Crypto nieuws

Craig Wright wint miljarden rechtszaak van Nakamoto om Bitcoin

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Craig Wright heeft een grote Bitcoin rechtszaak gewonnen van Satoshi Nakamoto. De jury in Miami besliste in zijn voordeel oordeelde. Wright stond in de rechtszaal tegenover de familie van zijn voormalige zakenpartner.

Waarde van 54 miljard dollar

Er stond 1,1 miljoen Bitcoin op het spel. Goed voor een waarde van ruim 54 miljard dollar. Dit was de hoeveelheid Bitcoin die Satoshi had gemijnd en in bezit had. De waarde is sindsdien flink gestegen. 

De advocaat van Wright liet weten dat de eisers miljard schadevergoeding vroegen. Dit voor het verbreken van een zakelijk partnerschap. De jury in Miami heeft deze eis verworpen.

Wright & Kleiman

Wel moet Wright 100 miljoen dollar betalen aan W&K Info Defense Research. Een bedrijf dat hij in 2011 oprichtte met overleden zakenpartner Dave Kleiman. De schadevergoeding compenseert de conversie.

Wright laat weten ongelooflijk opgelucht te zijn over de uitspraak. Feitelijk gezien betekent de uitspraak dat hij het vonnis van 100 miljoen dollar niet zal aanvechten.

Wel liet Wright weten dat Kleiman een vriend was en geen zakenpartner. De familie van Kleiman verklaarde echter dat Craig Wright een cruciaal onderdeel vormde van de creatie van Bitcoin.

Aangeklaagd in 2018

Om die reden werd Craig Wright in 2018 door de familie van Kleiman aangeklaagd. Op zijn beurt getuigde Wright dat Kleiman hooguit hielp bij de grammatica controle van het Bitcoin whitepaper.

Door zijn gebrek aan kennis hielp Kleiman niet met debugging of de codering. Dit zijn kritische uitspraken. Mede omdat de aanklager ook rechten eiste op het intellectuele eigendom waaruit Bitcoin is voortgekomen.

Wright of Nakamoto?

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de Bitcoin whitepaper. Het whitepaper droeg de naam “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.” 

Wright beweerd dat hij Nakamoto is. Dit wordt door de gemeenschap betwist. Satoshi verdween na 2011 immers van het toneel. Er wordt aangenomen dat hij miljarden aan gemijnde Bitcoin ongemoeid heeft gelaten.

Videoboodschap

Wright heeft een video gedeeld op Twitter. Hij zegt dat hij zich “volledig gerechtvaardigd voelt.” Craig Wright gebruikte de video ook om mensen te bedanken voor hun steun. In de videoboodschap laat hij weten: 

“Er komen nog meer gevechten. We zetten alles op alles om cryptocurrency te veranderen naar digitaal geld zoals het bedoeld is. Voorlopig ga ik dus nergens heen. Ik ben hier voor de lange termijn.” 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.