven. De structuur is bedoeld voor exchanges in het Verenigd Koninkrijk.

    Inval van de digitale belasting 

    Een rapport meldt dat digitale activa platformen een grote “digitale belasting” klap hebben gekregen. Volgens de aankondiging zijn cryptocurrencies geen valuta’s of grondstoffen. De toezichthouder verklaart:

    “Deze platformen komen niet in aanmerking voor een vrijstelling voor financiële marktplaatsen. Het kantoor van Her Majesty’s Revenue and Customs erkent cryptocurrencies niet als financiële instrumenten.”

    Belasting van 2%

    Toch valt de heffing onder de belasting op digitale diensten. Deze werd in het voorjaar van 2020 ingevoerd. In de verklaring die destijds is afgegeven door de HMRC is ook te lezen:

    “Vanaf 1 april 2020 voert de regering een belasting van 2% in. De belasting geldt voor inkomsten van zoekmachines, sociale mediadiensten en online marktplaatsen die waarde ontlenen aan Britse gebruikers.”

    Geen vrijstelling

    De HMRC verklaart de bijgestelde richtlijnen voor de belasting op digitale diensten als volgt: 

    “Er zijn veel crypto activa met verschillende kenmerken. Cryptocurrencies vertegenwoordigen geen geld, grondstoffen of financiële contracten. Crypto exchanges kunnen daarom niet profiteren van de vrijstelling.” 

    De timing van dit nieuws is opmerkelijk. Het nieuws is naar buiten gebracht na een akkoord van de G20 eerder dit jaar. Dit om belastingontwijking te bestraffen.

    Repercussies? 

    Coinbase is één van de grootste beurzen ter wereld. Het zal net als andere grote beurzen in Londen worden getroffen. Volgens het rapport wordt een inkomensdrempel van 25 miljoen pond overschreden.

    Dit betekent hogere kosten voor degenen die cryptocurrencies kopen en verkopen. Velen hebben hun bezorgdheid geuit nadat het nieuws naar buiten werd gebracht. 

    In het Verenigd Koninkrijk zijn cryptocurrencies al enige tijd het middelpunt van de belangstelling. De Financial Conduct Authority heeft de regelgeving ook aangescherpt. 

    Het heeft naar verluidt circa 671.000 dollar uitgegeven. Mede voor het inhuren van consultants om cryptocurrency gerelateerde misdrijven te bestrijden.

    Dit is niet nieuw. Ook landen zoals Zuid-Korea hebben soortgelijke belastingregimes ingevoerd. Door sommigen wordt verwacht dat andere regio’s snel zullen volgen.

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Bitcoin halvering 2024 is een feit

    Femke Wassink

    apr. 20, 2024

    Leestijd: 2 min

    Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.