Crypto nieuws

  CEO van V Global krijgt 22 jaar cel voor zwendel van 1,9 miljard

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Zeven leidinggevenden van V Global zijn schuldig aan het verduisteren van 2 biljoen KRW. Dat komt neer op een bedrag van 1,9 miljard dollar.

  14 en 22 jaar

  Zes van deze leidinggevenden moeten een gevangenisstraf van maximaal 14 jaar uitzitten. Zuid Korea legt een gevangenisstraf van 22 jaar op aan voormalig CEO Lee Byung-gul.

  De aanklagers dringen er bij de rechtbank op aan om de verdachten levenslang op te leggen. Begin van dit jaar zijn ze al veroordeeld tot een boete van ruim 2,2 biljoen won. 

  De aanklagers zeggen:

  “De verdachten hebben systematisch en opzettelijk misdaden gepleegd tegen ouderen en jongeren die geen gegarandeerde pensioenleeftijd hadden. Wij gaan in beroep.”

  52.000 slachtoffers

  De leidinggevenden maken ruim 52.000 slachtoffers in de beleggingsfraude. Dat meldt advocatenkantoor Daegun die de getroffen beleggers vertegenwoordigt.

  “De meeste slachtoffers zijn burgers van middelbare leeftijd of senioren die dromen van een stabiel leven na hun pensionering.”

  Piramidespel

  V Global is een cryptocurrency exchange. In feite speelden zij een piramidespel. Het rekruteert leden om illegaal rendementen tot drie keer als dividenden te dragen.

  Dit gebeurt op investeringen van miljoenen in binnenlandse valuta. Sommige leidinggevenden en werknemers zijn al eerder ingerekend voor het overtreden van de wet. 

  In het bijzonder voor de overtredingen die zijn gemaakt op de regulering van soortgelijke ontvangsten en fraude. De advocaat onthult ook dat ten minste één slachtoffer zelfmoord heeft gepleegd. Hij zegt:

  “Er zijn veel gevallen waarin een familielid of een goede vriend V Global aan een ander heeft aanbevolen.”

  Verleiding met crypto winsten

  In 2021 merkt de politie van Zuid Korea op dat 38 mensen een klacht hebben ingediend bij de opsporingsdienst. Mede omdat oplichters beleggers verleiden met snelle crypto winsten. 

  Circa 470 slachtoffers vallen ten prooi aan soortgelijke oplichting. Er wordt gemeld dat ook veel oudere slachtoffers geld hebben verloren. Het totale verlies bedraagt 2 miljard won.

  De advocaat merkt op:

  “Ik weet niet zeker of er nog een zaak van deze omvang komt. Ik denk wel dat deze veroordeling een belangrijk ijkpunt wordt.”

  MLM en chit fund regelingen

  MLM regelingen zijn populaire financiële instrumenten in veel Aziatische landen. Dat geldt ook voor chit fund regelingen die nu ook crypto omvatten.

  Ze fungeren als een roterend instrument van investeringen. Eerdere investeerders krijgen een deel van hun geld terug naarmate ze nieuwe leden toevoegen en deposito’s accepteren.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.