Investeren

  Controleer jouw financiële privilege

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  In de ogen van de meeste westerse elites, investeerders, journalisten en academici zijn de Bitcoin tarieven irritant en rampzalig.

  Nog maar een paar dagen geleden beschreef de Amerikaanse miljardair Charlie Munger de Bitcoin als “walgelijk en in strijd met de belangen van de beschaving”. Warren Buffett, ooit de rijkste persoon ter wereld, zat in duidelijke overeenstemming naast Munger. Hij heeft gezegd dat de Bitcoin “een waanidee” en “rattengif in het kwadraat” is, en heeft gewaarschuwd dat hij spijt heeft van de opkomst ervan “omdat mensen hun hoop krijgen dat zoiets hun leven zal veranderen.” Bill Gates, die vroeger ook ’s werelds rijkste persoon was, heeft gezegd dat de Bitcoin een “grote dwaastheorie” investering is en dat hij het zou korten als hij kon.

  HBO-presentator Bill Maher spietste de Bitcoin in een uitgebreid segment van zijn show en zei dat de promotors van de nieuwe valuta” geld-hongerige opportunisten” zijn. Een paar weken eerder publiceerde The New York Times een verhaal dat zei dat de Bitcoin “de planeet zal ruïneren”. Financial Times-columnist Martin Wolf beschouwt het al lang als “ideaal voor criminelen, terroristen en witwassers”.

  De prominente econoom Jeffrey Sachs van de Ivy League heeft gezegd dat de Bitcoin “niets van sociale waarde” biedt, terwijl voormalig hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde het een instrument heeft genoemd voor “volledig verwerpelijke witwasactiviteiten”.

  In de afgelopen tien jaar hebben deze financiële experts, verslaggevers en beleidsmakers voortdurend het verhaal verpletterd dat de Bitcoin riskant, gevaarlijk, slecht voor de mens en slecht voor de planeet is.

  Ze hebben het mis en ze worden vooral verblind door hun financiële voorrecht.

  Hoe financieel privilege dollargebruikers verblindt voor het belang van de Bitcoin

  De hierboven genoemde critici zijn allemaal rijke burgers van geavanceerde economieën, waar ze profiteren van liberale democratie, eigendomsrechten, vrije meningsuiting, een functionerend rechtssysteem en relatief stabiele reservevaluta’s zoals de dollar of het pond.

  In werkelijkheid wordt slechts 13% van de bevolking van onze planeet geboren in de dollar, euro, Japanse yen, Brits pond, Australische dollar, Canadese dollar of Zwitserse frank. De andere 87% wordt geboren in autocratie of aanzienlijk minder betrouwbare valuta’s. 4,3 miljard mensen leven onder autoritarisme en 1,2 miljard mensen leven onder een inflatie van twee of drie cijfers.

  Critici in de dollarbubbel missen het grotere mondiale plaatje. Iedereen met toegang tot het internet kan deelnemen aan de Bitcoin. De Bitcoin is een nieuw geldsysteem met gelijke regels voor alle deelnemers dat draait op een netwerk dat niet censureert of discrimineert, dat gebruikt wordt door individuen die geen paspoort of een ID hoeven te tonen en dat wordt vastgehouden door burgers op een manier die het lastig maakt om de Bitcoin in beslag te nemen en onmogelijk om te ontaarden.

  Terwijl westerse krantenkoppen zich richten op Coinbase die naar de beurs gaat, Tesla die miljarden dollars aan de Bitcoin koopt en tech-broers die fabelachtig rijk worden vindt er wereldwijd een stille revolutie plaats. Tot nu toe hebben overheden en bedrijven de regels van geld gecontroleerd. Dat is aan het veranderen.

  In landen als Soedan en Nigeria biedt dit veel toekomst voor de bevolking. Deze Bitcoiners zijn hoopvoller voor de toekomst dan de genoemde doemdenkers (Gates, Munger en Buffett). Hieronder staat een deel van hun visie van de Bitcoin.

  Bitcoin in Nigeria

  Volgens Aderinokun, een Nigeriaanse ondernemer, front-end ontwikkelaar en user interface designer uit Lagos, zal de overheid in Nigeria meer moeten proberen de Bitcoin te begrijpen. De overheid zal moeten samenwerken met uitwisselingen om Nigerianen in staat te stellen verbinding te maken met de wereld om hen heen. Aderinokun vindt niet dat de regering een vijandige houding moet hebben. In feite gelooft ze dat de Bitcoin kan helpen. Misschien zou het zelfs een goede zaak zijn als de Nigeriaanse overheid de Bitcoin voor andere landen zou uitzoeken. Maar op dit moment is het niet eens in de buurt van het begrijpen hoe de Bitcoin werkt, zei ze. Op de vraag of het blockchain-surveillance gebruikt of individuele transacties bespioneert, lacht ze. Het heeft nog niet de capaciteiten of know-how, zei ze.

  Bitcoin in Soedan

  Mo, ook bekend als Sudan HODL, is een Soedanese arts. Het is duidelijk dat een politieke revolutie op sommige plaatsen niet voldoende is. Het omverwerpen van een tiran als Bashir is een historische en ongelooflijke prestatie. Maar mensen lijden nog steeds. Dus sommigen, zoals Mo, wenden zich tot de Bitcoin. Waar er ooit financiële muren waren die Soedan van de wereld afsneed, heeft de Bitcoin bruggen gemaakt. Het is nu gemakkelijk voor Mo in Europa om geld terug te sturen naar zijn vrienden en familie. Wat ooit dagen duurde, duurt nu minuten. En hij hoeft geen derden te vertrouwen of van zijn familie te eisen dat ze met dieven in de overheid omgaan.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

  Redactie

  apr. 10, 2024

  Leestijd: 2 min

  EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

  *
  Nieuws

  Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

  Redactie

  apr. 19, 2024

  Leestijd: 2 min

  Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

  *
  Nieuws

  Bitcoin halvering 2024 is een feit

  Femke Wassink

  apr. 20, 2024

  Leestijd: 2 min

  Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.