Crypto nieuws

CEO Vanguard blijft ondanks druk standvastig tegen Bitcoin ETFs

Redactie

2024-03-16

Leestijd: 2 minuten

*

CEO van Vanguard Tim Buckley houdt voet bij stuk als het gaat om zijn afkeer van Bitcoin ETFs. Dit ondanks de groeiende vraag van klanten en de producten van concurrenten.

Conservatief Vanguard

Vanguard staat onder leiding van Buckley en is bekend om zijn conservatieve beleggingsstrategieën. Dat blijkt ook uit Buckley's recente uitspraken over ETF's.

In een recente video benadrukte Buckley waarom hij vindt dat Bitcoin ETFs niet thuishoren in het pensioen beleggingsplan van iemand. Zeker gezien de volatiele aard van het activum.

"Speculatief activum"

CEO Tim Buckley laat weten: "Bitcoin ETFs passen niet in een langetermijnportfolio van iemand die spaart voor zijn pensioen. Het is een speculatief activum."

Hij benadrukte ook zijn twijfels over Bitcoin als waardeopslag. Dat deed hij vooral door te wijzen op de significante daling van Bitcoin tijdens de beurscrash van 2 jaar geleden.

In 2021 bereikte Bitcoin een recordhoogte van $69.000. Dat overtrof Bitcoin recentelijk met een nieuwe piek van $73.835. Echter, in 2022 zag Bitcoin een scherpe daling naar $16.000.

Dat kwam grotendeels door renteverhogingen van de Federal Reserve. Dat terwijl de S&P 500 in de eerste helft van het jaar met 21% daalde. Toch blijft Buckley standvastig

Firma wijzigt standpunt niet

De standvastigheid van Tim Buckley bleek wederom toen er vragen werden gesteld over wanneer Vanguard spot Bitcoin ETFs zou kunnen aanbieden. Buckley zegt daarop:

"De firma zal haar standpunt niet wijzigen tenzij de activa klasse verandert."

Toen de Amerikaanse SEC op 10 januari goedkeuring gaf aan 11 spot Bitcoin ETFs, was Vanguard snel met de mededeling dat het deze producten niet zal aanbieden.

Weerstand van klanten

De beslissing van Vanguard stuitte op weerstand van bestaande klanten. De weerstand kwam met name uit de crypto industrie. Ook Yuga Cohler van Coinbase had een mening.

Hij zei dat hij zijn Roth 401(k) spaargeld bij Vanguard zou omzetten naar Fidelity. Dat is één van de goedgekeurde aanvragers voor spot Bitcoin ETFs. Cohler reageerde als volgt:

"Vanguard's betuttelende houding over Bitcoin ETFs past niet bij mijn beleggingsfilosofie."

Geen ETF wél aanzienlijke blootstelling aan Bitcoin

Hoewel het bedrijf geen crypto producten wil aanbieden, heeft het toch een grote indirecte blootstelling aan Bitcoin. Vanguard is de op één na grootste houder van MicroStrategy.

Vanguard had op 12 januari een belang van 8,24% in het MicroStrategy.

De houding van Vanguard roept vragen op over hoe financiële instellingen omgaan met de opkomst van crypto. Vanguard blijft zich verzetten tegen directe Bitcoin producten.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.