Crypto nieuws

COVID-19 toegevoegd aan het pompen Bitcoin-prijs door de FED

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Ruim voordat COVID-19 voor het eerst landde op Amerikaanse bodem bedroeg de staatsschuld van de Verenigde Staten ongeveer biljoen. De Amerikaanse Federal Reserve was van een rente-wandel-cyclus naar een renteverlagingscyclus gekeerd.  Dit gebeurde ondanks een sterke Amerikaanse economie die dicht bij de volledige werkgelegenheid liep. De Grote Recessie introduceerde ondoorgrondelijke hoeveelheden hefboomwerking in het financiële systeem.

De ongekende reactie van de centrale bank in de nasleep van de Grote Recessie leidde direct tot een vicieuze cirkel waarin het bankbeleid in een eeuwig accomoderende staat moest worden gelaten om wijdverbreide kredietverzuimen en crashes van de activaprijzen te voorkomen. Als gevolg van deze over-leveraged omgeving had de FED weinig traditionele beleidsopties tot haar beschikking om de economische ondergang aan te pakken die door de pandemie was achtergelaten. De voorkeurspolitieke methode van de Amerikaanse centrale bank die vervolgens tijdens de pandemie tot stand kwam, was om het financiële systeem simpelweg met geld te overspoelen. Hierdoor steeg de schuldquote in de VS al snel naar een record van 129% in 2020.

Nu, meer dan een jaar nadat de eerste COVID-19 zaak in de Verenigde Staten werd ontdekt, is het moeilijk om ons een betere macro-economische omgeving voor de Bitcoin voor te stellen dan die waarin we ons momenteel bevinden. Het beleid van de federale overheid als reactie op de negatieve economische impact van het virus is een zegen gebleken voor de prijs van de Bitcoin. Het zal de digitale valuta de komende maanden en jaren naar hogere niveaus blijven duwen. Als je naar de gegevens kijkt dan kan de veronderstelling worden gemaakt dat COVID-19 het beste is gebleken wat de Bitcoin kon overkomen.

Een uitbreiding van de monetaire basis

Eén van de belangrijkste methoden die door de Federal Reserve, samen met de federale overheid, wordt gebruikt om te proberen de economie een nieuw leven in te blazen in ‘’uitbreiding van de geldhoeveelheid.’’ Als je de grafiek van de geldvoorraad over tijd vergelijkt met de grafiek van de Bitcoin prijs in hetzelfde tijdsbestek dan kan er een duidelijke uitspraak worden gedaan. Je hoeft dan geen econoom te zijn om te zien dat de Bitcoin prijs begon te exploderen kort nadat de FED begon met het schieten van de dollar bazooka.

De Bitcoin is de belangrijkste veilige haven voor het ontvluchten van de inflatoire druk die gepaard gaat met de uitbreiding van de fiatvaluta. Er zal slechts 21.000.000 Bitcoin zijn, en het monetaire beleid van het Bitcoin netwerk is allesbehalve in steen gebeiteld. Dit staat in schril contrast met de gecentraliseerde kapitaalmarkten van de fiatwereld. In de fiatwereld beweren FED-functionarissen dat er geen limiet is aan hoeveel geld ze kunnen afdrukken. Eén van de historische resultaten die zullen ontstaan na de reactie van de overheid op de COVID-19 pandemie is het creëren van enorme inflatoire druk. En de Bitcoin zal de activa zijn die hier het meest van profiteert.

COVID-19 als zwarte zwaan

Naast de uitbreiding van de monetaire basis reageerde de FED ook op de pandemie door de rente op federale fondsen voor het eerst sinds 2008 terug te brengen naar nul. Dit deden ze in combinatie met een vernieuwd balans-uitbreidingsprogramma, ook wel kwantitatieve versoepeling genoemd.

De impact van beide beleidsmaatregelen is een versnelling van de ‘’kredietuitbreiding’’. Denk aan kredietexpansie als de oorzaak van economische calamiteiten. Uiteraard wordt deze kredietexpansie uitgevoerd door een niet-marktspeler zoals een centrale bank.

Uiteindelijk is COVID-19 de zwarte zwaan die het fragiele Amerikaanse financiële systeem heeft vastgespijkerd. De pandemie zal het begin van het einde blijken te zijn voor de eindeloze boom and bust cycle paradigma dat aanwezig is onder het fiat-tijdperk van centrale banken. De Bitcoin is in opkomst als de begunstigde van deze daling, omdat waarde uit het falende fiat-systeem naar het robuuste Bitcoin monetaire netwerk stroomt.

Conclusie

Als Bitcoiner zie je het moderne beleid van centrale banken als raketbrandstof voor de prijs van de Bitcoin. Zoals blijkt uit de reactie van de overheid op COVID-19 (en dat had al lang eerder moeten blijken) zit de centrale bank gevangen in een monetair vagevuur. Hierin zal hun beleid in de loop van de tijd meer accommoderend worden, zodat kredietmarkten en activaprijzen niet instorten. De Bitcoin uitgevonden als reactie op het huidige inefficiënte en corrupte financiële systeem. Ook vervang de Bitcoin dit financiële systeem door een transcendente verbetering.

De geschiedenis zal aantonen dat COVID-19 en de daaropvolgende reactie van de overheid het financiële systeem voorbij de Bitcoin-gebeurtenishorizon hebben gebracht. De Bitcoin bereikte een point of no return waarin het fiat-regime wordt verdrongen door de gezonde monetaire structuur van de Bitcoin.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.