Crypto nieuws

  CBN Nigeria in afwachting succes website op lancering eNaira

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De Centrale Bank van Nigeria telt af naar de lancering van eNaira. Eén van s’ werelds eerste digitale valuta. Enerzijds zijn alle ogen gericht op China. Mede om het feit dat het land voorop loopt in de CBDC-race. Anderzijds zijn er landen die niet ver achtergebleven zijn. 

  Nigeria heeft de officiële website voor digitale valuta enaira.com gelanceerd. Het land staat nu aan de vooravond van de eNaira lancering. In afwachting op het succes van de website.

  De lancering van eNaira staat gepland op 1 oktober

  De website werd op 28 september gelanceerd. Daardoor mogen we aannemen dat de lancering van de eNaira op schema ligt. De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft de lancering gepland op 1 oktober. Lokale banken zijn hiervan al op de hoogte gebracht. 

  De CBN had al eerder documenten verspreid om banken te informeren over de lancering van het digitale activum. Ook is er informatie verstrekt over de rollen die zijn toebedeeld aan de deelnemers die betrokken zijn bij de uitrol van de eNaira munt.

  Hoewel de CBDC de status van wettig betaalmiddel krijgt, wordt deze niet-rentedragend. Zowel transacties met klanten als op waarde gebaseerde transacties zullen gebonden zijn aan een maximum.

  Meer dan 1 miljoen website hits binnen 24 uur na de lancering

  Overeenkomend met de lijn der verwachting, is de populariteit van de CBDC ontzettend groot geweest. De officiële website registreerde in minder dan 24 uur na de lancering meer dan een miljoen hits.

  De website is echter niet geregistreerd onder het gov.ng domein. Dit omdat het een zakelijk doel dient. En dat kan feitelijk gezien tot een aantal zeer vervelende problemen leiden.

  De website wordt namelijk aangeklaagd over de naam van de CBDC – eNaira. Bronnen melden dat er een brief is gestuurd naar de CBN met het verzoek om de procedure te staken. De brief is ondertekend door Olakule Agbebi Esq voor Olakule Agbebi & Co.

  Volgens bronnen in Nigeria luidt de inhoud van de brief als volgt;

  “Volgens de kennisgeving van de advocaat, is cliënt “ENAIRA PAYMENT SOLUTIONS LIMITED (RC 508500)” opgericht sinds 7 april 2004 en geregistreerd in klasse 36 en 42.”

  Blijft de veiligheid van de financiële sector wel gewaarborgd? 

  Dit is echter niet het enige geval. Een soortgelijke domein eigenaar wil zijn www.enaira.com.ng voor N 4,2 miljoen (.000) verkopen aan iedereen die het wil kopen.

  Nu Nigeria zich opmaakt voor de lancering van de CBDC, hebben sommige deskundigen de Centrale Bank toch dringend verzocht voorzichtig te zijn.

  Een financieel deskundige merkte bijvoorbeeld in een interview op dat de Centrale Bank rekening zou moeten houden met de gevolgen die de virtuele valuta zou kunnen hebben voor de financiële sector.

  De deskundige merkte ook op dat de bank meer met belanghebbenden had moeten overleggen. Dit om de veiligheid van de financiële sector te kunnen waarborgen.

  Unegbu voegde daaraan toe;

  “De CBN had zeer grondig onderzoek moeten doen. Ook had ze belanghebbenden moeten betrekken bij de CIBN, ICAN en andere relevante professionele instanties. De Centrale Bank van Nigeria had tevens bewustwording moeten creëren over de munt.”

  Hoewel sceptici en voorstanders van CBDC’s in alle landen gemeengoed zijn, zal het interessant zijn om te zien hoe eNaira het ecosysteem van betalingen in Nigeria verandert.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether en Bitfinex trekken bezwaar tegen FOIL verzoek in

  Redactie

  nov. 25, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether en Bitfinex hebben besloten hun bezwaar tegen een Freedom of Information Law (FOIL) verzoek in New York in te trekken. Dit verzoek was ingediend door enkele vooraanstaande nieuwsorganisaties.

  *
  Nieuws

  Rapport Nic Carter doorbreekt misverstanden: Bitcoin mining als hulpmiddel voor schone energie

  Femke Wassink

  nov. 28, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een nieuw onderzoeksrapport doorbreekt de misverstanden over Bitcoin mining. Het onderzoek werd geleid door Nic Carter van Castle Island Ventures en Dennis Porter van Satoshi Action Fund.

  *
  Nieuws

  Fidelity volgt voorbeeld BlackRock en duikt in crypto wereld met Ethereum ETF

  Redactie

  nov. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  Vermogensbeheerder Fidelity komt met een eigen aanvraag voor een Ethereum exchange fund of ETF. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van BlackRock dat een aanvraag voor de iShares Ethereum Trust indiende.