Crypto nieuws

COVID-19 toegevoegd aan het pompen Bitcoin-prijs door de FED

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Ruim voordat COVID-19 voor het eerst landde op Amerikaanse bodem bedroeg de staatsschuld van de Verenigde Staten ongeveer biljoen. De Amerikaanse Federal Reserve was van een rente-wandel-cyclus naar een renteverlagingscyclus gekeerd.  Dit gebeurde ondanks een sterke Amerikaanse economie die dicht bij de volledige werkgelegenheid liep. De Grote Recessie introduceerde ondoorgrondelijke hoeveelheden hefboomwerking in het financiële systeem.

De ongekende reactie van de centrale bank in de nasleep van de Grote Recessie leidde direct tot een vicieuze cirkel waarin het bankbeleid in een eeuwig accomoderende staat moest worden gelaten om wijdverbreide kredietverzuimen en crashes van de activaprijzen te voorkomen. Als gevolg van deze over-leveraged omgeving had de FED weinig traditionele beleidsopties tot haar beschikking om de economische ondergang aan te pakken die door de pandemie was achtergelaten. De voorkeurspolitieke methode van de Amerikaanse centrale bank die vervolgens tijdens de pandemie tot stand kwam, was om het financiële systeem simpelweg met geld te overspoelen. Hierdoor steeg de schuldquote in de VS al snel naar een record van 129% in 2020.

Nu, meer dan een jaar nadat de eerste COVID-19 zaak in de Verenigde Staten werd ontdekt, is het moeilijk om ons een betere macro-economische omgeving voor de Bitcoin voor te stellen dan die waarin we ons momenteel bevinden. Het beleid van de federale overheid als reactie op de negatieve economische impact van het virus is een zegen gebleken voor de prijs van de Bitcoin. Het zal de digitale valuta de komende maanden en jaren naar hogere niveaus blijven duwen. Als je naar de gegevens kijkt dan kan de veronderstelling worden gemaakt dat COVID-19 het beste is gebleken wat de Bitcoin kon overkomen.

Een uitbreiding van de monetaire basis

Eén van de belangrijkste methoden die door de Federal Reserve, samen met de federale overheid, wordt gebruikt om te proberen de economie een nieuw leven in te blazen in ‘’uitbreiding van de geldhoeveelheid.’’ Als je de grafiek van de geldvoorraad over tijd vergelijkt met de grafiek van de Bitcoin prijs in hetzelfde tijdsbestek dan kan er een duidelijke uitspraak worden gedaan. Je hoeft dan geen econoom te zijn om te zien dat de Bitcoin prijs begon te exploderen kort nadat de FED begon met het schieten van de dollar bazooka.

De Bitcoin is de belangrijkste veilige haven voor het ontvluchten van de inflatoire druk die gepaard gaat met de uitbreiding van de fiatvaluta. Er zal slechts 21.000.000 Bitcoin zijn, en het monetaire beleid van het Bitcoin netwerk is allesbehalve in steen gebeiteld. Dit staat in schril contrast met de gecentraliseerde kapitaalmarkten van de fiatwereld. In de fiatwereld beweren FED-functionarissen dat er geen limiet is aan hoeveel geld ze kunnen afdrukken. Eén van de historische resultaten die zullen ontstaan na de reactie van de overheid op de COVID-19 pandemie is het creëren van enorme inflatoire druk. En de Bitcoin zal de activa zijn die hier het meest van profiteert.

COVID-19 als zwarte zwaan

Naast de uitbreiding van de monetaire basis reageerde de FED ook op de pandemie door de rente op federale fondsen voor het eerst sinds 2008 terug te brengen naar nul. Dit deden ze in combinatie met een vernieuwd balans-uitbreidingsprogramma, ook wel kwantitatieve versoepeling genoemd.

De impact van beide beleidsmaatregelen is een versnelling van de ‘’kredietuitbreiding’’. Denk aan kredietexpansie als de oorzaak van economische calamiteiten. Uiteraard wordt deze kredietexpansie uitgevoerd door een niet-marktspeler zoals een centrale bank.

Uiteindelijk is COVID-19 de zwarte zwaan die het fragiele Amerikaanse financiële systeem heeft vastgespijkerd. De pandemie zal het begin van het einde blijken te zijn voor de eindeloze boom and bust cycle paradigma dat aanwezig is onder het fiat-tijdperk van centrale banken. De Bitcoin is in opkomst als de begunstigde van deze daling, omdat waarde uit het falende fiat-systeem naar het robuuste Bitcoin monetaire netwerk stroomt.

Conclusie

Als Bitcoiner zie je het moderne beleid van centrale banken als raketbrandstof voor de prijs van de Bitcoin. Zoals blijkt uit de reactie van de overheid op COVID-19 (en dat had al lang eerder moeten blijken) zit de centrale bank gevangen in een monetair vagevuur. Hierin zal hun beleid in de loop van de tijd meer accommoderend worden, zodat kredietmarkten en activaprijzen niet instorten. De Bitcoin uitgevonden als reactie op het huidige inefficiënte en corrupte financiële systeem. Ook vervang de Bitcoin dit financiële systeem door een transcendente verbetering.

De geschiedenis zal aantonen dat COVID-19 en de daaropvolgende reactie van de overheid het financiële systeem voorbij de Bitcoin-gebeurtenishorizon hebben gebracht. De Bitcoin bereikte een point of no return waarin het fiat-regime wordt verdrongen door de gezonde monetaire structuur van de Bitcoin.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.