Crypto nieuws

Crypto moet financiële meltdown Rusland door sancties voorkomen

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Veel Russische banken zijn uit het SWIFT systeem gezet. Dit heeft alles te maken met het Oekraïne conflict. Moskou staat mogelijk een financiële meltdown te wachten.

Crypto als reddende engel?

De algemene veronderstelling is dat crypto de Russische particulieren en bedrijven komt redden. Nu lijkt het erop dat crypto het effect van de sancties niet kan omkeren of omzeilen. 

Naar verluidt wil Singapore de betrokken financiële instellingen een sanctie opleggen. Zo moet worden voorkomen dat crypto transacties worden gebruikt als een maas in de wet om sancties te kunnen omzeilen.

Dat merkt het ministerie van Buitenlandse Zaken op in een verklaring:

“We blijven waarde hechten aan goede betrekkingen met Rusland en het volk. Toch kunnen we de schending van de soevereiniteit door de Russische regering en de territoriale integriteit niet accepteren.”

Harde aanpak voor Rusland

Dat is niet het enige nieuwsbericht. De mediaberichten bevestigen dat zelfs de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie kijken naar mogelijkheden. 

Ze willen de cryptocurrency transacties in Rusland hard aanpakken. Ondertussen bevindt de roebel zich in een neerwaartse spiraal. Dit brengt nog meer ellende voor Russische burgers.

Specifieke maatregelen

De Japan Virtual and Crypto Assets Exchange Association is een zelfregulerend orgaan. Het bespreekt een verbod op exchange geleide transacties in Rusland. Satoshi Hasuo van Coincheck deelt ook zijn mening.

In een media publicatie laat het hoofd van de JVCEA het volgende weten:

“We werken op dit moment samen met de Financial Services Agency. We willen weten welke specifieke maatregelen er mogelijk zijn.”

Europese Unie doet ook onderzoek

Het rapport merkt ook op dat de ministers van Financiën van de Europese Unie verder onderzoek doen. Zeker naar de acties die het omzeilen van de sancties mogelijk maken. Met name door het gebruik van crypto activa.

Deze ontwikkeling is een antwoord op de acties van verschillende crypto exchanges. Zowel Kraken, Coinbase en Binance weigeren een algehele bevriezing van Russische accounts.

Crypto exchanges weigeren verbod

Zelfs de grootste crypto exchanges van Australië geven hier volgens lokale rapporten geen gehoor aan. Ondanks de directe oproep tot een verbod door Oekraïne. 

Enkele van deze cryptocurrency bedrijven brengen daartoe een aanvullend advies uit. Binance kondigt in een verklaring aan dat het ook regels oplegt. Deze zijn in lijn met de internationale sancties. 

Gebruikers van gesanctioneerde Russische banken mogen het platform niet gebruiken. Ook Binance heeft de toegang van gesanctioneerde personen geblokkeerd. Ook Circle merkt in een aankondiging op:

“Circle schakelt alle fiat betalingen van Russische rekeningen uit. Zo kunnen wij voldoen aan de eisen. Dat geldt ook voor betalingen met kaarten die in Rusland zijn uitgegeven. Dit kan gevolgen hebben voor uw bedrijf. We verontschuldigen ons voor het ongemak.”

Geen crypto om sancties te verzachten?

De vraag is wat de impact is van deze toenemende hardhandigheid. Te midden van een gespeculeerde toename van de vraag naar cryptocurrencies in Rusland. 

De Centrale Bank van Rusland weigert zijn standpunt over crypto te wijzigen om het effect van de sancties te verzachten. Maria Telegina is hoofd van de afdeling Financiële Technologieën van de Bank van Rusland.

Tege de lokale media bevestigd ze dat de centrale bank nog steeds bij zijn standpunten blijft. Dat betekent dat ze voorstander zijn van een verbod op de uitgifte, de mining en de circulatie van crypto in Rusland.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.